A. Bilotaitė: narkotikų vartojimas yra pasaulinio lygio iššūkis saugumui | kl.lt

A. BILOTAITĖ: NARKOTIKŲ VARTOJIMAS YRA PASAULINIO LYGIO IŠŠŪKIS SAUGUMUI

  • 10

Narkotikų vartojimo problema yra pasaulinio lygio iššūkis saugumui, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Dalyvaudama neformaliame Europos Sąjungos (ES) vidaus reikalų ministrų susitikime Logronjo mieste, Ispanijoje ministrė tvirtino, kad šios problemos mastai auga ir tai yra „ne vien nacionalinio ar Europos Sąjungos, o pasaulinio lygio iššūkis žmonių saugumui ir sveikatai“.

Pasak jos, siekiant spręsti šią problemą, būtina mažinti pasiūlą ir paklausą.

„Matydami, kaip opėja narkotikų platinimo ir vartojimo jaunimo tarpe, mokyklose problema, Lietuvoje ėmėmės aktyvių veiksmų nepilnamečių švietimo ir narkotikų platinimo mokyklose prevencijos srityse. Turime aktyviau supažindinti visuomenę apie narkotikų žalą, priklausomybių problemas bei su tuo susijusias rizikas“, – pranešime cituojama ministrė.

Susitikime aptartos kovos su organizuotu nusikalstamumu, ypač neteisėta narkotikų apyvarta, veiksmingo teisėsaugos darbo, vidaus saugumo grėsmių, susijusių su karu prieš Ukrainą ir migracijos klausimai.

Anot pranešimo, kovojant su narkotikų plitimu reikšmingas teisėsaugos institucijų bendradarbiavimas ES lygiu. Mažinant pasiūlą, esminis vaidmuo tenka teisėsaugai, todėl svarbūs yra šiuolaikiniai kriminalinės žvalgybos metodai.

Lietuva šiemet patvirtino strateginį dokumentą – Nacionalinę darbotvarkę narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės, vartojimo prevencijos ir žalos mažinimo klausimais iki 2035 metų. Vykdomi bendri projektai su savivaldybėmis ir švietimo įstaigomis, įtraukiant policijos pareigūnus į švietėjišką veiklą.

Reikalingas teisinio reguliavimo pokytis, nustatantis teisingą balansą tarp asmens privatumo ir saugumo sumetimų.

ES vidaus reikalų ministrai susitikime taip pat aptarė organizuotų nusikaltimų skaitmeninėje erdvėje užkardymo, nustatymo ir tyrimo iššūkius.

„ES valstybės narės šiuo klausimu sutaria – reikalingas teisinio reguliavimo pokytis, nustatantis teisingą balansą tarp asmens privatumo ir saugumo sumetimų, ypač, kai tai susiję su sunkiais nusikaltimais, pavyzdžiui, vaikų seksualiniu išnaudojimu“, – nurodoma pranešime.

Pasak A. Bilotaitės, turėdami lūkestį dėl gerų teisėsaugos darbo rezultatų, pirmiausia turime suteikti teisinius ir technologinius instrumentus. Jos teigimu, per dideli apribojimai teisėsaugai turėti prieigą prie elektroninių duomenų apsunkina pareigūnų darbą, todėl labai svarbu ieškoti subalansuotų sprendimų.

Kaip nurodo ministerija, praėjusiais metais Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai atliko 91 tarptautinę operaciją bendradarbiaudami su 25 šalių pareigūnais, o šių operacijų metu iš neteisėtos apyvartos išimta daugiau nei 10 tonų įvairių rūšių narkotinių ar psichotropinių medžiagų.

Susitikime ministrė ragino ir toliau pagrindinį dėmesį skirti Ukrainos įgalinimui ir stiprinimui.

„Neturime teisės pavargti remdami Ukrainą, jai siekiant taikos, stabilumo, teritorinio vientisumo ir galiausiai teisingumo. Turime rasti teisinius sprendimus, kaip ES esantis įšaldytas oligarchų turtas galėtų būti panaudotas Ukrainos labui“, – sakė ji.

Ji taip pat kalbėjo mananti, kad dabartinių saugumo grėsmių akivaizdoje būtinas tarptautinių iniciatyvų plėtojimas įtraukiant trečiąsias šalis.

„ES turėtų labiau įsitraukti visuose regionuose, kur Rusija siekia stiprinti savo įtaką – pradedant nuo Moldovos, tačiau dėmesį skiriant taip pat ir Vakarų Balkanams bei Centrinei Azijai“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Ministrai taip pat aptarė ES politinio ir teisinio atsako poreikį bei būtinus sprendimus dėl migracijos valdymo, įskaitant reagavimą į didelius neteisėtos migracijos srautus bei instrumentalizuotą migraciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Kada

Bus indeksuotos pensijos žiurke žinai kam

Liaaaaaaaaaaaaaaabai

Gili mintike.

na

taigi panele, kad Seime sėdinčios šalia garsiai šaukia už narkotikų legalizavimą, reikėtų šiai panelei pasidomėti, net TV laidose dalyvauja panelės iš Seimo pasakoja kaip vartoja narkotikus...tai šalia sėdinčių nemato...kam rašinėt tokias nesąmones, jei ir taip ten viskas su jumus aišku
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS