Čekijos ir Lietuvos atstovai aptarė kibernetinio saugumo politikos prioritetus | kl.lt

ČEKIJOS IR LIETUVOS ATSTOVAI APTARĖ KIBERNETINIO SAUGUMO POLITIKOS PRIORITETUS

  • 0

Krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius, antradienį susitikęs su Lietuvoje apsilankiusiais Čekijos užsienio reikalų ministerijos Kibernetinio saugumo departamento ir Čekijos Nacionalinio kibernetinio saugumo centro atstovais bei Čekijos ambasadoriumi Lietuvoje Vitu Korseltu, aptarė kibernetinio saugumo politikos prioritetus, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Kibernetinis saugumas – liepą pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai perimsiančios Čekijos prioritetas. Susitikimo metu buvo kalbama apie tiekimo grandinės saugumo užtikrinimą – Lietuvos ir Čekijos atstovai sutinka, kad šis klausimas yra prioritetinis. Čekija savo pirmininkavimo metu sieks ES Tarybos išvadų, prie kurių pareiškė norą prisidėti ir Lietuva.

Pasak M. Abukevičiaus, Lietuva gali dalintis patirtimi priimant Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, kuriomis siekiama suvaldyti rizikas nacionaliniam saugumui, kylančias dėl nepatikimų informacinių ir ryšių technologijų įrangos ar paslaugų naudojimo.

„Tiekimo grandinės saugumo užtikrinimas Lietuvai yra ypatingos reikšmės klausimas, kurio turi būti siekiama ir visos ES mastu, todėl esame pasiruošę dalintis savo patirtimi. Čekijos vaidmuo ES kibernetinio saugumo politikoje šiemet bus svarbus, – priklausomai nuo šiuo metu vykstančių derybų sėkmės, Čekija perims iš šiuo metu pirmininkaujančios Prancūzijos dalį šiuo metu svarstomų ES teisės aktų“, – sako viceministras M. Abukevičius.

Svečiams iš Čekijos buvo pristatytas Lietuvos vadovaujamas ES Nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo (PESCO) gynybos ir saugumo srityje projektas „Kibernetinės greitojo reagavimo komandos ir tarpusavio pagalba kibernetinio saugumo srityje“, pasiekti rezultatai, pajėgumo aktyvavimo procedūros ir kibernetinių pajėgų teikta parama Ukrainai. Čekai pareiškė susidomėjimą projektu, taip pat norą prisidėti prie teikiamos paramos Ukrainai kibernetinio saugumo srityje.

Kalbant apie kibernetinių grėsmių žvalgybą, Čekijai buvo pasiūlyta prisijungti prie Regioninio kibernetinės gynybos centro, kuris yra išvystęs platformą, skirtą informacijos apsikeitimui. Čekijos delegacija vizito Lietuvoje metu susitiko ir su šio centro atstovais, taip pat bendravo su Krašto apsaugos ministerijos Kibernetinio saugumo ir informacinių technologijų politikos grupės specialistais bei Nacionalinio kibernetinio saugumo atstovais.

 

GALERIJA

  • Čekijos ir Lietuvos atstovai aptarė kibernetinio saugumo politikos prioritetus
  • Čekijos ir Lietuvos atstovai aptarė kibernetinio saugumo politikos prioritetus
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS