Buvę sveikatos ministrai kreipėsi į A. Verygą: ragina nediskriminuoti senjorų | kl.lt

BUVĘ SVEIKATOS MINISTRAI KREIPĖSI Į A. VERYGĄ: RAGINA NEDISKRIMINUOTI SENJORŲ

Buvę sveikatos apsaugos ministrai – socialdemokratai Juozas Olekas ir Gediminas Černiauskas – atviru laišku kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, ragindami koronaviruso pandemijos metu neriboti vyresnių žmonių ir sergančiųjų sunkiomis lėtinėmis ligomis laisvalaikio bei profesinės veiklos.

Kaip savo kreipimesi pažymi eksministrai, A. Verygos pasirašytuose teisės aktuose formuluojami draudimai sveikiems asmenims virš 60 metų amžiaus dirbti su vaikais, pacientais, mokiniais.

J. Olekas ir G. Černiauskas pažymi, kad „vyresnio amžiaus COVID-19 nesergančių žmonių darbinės veiklos ribojimas neatitinka nė vieno iš pateiktų teisinių pagrindų“. Jų teigimu, izoliuoti nesergančius senjorus ar drausti jiems dirbti yra neteisėta.

„Jums, kaip Vyriausybės ir Seimo nariui, be abejo, žinoma, kad konstitucinės asmenų laisvės ir teisės gali būti ribojamos tik įstatymu, kuris galimybės pandemijos metu neleisti dirbti amžiaus pagrindu nenumato. Dažnai kalbate, kad ribojimai, Jūsų sprendimais nustatomi asmenims, kurių amžius yra 60+, yra sąlygoti rūpesčio jų sveikata. Gal ir norite padėti, bet diskriminuoti darbuotojus, net ir norint padėti, yra draudžiama“, – pažymima buvusių sveikatos apsaugos ministrų laiške A. Verygai.

Gal ir norite padėti, bet diskriminuoti darbuotojus, net ir norint padėti, yra draudžiama.

Eksministrai taip pat atkreipia dėmesį, kad A. Verygos įpareigojimą pakeitus rekomendacija įstatymams prieštaraujantis turinys, anot jų, išlieka.

„Ar Jūs, ministre, suprantate, kad nesilaikyti valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo rekomendacijų, net jei jų kokybė abejotina, yra rizikinga: nesilaikantys rekomendacijų prisiima atsakomybę nesėkmės atveju. Jei nesėkmė nutinka, laikantis rekomendacijų, – kaltų nėra.

Valstybės operacijų vadovas nekaltas, nes jis tik rekomendavo. Prastos kokybės rekomendaciją įdiegusi institucija nekalta, nes ji nežinojo, kad rekomendacija ne visai korektiška“, – skeptiškumo A. Verygos pateiktoms rekomendacijos neslepia J. Olekas ir G. Černiauskas, pabrėždami, kad „Vyriausybės nariui nedera agituoti už įstatymais draudžiamą senjorų diskriminaciją“.

Buvusių ministrų laiške A. Verygai taip pat atkreipiamas dėmesys, kad, ribojant darbinę veiklą visiems, kurių tikimybė mirti nuo COVID-19 yra aukštesnė nei vidutinė, be darbo liktų ne tik senjorai, tačiau ir sergantys sunkiomis ligomis, neįgalieji, nėščiosios, atokių kaimų gyventojai.

„Neabejojame, kad Lietuvos senjorai pandemijos akivaizdoje nusipelno papildomo rūpesčio. Koncentruokitės į savo pareigą užtikrinti, kad senjorai būtų aprūpinti apsaugos priemonėmis, kad jiems būtų garantuotos gydytojų konsultacijos, kad vaistai būtų įperkami.

Padėkite Lietuvos įmonėms, įskaitant ir Jums pavaldžias gydymo įstaigas, „sudaryti darbuotojams saugias ir sveikatai nekenksmingas darbo sąlygas visais su darbu susijusiais aspektais“. Lietuvos Respublikos darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymas reikalauja saugoti darbuotojus, o ne 60+ amžiaus dirbančiuosius nuo darbo nušalinti“, – ministrą ragina J. Olekas ir G. Černiauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (55)

Morta

Verygai, reikia dėti kilpą ant kaklo, ir pririšti prie mašinos bagažinės. Užtai, kad neleidžia gydyti piliečių.

Romualdas

Kauno savivaldybės atsakinga darbuotoja už administratorių kontrole pateikė tokį paaiškinimą telefonu Klausimas buvo apie daugiabučių laiptinių dezinfekavimą ,kai tai daroma administratoriaus iniciatyva. Kai laiptinės yra prižiūrimos administratoriaus priskirto valytojo,tuomet dezinfekcija nedaroma ,tai atlieka valantis žmogus.Jeigu laiptinės valomos pačių gyventojų ,tai jau reikia purkšti ,tokios Verygos rekomendacijos .Kas tai ar ne diskriminacija ir žmonių apgaudinėjimas ir mokėjimai nėra patvirtinti įstatymu ,o tik rekomendacija.O Būsto valda už pinigus tai atlieka nes jiems tai atneša pelną.Tai drįstu sakyti genocidas COVID -19 pandemijos metu ,kaip tik gali taip ir apgaudinėja UAB-ai pelno siekdami gyventojus .Ar tai ne diskriminacija.

Akivaizdu

Corona virusas pavojingas visiems sergantiems kitomis ligomis nepriklausomai nuo amžiaus. Kadangi kai kurie vyresni turi daugiau tų ligų-tai ir pavojus jiems didesnis. Tik ne visi vyresni turi tų ligų ir ne visi jaunesni jų neturi. Reikėtų bent truputį savo galva mastyti, o ne aklai žiūrėti ką sako PSO. Jie ten labai susireikšminę gali ir klysti, nes nėra dievai kaip save bando pavaizduoti. Kas buvo teisus ir kas ne bus galima skaičiuoti tik po kelių metų, kai tos viruso grėsmės neliks.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS