Dėl S. Šedbaro paskyrimo KT teisėju – šaršalas: ar Lietuva neina Lenkijos ir Vengrijos keliu? | kl.lt

DĖL S. ŠEDBARO PASKYRIMO KT TEISĖJU – ŠARŠALAS: AR LIETUVA NEINA LENKIJOS IR VENGRIJOS KELIU?

  • 42

Po vakar įvykusio įvykio Seime kai kurie apžvalgininkai klausia – kodėl nekilo muštynės? O įvyko jau seniai brandinto plano finalas. Konservatoriai į Konstitucinį Teismą (KT) pasiuntė savo frakcijos narį Stasį Šedbarą. Opozicija abejoja, ar ilgametis politikas teisme bus neutralus teisėjas. Tačiau pats S. Šedbaras tikina, kad jis visada dirbo tik Lietuvai, praneša LNK.

Per slaptą balsavimą jį palaikė 85 Seimo nariai, prieš – 38, susilaikė – 10.

„Man atrodo, kad labai svarbu šioje vietoje žiūrėti į žmogaus kompetencijas. Stasys tikrai yra gebantis žmogus atskirti politiką nuo teisės“, – abejones dėl šališkumo paneigė Konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

KT sprendžia, ar Seime priimti įstatymai neprieštarauja Konstitucijai.

„Tiesiogiai veikiantis politikas, angažuotas paskirtas į KT, kuris turės vertinti, ar priimti sprendimai, taip pat ir jo, atitinka Konstituciją“, – pabrėžė „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Kai tik prasidėjo diskusija, kad konservatorių politikas gali keliauti tiesai į tokio teisėjo kėdę, apžvalgininkai klausė, ar Lietuva nepradės eiti Lenkijos ir Vengrijos keliu.

Tai reikš KT politizavimą ir jo patikimumo, autoriteto visuomenės akyse pakirtimą.

„Tai reikš KT politizavimą ir jo patikimumo, autoriteto visuomenės akyse pakirtimą“, – savo nuomonę pabrėžė ELTA vyr. redaktorius Vytautas Bruveris.

Praeitoje kadencijoje į tokią kėdę taikėsi buvęs teisingumo ministras, „socialdarbietis“ Juozas Bernatonis. Konservatoriai tai kritikavo. Tada, kilus triukšmui, J. Bernatonio kandidatūra nepateikta, o svarstant S. Šedbaro kandidatūrą, Seimo salėje net nebuvo aštrios kovos.

„Vienas Kepenis ten rėkavo kažką, man atrodo. Opozicija galėjo imtis įvairaus spektro veiksmų. Nebūtinai padegti Seimo salę, bet blokuoti tribūną, sukelti muštynes, kaip Ukrainos Radoje ar Sakartvelo parlamente“, – Seimo narių abejingumu sarkastiškai stebėjosi V. Bruveris.

Opozicinės frakcijos tikino, kad S. Šedbaro nepalaikys, bet, kadangi už jį balsavo 85 Seimo nariai, akivaizdu, kad dalis opozicijos palaikė.

„Tikiuosi, kad slaptame balsavime mūsų frakcija tokios pozicijos laikėsi“, – sakė S. Skvernelis.

„Nežinau, kas balsavo, nes socialdemokratų sprendimas buvo nepritarti“, – pabrėžė Seimo narys.

Prieš ketverius metus S. Šedbaras savo narystę Konservatorių partijoje suspendavo.

Yra buvę, kai Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas pripažino, jog yra skeptiškas siūlomų pakeitimų atžvilgiu, bet vis vien juos palaikė. Pvz., kai premjerė ir Seimo pirmininkė panoro atsisakyti nuolatinės apsaugos.

„Aš niekada nedirbau taip sau konservatoriams, aš dirbau Lietuvai, įstatymų leidybai“,–  savo pareigą pabrėžė S. Šedbaras.

Anot S. Šedbaro, dauguma komiteto nutarimų buvo priimami bendru sutarimu. Vadinasi, pavykdavo susitarsi su visais. Tada ir dėl premjerės ir Seimo pirmininkės apsaugos komitetas pritarė vieningai.

Seimas į KT paskyrė ir dar du naujus narius – teisininką Tomą Davulį ir Aukščiausiojo Teismo teisėją Aurelijų Gutauską.

Vietoj S. Šedbaro į Seimą ateis Klaipėdos rajono tarybos narė Rasa Petrauskienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (42)

Tadas

Man atrodo kad jis nevengia stikliuko.

apgailetina

Oi kaip nepavargdami uzia Valstybes jovalo virejai, kad tik kelt smaisti, nepasitikejima, pykti, - matyt pas juos tik tokie gebejimai, kai patys neturi kompetencijos...

bbd ant kauno

Labai gaila, kad toks šūdo gabalas yra išrinktas :(
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS