E. Gentvilas: R. Karbauskis liko nuošalyje, S. Skvernelis tapo padėties Viešpačiu | kl.lt

E. GENTVILAS: R. KARBAUSKIS LIKO NUOŠALYJE, S. SKVERNELIS TAPO PADĖTIES VIEŠPAČIU

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas sako, kad pastaruoju metu Lietuvos politikoje susiformavo trijų valstybės vadovų tandemas – Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, premjeras Saulius Skvernelis bei prezidentas Gitanas Nausėda, ir jie politiniuose procesuose turi didžiausią įtaką.

Tuo tarpu valdančiųjų „valstiečių” lyderis Ramūnas Karbauskis, sako E. Gentvilas, Vyriausybės formavimo procese lieka nuošalyje.

„Iš esmės susivienijo trys valstybės vadovai – Pranckietis, Skvernelis ir Nausėda, kurie gali dėlioti pasjansą taip, kaip jiems atrodo. Aš tikiu, kad protingai, gerai sudėlios, ir Seimas patvirtins Vyriausybės programą ir naują Ministrų kabinetą, bet esminis dalykas, kad valdančiosios koalicijos vadas ir Kultūros komiteto pirmininkas Karbauskis lieka nuošalyje”, – penktadienį „Žinių radijui” sakė liberalų vadovas.

E. Gentvilo teigimu, R. Karbauskio nesutarimai su kolegomis lemia jo įtakos sumažėjimą.

„Karbauskio konfrontacija su visais – pirmiausia su Seimo pirmininku, taip pat nuolatinė, tačiau epizodinė konfrontacija su Skverneliu atveda prie to, kad Karbauskio šitame žaidime nebėra”, – sakė E. Gentvilas.

Karbauskio konfrontacija su visais – pirmiausia su Seimo pirmininku, taip pat nuolatinė, tačiau epizodinė konfrontacija su Skverneliu atveda prie to, kad Karbauskio šitame žaidime nebėra.

Pasak liberalų lyderio, R. Karbauskis neįvertino, kad šalies prezidentas norės, kad krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis liktų savo poste, nors pastarojoje pozicijoje naują ministrą turėjo siūlyti koalicijos partneriai „tvarkiečiai”. Taip pat, anot E. Gentvilo, „valstiečių” lyderis neįvertino ir savo partijos etikos sargų galimo sprendimo, jog vis dėlto V. Pranckietis nepažeidė etikos. Šioje visoje situacijoje, pažymi E. Gentvilas, valdančiosios koalicijos tvarumas yra pakibęs ore ir didžiausius svertus formuojant Vyriausybę turi Seimo patvirtintas premjeras S. Skvernelis kartu su G. Nausėda.

„Kai Skvernelis gavo įgaliojimus formuoti Vyriausybę, Skvernelis tapo padėties Viešpačiu. Ne Seimas, ne Karbauskis, ne valdančioji dauguma lemia, o iš esmės Skvernelis gali dėlioti su prezidentu šachmatų figūras ir atnešti į Seimą tai, ką pats norės”, - pridūrė E. Gentvilas.

ELTA primena, kad S. Skverneliui nepateikus naujų ministrų kandidatūrų prezidentui G. Nausėdai, Seimas užbaigė pavasario sesiją bei, planuojama, šauks neeilinę sesiją rugpjūčio 20 d., kurios metu turėtų prisiekti ministrai bei būti balsuojama dėl Vyriausybės programos.

S. Skverneliu galima konstruktyviai dirbti

E. Gentvilas teigia, kad opozicinėmis partijomis su premjeru S. Skverneliu, skirtingai nei su „valstiečių“ lyderiu R. Karbauskiu, konstruktyviai dirbti tikrai įmanoma. Pasak E. Gentvilo, R. Karbauskis niekad neina į diskusiją ir priima vienasmenius sprendimus. 

„Mums, kaip opozicinei partijai ir frakcijai, su S. Skverneliu dirbti įmanoma, dažnu atveju tai yra ir konstruktyvu. Su R. Karbauskiu, deja, to bendradarbiavimo neišeina, atrodo, ir dėl tokių žmogaus ideologinių nuostatų, ir dėl charakterio savybių. Jis nemato reikalo prieiti, pasitarti, aptarti, o viską tik vienasmeniškai nori diktuoti“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė E. Gentvilas.

Mes dabar matome, kaip jis stumdo žmones. Tai A. Širinskienė eina į „Tvarką ir teisingumą“, tai Audronė Jankuvienė – nauja Seimo narė, ką tik prisiekusi, kelia ranką kaip pirmokė mokinukė.

Liberalų sąjūdžio vadovas pažymi, kad  Agnę Širinskienę pakeisti į Audronę Jankuvienę „tvarkiečių“ frakcijoje buvo asmeninis R. Karbauskio sprendimas.

„Mes dabar matome, kaip jis stumdo žmones. Tai A. Širinskienė eina į „Tvarką ir teisingumą“, tai Audronė Jankuvienė – nauja Seimo narė, ką tik prisiekusi, kelia ranką kaip pirmokė mokinukė, čia aš pati nusprendžiau nueiti į „Tvarkos ir teisingumo“ frakciją ir ją gelbėti. Ar labai patikėjote? Dar daugiau – R. Karbauskis aiškina, kad V. Pranckietis gali jungtis į Socialdemokratų darbo partiją ir tada viskas bus gerai, tai lygiai taip pat jis bando mus stumdyti kaip opoziciją (...), toks yra jo charakteris, todėl sudėtinga. Su S. Skverneliu yra paprasčiau“, – teigė E. Gentvilas.

ELTA primena, kad iš „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos pasitraukus „darbiečiui“ Valentinui Bukauskui, „tvarkiečių“ frakciją, kuriai būtina turėti bent 7 parlamentarus, gelbėti buvo pasiryžusi LVŽS narė A. Širinskienė. Savo apsisprendimą ji argumentavo siekiu išlaikyti valdančiosios daugumos stabilumą. Toks sprendimas sulaukė kai kurių LVŽS kolegų nepritarimo.

Sulaukus kolegų „valstiečių“ nepritarimo jos sprendimui prisijungti prie „tvarkiečių“ frakcijos Seime, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienį patvirtino, kad valdantieji į „Tvarkos ir teisingumo“ („Suverenios Lietuvos“) frakciją Seime deleguoja parlamentarę Audronę Jankuvienę.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

nuomone

pastebiu kad prastos kokybes brendi vartoja Gentvilas ,galimai dezutes isseko

ir SEIME ir VYRIAUSYBĖJE darbą k o m p l i k u o j a ,

Lietuvoje likusios landsbergizmo KLIKOS sovietinės ATPLAIŠOS/kgb/-- kurias SENASIS konservatorių Landsbergis s u g e b ė j o paslėpti nuo žmpnių akių 75 metams , kad ir toliau galėtų a l i n t i šalies žmonių gyvenimą. Tiesa jų į t a k a susilpnėjo-- pasitraukus Grybauskaitei iš Daukanto aikštės.

Anonimas

sitam geriau jau patyletu ,dar jis seime ,lauk ginti tokius rupintojeli, von is seimo ,yra jaunu protingesniu ,savietinis paliekonis LAUK
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS