A. Bilotaitė: nelegalus ES valstybės sienos kirtimas nebus toleruojamas | kl.lt

A. BILOTAITĖ: NELEGALUS ES VALSTYBĖS SIENOS KIRTIMAS NEBUS TOLERUOJAMAS

  • 11

Trečiadienį vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, susitikusi su Europos Sąjungos (ES) Pagrindinių žmogaus teisių agentūros direktoriaus Michaelio O‘Flaherty'io vadovaujama delegacija, aptarė neteisėtos migracijos situaciją Lietuvoje, žmogaus teisių užtikrinimo ir sienos apsaugos klausimus.

Pasak pranešimo, ministrė A. Bilotaitė pažymėjo, kad ES valstybės narės turi teisę ir privalo apginti nacionalinius interesus ir apsaugoti savo šalies gyventojų saugumą ypač ekstremaliosios situacijos metu.

„Mūsų tikslas – užkirsti kelią tam chaosui, kuris kilo Lietuvos pasienyje dėl Baltarusijos nedemokratinio režimo agresyvių veiksmų, kuomet neteisėta migracija buvo pasitelkta kaip priemonė daryti mūsų valstybei ir visai ES politinį spaudimą. Neteisėta migracija nėra priimtina, dėl to nelegalus ES valstybės sienos kirtimas negali ir nebus toleruojamas.

Matome didelę problemą – skiriama pernelyg mažai dėmesio tam, kas šiuo metu vyksta Baltarusijoje. Prašome pagalbos atkreipiant tarptautinės bendruomenės dėmesį į nedemokratinio Baltarusijos režimo vykdomą hibridinę ataką ir į žmogaus teisių padėtį Baltarusijoje“, – susitikimo metu teigė vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

„Nepavydėtina padėtis turėti tokį agresyvų kaimyną. Jungtinės Tautos – tai vienintelis formatas, kuriame galima kalbėti apie neprognozuojamą Baltarusijos elgesį, dėl to būtinai kelsiu šį klausimą savo kolegoms Jungtinėse Tautose. Tikiu, kad galime veiksmingai saugoti savo sienas ir tuo pačiu gerbti žmogaus teises“, – teigė ES Pagrindinių žmogaus teisių agentūros direktorius M. O‘Flaherty'is.

Vidaus reikalų ministrė pažymėjo, kad Lietuvos Respublikos taikomos valstybės sienos apsaugos priemonės nepanaikina migrantų teisės teikti prašymų prieglobsčiui.

Pasak ministrės A. Bilotaitės, Lietuva niekada nebuvo migracijos tikslo šalimi ir niekada nesusidūrė su tokio masto migrantų antplūdžiu. Tačiau nuo migracijos krizės pradžios, per trumpą laiką, pavyko užtikrinti pakankamas priėmimo sąlygas į Lietuvą atvykusiems neteisėtiems migrantams bei užtikrinti teisę į prieglobstį.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos laikotarpiu užtikrinamos ne tik pagrindinės žmogaus teisės, bet ir kiti baziniai socialiniai bei materialiniai migrantų poreikiai. Pagal migrantų apgyvendinimo planą įsteigti keli centralizuoti migrantų apgyvendinimo centrai, pritaikyti skirtingiems užsieniečių poreikiams.

Šiuo metu viena iš pagrindinių Vidaus reikalų ministerijos užduočių – pasirūpinti tinkamomis migrantų apgyvendinimo sąlygomis šaltuoju metų laiku. Visi migrantai iki spalio mėnesio pradžios iš pasienio užkardų, savivaldybių teritorijose laikinai suteiktų pastatų ir palapinių stovyklaviečių bus perkelti į šildomus arba apšiltintus pastatus ir šildomus modulinius namelius.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Morgana

Labai gerai supratom vieną dalyką, kad Lietuvos Konstitucija neveikia. Politikai dėl savo nesugebėjimo ir nekompetencijis ją pažeidinėja. Lietuvos piliečiai verčiami jaustis nesaugiai visomis prasmėmis

Dar

Ministriai turi buti iskelta byla uz sienos kontroles budrumo praradima kurio pasekoje i sali pateko 4000 sienos pazeideju kurie turi buti irgi baudziami

Tas

Tai kas trukdo ministrei naudotis lietuvos konstitucija uz nelegalu sienos kirtima du meta kalejmo baltarusija saugi salis emigrantams jie ten gali ramiai gyventi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS