A. Bilotaitė: Rusija ir Baltarusija negali naudotis Interpolu politiniams tikslams | kl.lt

A. BILOTAITĖ: RUSIJA IR BALTARUSIJA NEGALI NAUDOTIS INTERPOLU POLITINIAMS TIKSLAMS

  • 5

 Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė paragino užtikrinti, kad Rusija ir Baltarusija neišnaudotų narystės Interpole savo politiniams tikslams siekti bei kitaminčiams persekioti.

„Interpolas turi padaryti viską, kad nedemokratinės valstybės, tokios kaip Rusija ar Baltarusija, nesinaudotų naryste, siekdamos savo politinių tikslų. Tarptautinė bendruomenė negali toleruoti piktnaudžiavimo Interpolo kanalu, persekiojant tiek savo, tiek kitų šalių piliečius politiniais tikslais“, – Vidaus reikalų ministerijos trečiadienį išplatintame pranešime cituojama ministrė.

Taip ji kalbėjo dalyvaudama Vienoje vykstančioje 91-oje Interpolo generalinėje asamblėjoje, kur susitiko su šios organizacijos generaliniu sekretoriumi Jurgenu Stocku (Jurgenu Štoku) ir aptarė Sausio 13-osios bylos teisėjų, prokurorų ir kitų pareigūnų persekiojimą.

Tarptautinė bendruomenė negali toleruoti piktnaudžiavimo Interpolo kanalu, persekiojant tiek savo, tiek kitų šalių piliečius politiniais tikslais.

Rusija keliems Lietuvos teisėjams pateikė baudžiamuosius kaltinimus ir ėmėsi veiksmų dėl jų tarptautinės paieškos. Šie veiksmai susiję su Sausio 13-osios byla ir 1991 metų įvykiais Lietuvoje, kurių metu žuvo 14 civilių, daugiau nei 800 buvo sužeista. Lietuva savo ruožtu pasmerkė tarptautinių teisinių priemonių panaudojimą politiškai motyvuotiems persekiojimams ir prašo paramos šiuo klausimu.

Ministrė taip pat pristatė Lietuvos poziciją dėl Rusijos ir Baltarusijos siūlymų Generalinei asamblėjai.

„Pastebime, kad Rusija ir Baltarusija vis ieško būdų, kaip primesti savo politinę valią. Ši Generalinė asamblėja nėra išimtis ir tai puikiai iliustruoja šių šalių pasiūlyti rezoliucijų projektai. Turime užtikrinti, kad jokie tokio pobūdžio pasiūlymai nebūtų priimti“, – sakė A. Bilotaitė.

Rusija ir Baltarusija vis ieško būdų, kaip primesti savo politinę valią.

Pasak ministerijos, Rusijos rezoliucijos projekte dėl Interpolo Konstitucijos pakeitimo siūloma numatyti, kad Interpolo narės gali tik pačios nutraukti narystę organizacijoje.

Pasak A. Bilotaitės, Rusijos pasiūlymas prieštarauja Ukrainos pasiūlytai rezoliucijai, priimtai pernai Generalinėje Asamblėjoje. Ji pridūrė mananti, kad Rusija visiškai nepaiso darbo grupėje vykstančių diskusijų dėl galimybės sustabdyti narystę piktnaudžiaujančias valstybes nares.

Tuo metu Baltarusijos pasiūlymu, argumentuojant per ilgais tikrinimo terminais, siekiama įpareigoti Interpolą po tam tikro laiko paskelbti Interpolo paieškų pranešimus, nepaisant to, kad jie dar nėra patikrinti.

Ministrės teigimu, toks paskelbimas leistų išnaudoti dvišalius santykius, kad būtų galima atlikti veiksmus nepatikrintų pranešimų pagrindu.

Ji anksčiau šį mėnesį laišku kreipėsi į Europos Sąjungos ir Šengeno asocijuotų šalių vidaus reikalų ministrus dėl Rusijos ir Baltarusijos pateiktų rezoliucijų projektų.

Interpolo generaliniam sekretoriui taip pat pranešta apie Lietuvos pasirengimą deleguoti Lietuvos policijos atstovą į Interpolo Generalinį sekretoriatą.

91-oji Interpolo Generalinė asamblėja vyksta Vienoje 2023 m. lapkričio 28 – gruodžio 1 dienomis, joje bus minimas Interpolo įkūrimo 100-metis.

Joje teisėsaugos srities politikai ir pareigūnai diskutavo apie esamas ir naujai kylančias viešojo saugumo grėsmes, įskaitant ir didelį tarptautinio organizuoto nusikalstamumo augimą. Taip pat buvo aptarti naujų technologijų naudojimo teisėsaugoje, vaikų seksualinės prievartos medžiagos platinimo prevencijos, bendradarbiavimo stiprinimo klausimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Lietuvis

Šuns balsas į dangų neina

Anonimas

KODĖL NEGALI ???

Himars

Kol nebus sunaikinti pedofilo putlerio ir pusprocio tarakono rezimai, su siomis "teritorijomis" neturetu buti jokio bendravimo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS