Lietuva svarsto Baltarusijai įvesti sankcijas | kl.lt

LIETUVA SVARSTO BALTARUSIJAI ĮVESTI SANKCIJAS

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Dainius Gaižauskas sako, kad Lietuva svarsto Baltarusijai įvesti individualias nacionalines sankcijas.

„Artimiausiu metu bus sprendimai. Panašu, kad šiam momentui Lietuva – ji turi savo sąrašą paruošusi – kalbama apie individualias (sankcijas – BNS)“, – žurnalistams po uždaro NSGK posėdžio trečiadienį sakė D. Gaižauskas.

NSGK pirmininko pavaduotojas Laurynas Kasčiūnas patikslino, kad kalba eina apie vadinamojo Magnickio sąrašo papildymą.

„Bręstantis sprendimas yra. Mes turime Užsieniečių teisinės padėties įstatymą, vadinamąjį Magnickio sąrašą, į kurį mes galime nacionaliniu keliu patys įtraukti asmenis, kurie prisidėję prie rinkimų klastojimo, žmonių įkalinimo“, – teigė L. Kasčiūnas.

Tikslaus skaičiaus, kiek asmenų gali būti įtraukta į sąrašą, jis neįvardino, tačiau teigė, kad tai būtų „raktiniai žmonės“, – įtraukus juos į sąrašą, jiems galiotų draudimas atvykti į Lietuvą.

Uždarame NSGK posėdyje dėl padėties Baltarusijoje dalyvavo ir Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis.

Darius Jauniškis (I. Gelūno/Fotobanko nuotr.)

„Tai susiję su valstybės paslaptimi – informavome apie situaciją, atsakėme į klausimus“, – žurnalistams sakė D. Jauniškis.

Jo teigimu, trečiųjų šalių įtaka Baltarusijai gali padaryti žalą ir Lietuvos interesams.

Mes galime nacionaliniu keliu patys įtraukti asmenis, kurie prisidėję prie rinkimų klastojimo, žmonių įkalinimo.

„Visi kišimaisi iš trečiųjų šalių ir poveikis šitai šaliai daro tiesioginę įtaką ir gali padaryt tam tikrą rimtą žalą, be jokios abejonės, ir Lietuvos interesams“, – sakė VSD vadovas.

Jis įvardino, kad Lietuva kaip potencialią grėsmę Baltarusijoje mato šios šalies rinkimus ir Astravo atominę elektrinę, be kita ko, viena iš rizikų galėtų būti ir potencialūs prieglobsčio prašytojai.

„Jeigu būtų tokie prašymai, tai mums labai rimtai reikėtų žiūrėti, kas čia darosi, kokie žmonės čia gali įvažiuoti, be jokios abejonės, rizika egzistuotų“, – kalbėjo VSD vadovas.

Baltarusijoje žmonės ir toliau reiškia nepasitenkinimą valdžia protestuodami

Baltarusijos valdžia pirmadienį paskelbė, kad prezidentas Aliaksandras Lukašenka rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai.

Baltarusijoje netrukus kilo protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą. Opozicijos kandidatė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja antradienį iš Baltarusijos atvyko į Lietuvą.

Pirmiausia sieks, kad ES įvestų sankcijas

Lietuva sieks, kad Europos Sąjunga (ES) įvestų sankcijas Baltarusijos pareigūnams, atsakingiems už rinkimų klastojimą ir smurtą prieš protestuotojus, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Ministras pranešė, kad šis klausimas bus keliamas penktadienį šaukiamame neeiliniame ES Užsienio reikalų tarybos posėdyje.

Pirmiausia siekiame suformuoti bendrą europinę poziciją, apie tai kalbamės su kolegomis.

„Pirmiausia siekiame suformuoti bendrą europinę poziciją, apie tai kalbamės su kolegomis. Neseniai pavyko įtikinti vieniems kitus ir ES užsienio politikos vadovybę, jau patvirtinta, kad penktadienį video būdu vyks neeilinis Užsienio reikalų tarybos posėdis, kuriame vienas iš  klusimų bus Baltarusija“, – penktadienį žurnalistams Seime sakė L. Linkevičius.

„Mes paprastai labai kūrybingi pasmerkti, ypatingai pasmerkti ir taip toliau, bet tai darosi nebelabai įtikinama ir turėtų būti kažkokių pasekmių, tuo labiau, kad visi sutinka, kad reiktų peržiūrėti santykius su Baltarusija ir turi būti tam tikrų svertų, atsakomybių suformuluota“, – teigė L. Linkevičius.

Anot jo, sankcijos galėtų būti taikomos pareigūnams, atsakingiems už rinkimų klastojimą bei smurtą prieš protestuotojus.

„Jei kalbame apie segmentus, asmenis, kurie atsakingi už įvykius, išskirčiau dvi sritis: viena yra suklastoti rinkimai, kita yra jėgos naudojimas prieš civilius, kuris niekaip nesibaigia, nenutrūksta, jei jūs sekat  įvykius, matot, kad tai vyksta beatodairiškai, be priežasties, todėl, mano įsitikinimu, tai ir turėtų būti mūsų dėmesio centre“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Anot ministro, tuo atveju, jei nepavyktų sutarti dėl bendrų Europos Sąjungos sankcijų, Lietuva inicijuos nacionalines.

„Jei nepavyks, mes inicijuosim nacionalines“, – pažymėjo L. Linkevičius, – „Bet nuoseklumas yra siekti europinio sprendimo, keik tai įmanoma, o kas neįmanoma, kaip paprastai darome, imamės kažkokių nacionalinių priemonių“.

Rašyti komentarą
Komentarai (44)

Zenonas Priekuliškis

Kada pradėsite domėtis landsberginės gaujos nusikaltimais, kalbėję vėjus apie "demokratiją", kur Jūs išgamos ją matote, sugriovėte-išvogėte visą Lietuvą, dabar norite sugriauti Balta Rusią ir įvesti Nato prie Rusijos, o vėliau pradėti karą. Žvangant ginklams, Lietuvoje nėra jokio teisingumo, jį vykdo teisėjai kuriuos pačius senai reikia teisti.

Klaustukas

Sankcijos,sankcijos,protesto notos,Rusijai,Baltarusijai,o koks rezultatas ? lazda atsisuka antru galu ir ekonomiškai trenkia mums patiems stipriau nei tiems sankcijistams.Europos sajungai dzin visi tie reikalai,jiems savų problemų pakanka,o čia Lietuvėlė vėl kiauksi kaip kiemsargis.Niekas nežino kas būtų jei nebūtų Lukašenkos,gal koks Padniestrės hibridas,su Putino atvaizdu ? Protingi politikai mokosi iš pasaulio klaidų,o durni toliau savo nosies nemato.Prie ko privedė bandymai sukurti priverstinę demokratiją Sirijoje,Irake,Libijoje,Afganistane,aišku čia jau pasaulio politikierių kūryba. Mažiausiai nukenčia nuosaikieji,o kraštutiniesiems viskas užkliūna ir daugiausiai kliūna.....

skaitytoja

patys kišamės pirmi kur reikia ir kur nereikia o paskui prašome NATO saugokite mus reikia daugiau kariuomenės ir ginklų valdininkai priimate sprendimus savo principais bet ar eiliniai rinkėjai to nori juk jus turite atstovauti rinkėjų valią o ne savo principus su kaimynais reikia gyventi draugiškai vykdyti prekybą o ne kištis į jos valdymus vidaus tvarka jų pačių reikalas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS