Dukart girtas už vairo pagautas kandidatas į prezidentus atskleidė, kuri taurelė buvo paskutinė | kl.lt

DUKART GIRTAS UŽ VAIRO PAGAUTAS KANDIDATAS Į PREZIDENTUS ATSKLEIDĖ, KURI TAURELĖ BUVO PASKUTINĖ

  • 54

Valdo Tutkaus biografija – turininga. Jis vadovavo Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgoms, po to penkerius metus buvo visos Lietuvos kariuomenės vadas. Vėliau, pasukęs į verslą ir dirbęs su Rusijos geležinkelių įmone susijusioje transporto bendrovėje, V. Tutkus nusprendė eiti į didžiąją politiką. Pernai rudenį paskelbęs, kad ketina dalyvauti Lietuvos Respublikos prezidento rinkimuose, jis apie savo spalvingą gyvenimą papasakojo laidos „KK2“ komandai.

Savo pasakojimą kandidatas į aukščiausią valstybės postą pradėjo prisiminimais iš tarnybos sovietinėje armijoje – būdamas kuopos vadu jis kariavo Afganistano dykumose bei kalnuose ir iki šiol vaizdžiai pamena savo pirmąjį susišaudymą.

„Supanikavau ir nežinodamas, ką daryti, pradėjau lakstyti po kulkomis tarp būrių. Man buvo labai baisu. Atvirai kalbant, taip baisu gyvenime dar nebuvo“, – kalbėjo V. Tutkus.

Visgi dar baisiau generolui leitenantui buvo tai, kad jo kuopos kariai gali pamatyti, kad vadas pasimetęs.

Nors dabar V. Tutkus sako nesuprantantis Afganistano karo prasmės, apie jį galvoja daug. Daugiausiai – apie brolybę ir devynis žuvusius draugus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Didžiuojuosi tuo, kad apie mane mano kuopos kariai yra sukūrę dainą“, – sakė pašnekovas. Anot jo, tai rodo abipusį pasitikėjimą.

Po Afganistano karo V. Tutkus tęsė karinę tarnybą Vidurio Azijoje, o Lietuvoje kilus Sąjūdžiui, mokėsi Maskvos karo akademijoje. Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas sakė, kad apie tautinį atgimimą nieko nežinojo.

„Jei neklystu, 1989-aisiais metais grįžau į Lietuvą atostogų. Žmonėms, kurie čia gyvena, tą labai sudėtinga suvokti. Tu atvažiuoji iš Maskvos, iki tol buvai Karakumuose, o čia – trispalvės!“ – „KK2“ pasakojo vyras.

Anot jo, akis jam atvėrė profesoriaus ir Aukščiausios Tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis.

„Tais laikais jis mokėjo uždegti. Mano akys tikrai sužibo. Sakė, kad greitai kursime Lietuvos kariuomenę ir tokie kaip aš bus reikalingi“, – kalbėjo V. Tutkus.

2004 m. V. Tutkus tapo Nepriklausomos kariuomenės vadu ir juo buvo iki 2009 m. Tada generolą iš pareigų atleido tuometė Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė. Sklido kalbos, kad darbo V. Tutkus neteko dėl to, kad nevengdavo piktnaudžiauti alkoholiu.

„Nekalbu apie tai, kad lėktuve ji pati vartodavo alkoholį. Kada skrisdavau aplankyti karius, kiekvieną kartą veždavau po dvi skardines alaus, lietuviškos duonos ir lašinių – tą patvirtins kiekviena karys. Visada sėsdavau su kariais ir gerdavau tą alų. Kai generolas atvažiuoja pas karį, atsisėda su juo, apsikabina, išgeria alaus, parūko, pakalba, atstumas labai stipriai sumažėja – tą žinau iš savo patirties“, – išgyvenimais dalinosi V. Tutkus.

2012 m. dabartinis kandidatas į prezidentus išgėręs buvo pagautas prie vairo – įpūtė 1,7 prom. Paklaustas, ką gali pasakyti apie savo santykį su alkoholiu, V. Tutkus neslėpė – gėrimus pažįsta neblogai.

„Girtuokliu aš niekada nebuvau, tačiau geroje kompanijoje išgerti niekada neatsisakydavau. Vieniems tai yra normalu, kitiems – netinkama. Vieni vartoja alkoholį, kiti – ne. Bet su gera kompanija visada su malonumu išgerdavau 100, 200, o kartais ir 300 gramų“, – atviravo pašnekovas.

Anot V. Tutkaus, tame jis nemato jokių bėdų.

„Nemanau, kad čia buvo labai didelė problema, bet matomai buvo viršytos normos. Jei protas susimaišė ir pasodino prie vairo išgėrusį, tai atsimenu, kad po pirmo karto jaudinausi ir pagalvojau, kad dabar prie vairo tai tikrai ne“, – sakė V. Tutkus.

Visgi „ne“ nebuvo tvirtas – 2018 m. vyras vėl vairavo neblaivus. Jam nustatytas 1,55 prom. girtumas.

„Nėra ko meluoti – pritrūko. Sėdėjome su keliais draugais iš Afganistano, gerai pašventėme ir pritrūko. Parduotuvė buvo čia pat, už kilometro. Galvojau, kad prašoksiu, bet neprašokau“, –  tikino pašnekovas.

Jo nuomone, tai buvo gera pamoka – tą dieną draugystė su alkoholiu pasibaigė.

„Tai buvo maždaug prieš šešerius metus. Neskaičiuoju, bet noriu pasakyti, kad tai buvo paskutinė mano taurelė“, – tvirtino kandidatas į Lietuvos prezidentus.

Dabar V. Tutkus vairuoja tik blaivas ir ne tik automobilį, bet ir motociklą. Visgi ir vairuojant dviratę transporto priemonę nepavyko išvengti nemalonumų.

„Po savaitės prisiplojau, tačiau Dievas yra ir jis mane myli – turėjau kažką susilaužyti, važiavau 140 km/val. ir be šalmo. Nuo to laiko be šalmo nebevažinėju“, – kalbėjo pašnekovas.

Nėra ko meluoti – pritrūko. Sėdėjome su keliais draugais iš Afganistano, gerai pašventėme ir pritrūko.

V. Tutkus priklauso ir baikerių klubui „Perkūnas“. Klube jis jau penkiolika metų.

„Tai yra kaip vilkų gauja – ne blogąja prasme. Tai toks laisvės protrūkis“, – sakė generolas leitenantas ir pridūrė, kad baikerių klubą sieja ir karinė brolybė, nes tai yra karių klubas.

Kandidatas į prezidentus turi nuosava namą netoli Vilniaus, augina du šunis, turi anūką ir anūkę. Deja, V. Tutkus nebeturi savo artimiausio žmogaus – prieš metus Anapilin iškeliavo jo žmona Lilija. Net jei laimėtų rinkimuose, kitos Pirmosios damos jis neieškotų.

„Dėl posto tikrai nesituoksiu. Žmona liks visada su manimi, pragyvenome beveik keturiasdešimt metų. Ji buvo ištikima kario žmona – gyvenome Taškente. Ir palapinėje gyvenome, ir komunaliniame bute“, – mylimąją prisiminė V. Tutkus.

Ne kartą jis dalyvavo Šeimos maršo rengiamuose mitinguose. Paklaustas, kodėl renkasi tokius renginius, V. Tutkus sakė, kad už savo vertybes ir požiūrį yra pasiruošęs kovoti.

„Nenoriu, kad mano anūkams dėstytų ir rodytų, kaip „mažametės pasiglostykite“. Nuo vaikystės apie plėveles ir visą kitą... Matomai, šeimos vertybės turėtų būti tolerantiškos. Aš tas vertybes išpažįstu, už jas esu pasiruošęs kautis demokratiškais, valstybei prieinamais metodais“, – tvirtino pašnekovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (54)

Nieko nuostabaus

Kam dar gali kilti abejonių gal vyko lažybos

Visa puokštė klounų

kandidatuojančiu į Lietuvos Prezidentus -vieni apie tai galimai sugalvojo prasiblaive, kitiems kažkokie tai išoriniai iš auksčiau balsai taip liepė daryti ir panašiai....

čia

ambalskas generolas, su tokiais veidais tik į žvalgybą Rusijoje eiti , savesnis už savus butų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS