D. Gaižausko atsakas V. Bakui: siūlo slaptos informacijos auditą | kl.lt

D. GAIŽAUSKO ATSAKAS V. BAKUI: SIŪLO SLAPTOS INFORMACIJOS AUDITĄ

Naujasis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Dainius Gaižauskas sureagavo į buvusio komiteto pirmininko Vytauto Bako kaltinimus, esą jis meluoja, teigdamas, kad V. Bakas nesidalino su NSGK nariais Valstybės saugumo departamento (VSD) informacija.

D. Gaižauskas teigia, kad galima išsiaiškinti susidariusią padėtį atlikus gautos slaptos informacijos auditą.

„V. Bako pirmininkavimo komitetui metu supažindinimas su slapta informacija vyko nesistemingai ir nenuosekliai. Būtų tikslinga atlikti gautos įslaptintos informacijos teikimo analizę – kokie raštai buvo gauti komitete, kokia forma komiteto nariai buvo su šia informacija supažindinti, kas su ja faktiškai susipažino. Manau, toks neprofesionalus gaunamos įslaptintos informacijos valdymas arba selektyvus naudojimas kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. Tik turėdami pilną informaciją komiteto nariai gali tinkamai vykdyti savo pareigas“, – teigia D. Gaižauskas.

Trečiadienį komentuodamas D. Gaižausko teiginius, kad NSGK aiškinsis, kodėl buvęs NSGK pirmininkas V. Bakas nesidalino VSD informacija su komiteto nariais, V. Bakas teigė: „Aš manau, kad ponas Gaižauskas tiesiog meluoja arba klaidina visuomenę, arba tiesiog dar nesupranta, kaip veikia komitetas. Visa informacija, kuri pateikta komitetui, yra prieinama visiems komiteto nariams specialioje raštinėje. Kai kurie komiteto nariai yra susipažinę. Tai rodo, kad tie, kurie norėjo susipažinti, tie susipažino“, – Eltai kalbėjo buvęs NSGK vadovas V. Bakas.

Manau, toks neprofesionalus gaunamos įslaptintos informacijos valdymas arba selektyvus naudojimas kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

ELTA primena, kad trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, išnagrinėjęs Valstybės saugumo departamento pateiktą informaciją, kodėl Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai priklausančiai Seimo narei Irinai Rozovai nebuvo suteiktas leidimas dirbti su slapta informacija, nusprendė kurti laikinąją Seimo tyrimų komisiją.

Pasak NSGK pirmininko D. Gaižausko, I. Rozova leidimo dirbti su slapta informacija negavo nuslėpusi kontaktus su kitų valstybių diplomatais.

„VSD, atsižvelgusi į tam tikras aplinkybes, būtent tą dalį, kur reikia nurodyti, ar asmuo palaiko asmeninius ryšius su ne NATO, ne ES diplomatinių atstovybių darbuotojais, I. Rozova, pagal mums pateiktą informaciją, nuslėpė“, – trečiadienį sakė D. Gaižauskas.

NSGK pirmininko teigimu, VSD pateikta informacija yra labai rimta, verčianti įvertinti, ar I. Rozova nesulaužė Seimo narės priesaikos. Kita vertus, D. Gaižauskas taip pat teigė, kad buvęs NSGK pirmininkas V. Bakas VSD informaciją turėjo, tik nesidalino su komiteto nariais. Pasak D. Gaižausko, tyrimų komisija turės išsiaiškinti ir tai.

A. Butkevičius: dabar meluoja ne D. Gaižauskas, o V. Bakas

Iki liepos mėnesio pabaigos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete (NSGK) dirbęs Seimo narys Algirdas Butkevičius stebisi buvusio komiteto pirmininko Vytauto Bako kaltinimais naujajam pirmininkui D. Gaižauskui, esą D. Gaižauskas meluoja. Pasak A. Butkevičiaus, buvo atvejų, kuomet komiteto nariai nebuvo informuoti net apie itin svarbios, rezonansinės informacijos gavimą.

„Tuomet kreipiausi į Valstybės saugumo departamentą, prašydamas pateikti informaciją apie interesų grupes, siekiančias paveikti atliekų deginimo jėgainių statybos klausimus. Departamento atsakymas mane nustebino, – pasirodo, tokią informaciją jis jau anksčiau buvo pateikęs komitetui, tačiau manęs, kaip komiteto nario, apie tai niekas neinformavo. Kita vertus, visuomet jaučiau, kad tie komiteto nariai, kurie buvo deleguoti politinės jėgos, kuriai akivaizdžių simpatijų ponas Bakas niekada neslėpė, turėdavo daugiau informacijos nei aš ar kiti“, – teigė A. Butkevičius.

Pamenu vos keletą atvejų, kai komiteto nariai buvo informuoti apie slaptos informacijos gavimą ir pakviesti su ja susipažinti.

Jam antrina ir kitas komiteto narys, parlamentaras Audrys Šimas.

„Pamenu vos keletą atvejų, kai komiteto nariai buvo informuoti apie slaptos informacijos gavimą ir pakviesti su ja susipažinti. Dar daugiau, buvo atvejų, kai slapta medžiaga būdavo ne specialiojoje raštinėje, o pas komiteto pirmininką. Negi komiteto pirmininkas įsivaizduoja, kad komiteto nariai kasdien turi eiti į specialiąją raštinę arba jo teirautis, ar nėra gauta naujų dokumentų?“, – sako A. Šimas.

Kitas komiteto narys Jonas Jarutis pritaria kolegoms ir teigia, kad V. Bakas nesiteikdavo apie ją informuoti, nors Seimo statuto 52 straipsnis aiškiai reglamentuoja, kad su komiteto veikla susijusią medžiagą ir dokumentus komiteto nariams teikia komiteto pirmininkas.

„Jeigu kas ir meluoja arba nesupranta komiteto, kuriam vadovauja, veiklos, tai tik ponas Bakas. Labai stebina jo teiginiai, kad esą komiteto nariai su visa slapta informacija galėjo susipažinti specialiojoje raštinėje. Tačiau norint su ta informacija susipažinti, visų pirma, reikėjo žinoti, kad apskritai ji yra gauta. Komiteto pirmininkas nesiteikdavo apie ją informuoti, nors Seimo statuto 52 straipsnis aiškiai reglamentuoja, kad su komiteto veikla susijusią medžiagą ir dokumentus komiteto nariams teikia komiteto pirmininkas“, – tvirtina NSGK narys J. Jarutis.

V. Bakas: I. Rozovos atvejis buvo valdomas

Seimo narės I. Rozovos atvejis buvo valdomas, o apie jos kontaktus su rusų diplomatais žinojo ir daugiau politikų, tarp jų ir Seimo valdybos narių, teigia buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas V.  Bakas.

„Ponios Rozovos atvejis buvo valdomas. Mūsų darbas buvo minimizuoti riziką, ir mes tai padarėme“, – BNS sakė V. Bakas.

Pasak jo, tai padaryta Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui neišdavus jai leidimo dirbti su slapta informacija, taip pat apribotos parlamentarės galimybės išvykti į užsienį.

Tai yra ne vaikų darželis.

V. Bakas minėjo atvejį, kai I. Rozova neišleista į Eurazijos moterų forumą Rusijoje. V. Bakas teigė tuomet Seimo valdybos narius informavęs apie situaciją, todėl ir priimtas toks sprendimas.

„Apie i. Rozovos situaciją žinojo ir daugiau žmonių, tarp jų – ir Seimo valdybos narių, aš pats buvau inicijavęs kai kuriuos susitikimus“, – teigė V. Bakas.

Į kai kurių NSGK narių kaltinimus, esą jis nuslėpęs informaciją dėl I. Rozovos, V. Bakas atsakė, kad susipažinimas su slapta medžiaga yra komiteto darbo rutina ir tam nereikia atskiro pirmininko nurodymo.

„Tai yra ne vaikų darželis“, – teigė V. Bakas.

Anot jo, komiteto nariai patys savarankiškai susipažįsta su medžiaga, o perskaityti pateiktą informaciją jis paraginęs tik keliais išskirtiniais atvejais, kai buvo gauta skubi medžiaga komitetui atliekant parlamentinį tyrimą.

„Yra žmonės, kurie atėję į komitetą dirba savo darbą, nes yra dideli dokumentų kiekiai, tam reikia skirti laiko. Yra speciali raštinė, į kurią kiekvienas narys ateina ir susipažįsta su dokumentais, taip ir padarė kiti komiteto nariai. Jei aš būčiau nuslėpęs, niekas negautų tos informacijos, bet tai net neįmanoma, nes raštinė man visai nepavaldi, ji atskirta nuo komiteto biuro“, – kalbėjo parlamentaras.

„Yra kita problema, toks kaip ponas Šimas, aš apskritai nesu matęs per savo darbą praktiškai jo parašų ant dokumentų, nes kiekvienas Seimo narys, kuris perskaito, pasirašo. Toks kaip ponas Šimas, aš išvis nežinau, ką jis veikia komitete“, – teigė buvęs komiteto vadovas.

Penki esami ir buvę NSGK nariai sako, kad buvęs komiteto pirmininkas V. Bakas prieš pusantrų metų neinformavo, kad jie turi galimybę susipažinti su žvalgybos informacija apie parlamentarę I. Rozovą.

Priminė pradinukų pasiteisinimus

Seimo NSGK narys konservatorius Laurynas Kasčiūnas sako, kad V. Bakas primindavo Seimo nariams, kad su slapta medžiaga galima susipažinti specialioje raštinėje, o viešo posėdžio metu nebūtų galėjęs įvardinti konkrečiai, su kuo ta medžiaga susijusi.

„Tuometinis komiteto pirmininkas reguliariai posėdžio metu, pažymėsiu, kad posėdžiai vieši, transliacijos vyksta youtube sistemoje, primindavo, kad su medžiaga, kurią gavo komitetas, visą laiką galima susipažinti specialioje raštinėje. Tai buvo daroma reguliariai, nuolat“, – pabrėžė L. Kasčiūnas.

„Jis negali viešo posėdžio metu pasakyti, kad yra kokia nors specifinė informacija su kokia nors pavarde, politinės jėgos pavadinimu ir panašiai, tai jau būtų įstatymo pažeidimas. Jis pasakydavo, kad jums pagal teises ir pareigas priklauso galimybė eiti ir susipažinti. Kas darbą dirba ir suvokia teises ir pareigas, tai ir darydavo“, – kalbėjo Seimo narys.

Anot L. Kasčiūno, komiteto narių kaltinimai V. Bakui, jog neinformavo apie pateiktas pažymas primena pradinukų pasiteisinimus, kad jiems neliepė į mokyklą atsinešti pieštukų.

„Man ši situacija primena vaikišką pavyzdį, tarsi trečiokui reikėtų kaskart pasakyti, kad į pamokas reikia pieštukų atsinešti. Aš žinau, kad pagal pareigas į mokyklą reikia pieštukų atsinešti, tai komiteto nariui pagal pareigas reikia eiti su ta informacija susipažinti“, – teigė L. Kasčiūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Skaitytojas

Bakui apkalta.

Petras

GAIZAUSKAS PABEGO NUO TYRIMO APIE JO VEIKLA MARIJAMPOLEJE PALIKDAMAS APIE SAVO SAAZININGUMA ABEJONES. Ir niekam neydomu? DARBAS NEISSKLAIDZIUS ABEJONES KELIA GRESMEE NACIONALINIAM SAUGUMUI...( ar ne taip A Butkeviciau ir TAMSTELES NS KOMITETO NARIAI BEI SKVERNELI, KARBAUSKI, KITI 274 PAREIGUNAI??? O BAKA LAIKANTIS EILES TAIP PAT YRA BUUTINA PATIKRINTI! Kada pradesit: siais metais ar 2025- tais??

SUSIJUSIOS NAUJIENOS