D. Nausėdienė Kyjive dalyvavo pirmųjų ponių ir ponų aukščiausio lygio susitikime | kl.lt

D. NAUSĖDIENĖ KYJIVE DALYVAVO PIRMŲJŲ PONIŲ IR PONŲ AUKŠČIAUSIO LYGIO SUSITIKIME

  • 0

Pirmoji Lietuvos ponia Diana Nausėdienė trečiadienį  Ukrainos sostinėje Kyjive dalyvavo Trečiajame pirmųjų ponių ir ponų aukščiausio lygio susitikime, jo tema – „Psichinė sveikata: ateities atsparumas ir trapumas“.

D. Nausėdienė dalyvavo sesijoje „Karas ir psichinė sveikata“, kur buvo kalbama apie masinį karo poveikį individo ir visuomeninės psichikai, potrauminius sindromus, taip pat apie ukrainiečių pasirinkimą kovoti prieš agresijos ir žiaurumo ideologiją, taip visam pasauliui pademonstruojant savo mentaliteto stiprybę, pranešė Prezidentūra.

Šioje sesijoje dalyvavo Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska, taip pat pirmosios ponios ir ponai iš Estijos, Čekijos, Slovakijos, Slovėnijos, Izraelio ir Šiaurės Makedonijos.

Lietuvos pirmoji ponia kalbėjo apie Vilniuje veikiantį Ukrainos centrą, kuris įkurtas Lietuvos ir Ukrainos pirmųjų ponių iniciatyva, taip pat apie Lietuvos paramą nuo karo prisiglaudusiems ukrainiečiams.

„Buvo akivaizdu: kad ir kokia gera yra valstybinė pabėgėlių priėmimo programa, to nepakanka, žmonėms reikia erdvės, kurioje jie galėtų susiburti, pasikalbėti, atsiskleisti ir pasidalinti išgyvenimais su sau artimais tautiečiais savo gimtąja kalba. Tai buvo išeities taškas Ukrainos centro projektui“, – pasakojo D. Nausėdienė.

Norint dar geriau suvokti, ko reikia ukrainiečiams, 2023-iųjų pavasarį Ukrainos centras kartu su Vytauto Didžiojo universitetu pradėjo ukrainiečių, gyvenančių Lietuvoje, poreikių tyrimą. Duomenys rinkti visuose Lietuvos regionuose.

Apklausa parodė, kad šiuo metu ukrainiečiai labiausiai domisi galimybėmis mokytis kalbų. Anglų ir lietuvių kalbų mokymasis buvo įvardytas kaip vienas pagrindinių. Taip pat ukrainiečiams svarbūs kultūriniai poreikiai: renginiai, galimybė išlaikyti ryšį su savo kultūra ir kalba, identiteto išsaugojimas.

Žmonės, dalyvavę apklausoje, nurodė, kad juos domina jų vaikų švietimo galimybės Lietuvoje, jie norėtų daugiau užsiėmimų savo vaikams mokyklose, o patys reiškė didelį susidomėjimą galimybėmis tobulėti profesine prasme, įgyti naujų žinių ir įgūdžių.

Identifikuota, kad vienam iš penkių vaikų iki 18 metų reikalinga profesionali psichologų pagalba. Apklaustieji išsakė psichosocialinių paslaugų poreikį ir tai koreliuoja su tarptautinio tyrimo duomenimis, kad amžius grupėje nuo 13–15 metų asmenys yra labiausiai paveikti karo.

„Situacija yra dinamiška ir keičiasi. Karo paliktos žaizdos liks ilgam, tačiau galimybė žmonėms būti kartu, tobulėti, įgyti naujų žinių yra raktas į greitesnį sveikimą. Ukrainos centras – geras pavyzdys, kaip atliepiant ukrainiečių poreikius jiems padėti“, – sakė D. Nausėdienė.

Pirmoji ponia pabrėžė, jog Ukrainos centras visų pirma kuria stiprų bendruomeniškumo jausmą, o tai esminis veiksnys siekiant sukurti pasitikėjimo ir paramos sistemą. Itin svarbi psichosocialinė parama, kai teikiama psichologinė pagalba ir siūlomos edukacinės veiklos, kurios yra labai svarbios padedant pabėgėliams susidoroti su perkėlimo iššūkiais, gydyti emocinį skausmą ir atkurti savo gyvenimą.

„Visa suteikta pagalba Ukrainai, ar tai būtų humanitarinė, ar finansinė, parodė begalinį Lietuvos visuomenės susitelkimą ir ryžtą. Ukrainos centras – visos susitelkusios Lietuvos pastangų atspindys. Mes vadovaujamės holistiniu požiūriu į pagalbą žmonėms, bėgantiems nuo karo negandų ir ieškantiems saugaus prieglobsčio mūsų šalyje. Tikiu ir žinau, kad kartu ir tik kartu mes pagaliau pabusime iš to baisaus besitęsiančio košmaro, kuris turi likti prisiminimu, o ne trauma, persekiojančia visą gyvenimą“, – teigė D. Nausėdienė.

Į Trečiojo pirmųjų ponių ir ponų aukščiausio lygio susitikimo dalyvius kreipėsi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, svečių teisėmis susitikime dalyvavo JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas, Ukrainos premjeras Denisas Smyhalis ir užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Į renginį D. Nausėdienę pakvietė Ukrainos prezidento sutuoktinė O. Zelenska.

GALERIJA

  • D. Nausėdienė Kyjive dalyvavo pirmųjų ponių ir ponų aukščiausio lygio susitikime
  • D. Nausėdienė Kyjive dalyvavo pirmųjų ponių ir ponų aukščiausio lygio susitikime
Gairės: Diana Nausėdienė, karas Ukrainoje, Olena Zelenska, sesija Karas ir psichinė sveikata
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS