Dauguma Lietuvos politikos ekspertų mano: A. Lukašenka valdžią išlaikys | kl.lt

DAUGUMA LIETUVOS POLITIKOS EKSPERTŲ MANO: A. LUKAŠENKA VALDŽIĄ IŠLAIKYS

  • 37

Dauguma Lietuvos politikos ekspertų mano, kad protestai Baltarusijoje palaipsniui mažės ar bus nuslopinti, o Aliaksandras Lukašenka išlaikys politinę valdžią. Tokius tyrimo rezultatus penktadienį pristatė Vilniuje veikiantis Rytų Europos studijų centras.

Šį scenarijų kaip labiausiai tikėtiną nurodė šeši iš vienuolikos apklaustų ekspertų – politologų ir esamų ar buvusių diplomatų.

„Protestai įgauna rutininę formą, bet neturi nuolatinio augimo viršun požymių. Tai verčia permąstyti, kiek tai ilgai gali trukti, ar toks rutininis protestavimas gali vesti į galutinį žlugimą. Ekspertų manymu, matyt, ne“, – tyrimo pristatyme Vilniuje penktadienį sakė vienas iš jo autorių profesorius Tomas Janeliūnas.

Protestai įgauna rutininę formą, bet neturi nuolatinio augimo viršun požymių. Tai verčia permąstyti, kiek tai ilgai gali trukti.

Po du ekspertus manė, kad Kremlius įsitrauks į Baltarusijos krizę, gelbėdamas A. Lukašenkos režimą ir jį patį asmeniškai, taip pat kad pasipriešinimas režimui įgaus tęstines formas ir tai galiausiai prives Baltarusijos režimą prie ekonominio žlugimo ribos. Vienas apklaustasis manė, kad protestai stiprės ir A. Lukašenka bus priverstas derėtis su opozicijos atstovais dėl galimų pokyčių ar sprendimų.

Anot tyrimo autorių, nė vienas ekspertas nepasirinko variantų, jog protestai įgaus radikalią formą ir A. Lukašenka bus priverstas pasitraukti arba kad Kremlius įsitrauks į Baltarusijos krizę, siekdamas pakeisti A. Lukašenką sau palankesniu vadovu.

T. Janeliūnas sakė, kad, daugumos ekspertų nuomone, svarbiausias vidaus veiksnys, turintis įtakos politiniams procesams, yra Baltarusijos jėgos struktūrų parama A. Lukašenkai, o reikšmingiausias išorės veiksnys – Kremliaus apsisprendimas palaikyti A. Lukašenką arba ieškoti kitokio situacijos sprendimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (37)

Tokius galima tik užjausti!

Koks laimingas Lukašenka, kad nesupranta koks jis nelaimingas! Gal tikisi, kad jo sūnus bus laimingesnis?

to Жыве

Tichanovskaja nera lydere, ta visi sake. Dalyvavo rinkimuose tik tam, kad nuverstu tarakona, ka pati pripazino. Siaip dauguma gudu (isskyrus vakarine dali) net neturi tautines savimones, kalba rusiskai, ziuri link Rytu. Ekonomika irgi orientuota i Rusija, Vakaru poziuriu nekonkurencinga ir be Rusijos subsidijuojamos naftos ir duju tikriausiai sugriutu. Pertvarkyti ekonomika i vakarietisko tipo jiems neiseis tol, kol bus Rusijos pseudo-oblastj, realistiskai pasveriant.

Kęstas

Kodėl visi Lietuvos piliečiai - vyrai iki 60 metų amžiaus - privalo Lietuvoje registruoti jų gyvenamąją vietą užsieny, o Rusijos - ne? Kaip čia išeina - mes rinksime iš viso pasaulio 59 metų senukus su chroniškomis ligomis, netinkančius net Lietuvos darbovietėse, ir varysime juos bėgioti po miškus kartu su jaunais šauktiniais, sukeldami daugybę infarktų ir insultų, o rusai to niekada nedarys? Kur čia ta išgirtoji Lietuvos piliečių laisvė ir demokratija? Kažkas ne taip. Rusai turi šiuolaikines karo technologijas ir leidžia joms didžiausią pinigų dalį. Lietuvai tas technologijas nei sukurti, nei pavogti iki šiol nesigauna. Todėl Lietuvos karui skirtus pinigus leisti nėra kam. Todėl tik maitiname biurokratus, kurie iš to gerai gyvena ir prisigalvoja kvailysčių - nuversti Lukašenką, paimti į kariuomenę užsienio lietuvius -chroniškus ligonius ir t.t. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS