Dėl klaidos vadovėlyje LSDP kreipėsi į ministeriją: faktai apie A. Smetoną – iškraipyti | kl.lt

DĖL KLAIDOS VADOVĖLYJE LSDP KREIPĖSI Į MINISTERIJĄ: FAKTAI APIE A. SMETONĄ – IŠKRAIPYTI

  • 23

Pasirodžius informacijai, kad 2016 metais išleistame 4 klasės matematikos vadovėlyje skelbiami tikrovės neatitinkantys faktai apie perversmo būdu prezidento postą 1926 metais užėmusį Antaną Smetoną, socialdemokratai kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) išplatintame pranešime Jurgitos Šiugždinienės vadovaujama ministerija raginama atsakyti, kaip tokios mokymosi priemonės patvirtinamos, taip pat – ar šis vadovėlis vis dar naudojamas ugdymo procese.

Arkadijaus Kiseliovo ir Danutės Kiseliovos sudarytame vadovėlyje pateikiamas uždavinys, kurio sąlygoje skelbiama tokia tezė: „1926 m. buvo išrinktas pirmasis Lietuvos Respublikos Prezidentas A. Smetona“. Taip pat priduriama: „Praėjus 83 metams, vyko septintojo Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimai. Juose šalies vadove išrinkta Dalia Grybauskaitė.“

Į netikslius istorinius faktus dėmesį atkreipęs socialdemokratas Vytenis Andriukaitis teigia, kad klaidingų faktų įtraukimas į ugdymo procesą siunčia iškraipytą istorinę žinią ir vaikams, ir jų tėvams.

„1926 metais buvo išrinktas trečiasis, o ne pirmasis Lietuvos Respublikos prezidentas. Juo tapo ne Antanas Smetona, o Kazys Grinius. Smetona prezidentu taps po 1926 metų gruodžio 17 dienos perversmo, kuriuo sulaužė Konstituciją. Demokratinėje visuomenėje nereikėtų aukštinti tų, kurie vykdė konstitucinius perversmus“, – sako V. Andriukaitis.

Demokratinėje visuomenėje nereikėtų aukštinti tų, kurie vykdė konstitucinius perversmus.

Kovo 11-osios Nepriklausomybės Akto signataras svarsto, kad gal vadovėlio autoriai norėjo kažkokį panašumą įžvelgti tarp A. Smetonos ir D. Grybauskaitės.

„Kai kurie politologai gal ir suras tam tikrų panašių bruožų tarp šių dviejų asmenybių, bet juk matematikos vadovėlyje ne apie tai reikia kalbėti“, – sakė jis.

Kreipimesi, adresuotame švietimo, mokslo ir sporto ministrei J. Šiugždinienei, prašoma atsakyti, kaip vyko recenzavimo procesas ir ar konkretus matematikos vadovėlis vis dar yra naudojamas pamokų metu. Jei taip, ar planuojama, kol nebus ištaisytos šiurkščios faktinės istorinės klaidos, šį vadovėlį išbraukti iš naudojamų mokymo priemonių sąrašo.

„Tai – akivaizdi istorinė klaida, kurią praleido ir autoriai, ir recenzentai, ir atsakingos institucijos. Vaikams ir tėvams siunčiama iškraipyta istorinė žinia ir tokie vadovėliai turi būti nedelsiant ištaisyti“, – partijos išplatintame pranešime teigia V. Andriukaitis.

Sureagavo ministerija

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija sureagavo į socialdemokratų kreipimąsi dėl aptiktos ir pasipiktinimą partijai sukėlusios klaidos 4 klasės matematikos vadovėlyje. Kaip skelbta anksčiau pirmadienį, socialdemokratai ministrės teiravosi aplinkybių bei paaiškinimų, kodėl 2016 metais išleistame 4 klasės matematikos vadovėlyje skelbiama tikrovės neatitinkanti informacija apie tarpukario Lietuvos prezidentą A. Smetoną.

Kaip pastebėjo socialdemokratai, A. Kiseliovo ir D. Kiseliovos sudarytame vadovėlyje pateikiamas uždavinys, kurio sąlygoje skelbiama tokia tezė: „1926 m. buvo išrinktas pirmasis Lietuvos Respublikos Prezidentas A. Smetona“.

Socialdemokratai pažymi, kad A. Smetona į valdžią pateko ne rinkimų, bet surengto perversmo būdu, o tai, kad minėto vadovėlio užduotyje pateikta netiksli informacija, pasak jų, siunčia „iškraipytą istorinę žinią ir vaikams, ir jų tėvams“.

Atsakydama į socialdemokratų pastabas Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pripažįsta, kad minėtame vadovėlyje istoriniai faktai pateikti netiksliai. Ministerija kreipėsi į leidyklą prašydama peržiūrėti vadovėlio užduotį ir ištaisyti klaidą.

„Leidykla „Alma littera“ atsiprašė už netikslų kontekstą ir informavo, kad, spausdindami šio matematikos vadovėlio kitą tiražą, klaidą ištaisys ir iki rugsėjo pabaigos apie tai mokyklas informuos atskiru laišku. Skaitmeninio formato vadovėlyje ir „Eduka klasės“ aplinkoje mokytojai jau rugsėjo viduryje matys ištaisytą užduotį. „Šviesos“ leidyklos tinklalapyje iki šios savaitės pabaigos prie vadovėlio bus įkelta papildoma informacija apie užduoties keitimą“, – rašo išplatintame pranešime ministerija.

Pasak jos, klaida vadovėlyje ko gero įsivėlė atsitiktinai.

„Šis vadovėlis buvo vertintas 2012 metais. Kadangi jis buvo vertintas dalykiniu aspektu, todėl pradinio ugdymo matematikos vertintoja veikiausiai neatkreipė dėmesio į istorinių faktų netikslumą“, – pažymi ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

raudonasis bebras išlindo

tos raudonos šiukšlės nekenčia Lietuvos.

Nezabitauskas

Ir nė vienas nepasakė, kad Smetona buvo pirmasis Lietuvos prezidentas, išrinktas Lietuvos Tarybos 1919 m. ir šias pareigas ėjęs iki 1920 m. Beje, perversmą organizavo ne Smetona, bet jaunesnieji karininkai, po perversmo perdavę valdžią tinkamiausiam asmeniui - Smetonai.

taip

Pakvipo komunistine smarve.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS