Dėl situacijos VSD šaukiamas neeilinis Seimo komiteto posėdis | kl.lt

DĖL SITUACIJOS VSD ŠAUKIAMAS NEEILINIS SEIMO KOMITETO POSĖDIS

Dėl situacijos Valstybės saugumo departamente (VSD) Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Dainius Gaižauskas kitą savaitę šaukia neeilinį posėdį dėl žvalgybos pareigūno pateiktos informacijos apie galimai neteisėtai rinktą medžiagą.

Uždarame posėdyje kitos savaitės antradienį komitetas planuoja išklausyti Valstybės saugumo departamento vadovus. VSD teigia, kad informacijos apie minimus asmenis nerinko, bet galėjo tikrinti informaciją.

VSD vadovas Darius Jauniškis ketvirtadienį sakė, kad žvalgybos pareigūnai „buvo susitikę su įvairių pretendentų ir kandidatų aplinkomis dėl įvairių priežasčių“, ir jis detales yra pasirengęs pateikti Seimo komitetui.

Komitetas yra išklausęs informaciją apie Generalinės prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos atliktą patikrinimą dėl pareigūno pateiktos informacijos. Po uždaro posėdžio D. Gaižauskas tuomet žurnalistams sakė, kad pareigūnai gautą medžiagą tikrino dešimt mėnesių ir nusikalstamų veikų požymių nebuvo nustatyta.

„Komitete planuojama ir toliau, kaip numato Žvalgybos įstatymas ir Seimo statutas, parlamentinės kontrolės tvarka nagrinėti viešai keliamus klausimus dėl informacijos rinkimo pagrįstumo. Apie parlamentinės kontrolės rezultatus bus informuotas Seimas ir visuomenė“, – sakoma Seimo Ryšių su visuomene skyriaus pranešime spaudai.

Pranešėjas pernai informavo tuometinį Seimo NSGK Vytautą Baką, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką. Duomenys esą rinkti apie keliasdešimt Lietuvoje žinomų žmonių.

Pranešėjas teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus.

V. Bakas perdavė medžiagą Specialiųjų tyrimų tarnybai ir Generalinei prokuratūrai, o sužinojęs, kad tyrimas nebeatliekamas, Seimo valdybai pasiūlė inicijuoti parlamentinį tyrimą.

Komitetas pajėgus atsakyti į klausimus dėl VSD veiksmų

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad NSGK yra pajėgus atsakyti į keliamus klausimus dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos tikrinant kandidatų prezidento rinkimuose aplinkos žmones.

Premjeras sakė, kad šiuo metu neturi pagrindo abejoti nei VSD direktoriumi D. Jauniškiu, nei buvusiu Seimo nariu V. Baku.

Tikrai neturiu pagrindo abejoti arba nepasitikėti V. Baku arba VSD direktoriumi, kad ir kaip dviprasmiškai tai skambėtų.

„Panašu, kad teisėsauga jau galbūt suformulavo ar formuluoja savo atsakymus, kalbant apie teisinę atsakomybę. Kalbant apie drausminę atsakomybę, jei tokia reikalinga, manau, kad pilnai pajėgus Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas vykdant parlamentinę kontrolę atsakyti į tą klausimą“, – BNS ketvirtadienį sakė S. Skvenelis.

„Tikrai neturiu pagrindo abejoti arba nepasitikėti V. Baku arba VSD direktoriumi, kad ir kaip dviprasmiškai tai skambėtų“, – pridūrė premjeras.

Premjero teigimu, ateityje būtų tikslinga įsteigti kontrolieriaus institutą, kuris galėtų atsekti, kaip žvalgyba tikrino informaciją.

„Sistemos turi būti audituojamos ir turi išlikti pėdsakai, jeigu žmogų vienoje ar kitoje sistemoje tikrino“ – sakė S. Skvernelis.

Premjeras šią savaitę sudarė darbo grupę, kuri svarstys Seimo kontrolieriaus rekomendacijas įstatyme numatyti maksimalius žvalgybos metodų taikymo terminus, galimybę teismui skųsti žvalgybos pareigūnų veiksmus bei efektyvią išorinę kontrolę.

S. Skvernelis siūlo, kad kontrolierius galėtų tikrinti tiek žvalgybos, tiek kriminalinę žvalgybą vykdančių teisėsaugos institucijų veiksmus.

Šią savaitę buvo paskelbta, jog aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs tuometinį Seimo NSGK pirmininką Vytautą Baką, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą V. Ušacką.

Pranešėjas teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus. V. Bako vertinimu, pateikti duomenys rodo, kad VSD galėjo kištis į politinius procesus.

VSD teigia, kad informacijos apie minimus asmenis nerinko, griežtai laikėsi įstatymų. Žvalgybos tarnyba teigia, kad galėjo tikrinti informaciją, vykdydama pavedimą tirti galimą užsienio valstybių kišimąsi į rinkimus.

VSD direktorius D. Jauniškis tvirtino, kad „VSD nesilaiko selektyvaus požiūrio į jokias politines jėgas ar kandidatus“.

Pasak D. Jauniškio, „VSD buvo susitikęs su įvairių pretendentų ar kandidatų aplinkomis dėl skirtingų priežasčių“. Jis sakė, kad yra pasirengęs pateikti visą informaciją Seimo komitetui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Che: "VSD teigia, kad informacijos apie minimus asmenis nerinko, bet galėjo tikrinti informaciją" - koks aukai skirtumas ar ji buvo papjauta ar nunuodyta... ar TIK mirtinai užkutenta?.. :s :/

SUSIJUSIOS NAUJIENOS