Politikai vis dar nežino, kaip suvaldyti elektroninių cigarečių bumą | kl.lt

POLITIKAI VIS DAR NEŽINO, KAIP SUVALDYTI ELEKTRONINIŲ CIGAREČIŲ BUMĄ

  • 3

„Manau, kad tas sprendimas atsirado tik dėl to, kad, ko gero, pats projektas buvo nevisiškai teisingai suprastas ir, matyt, jį teks šiek tiek pakoreguoti. Nes, matyt, ir tie, kurie rengė išvadą, suprato taip, kaip ir dalis visuomenės – kad tos elektroninės cigaretės iš parduotuvių tiesiog persikraustys į vaistines ir susigalvojus parūkyti, reikės nueiti gauti gydytojo leidimą. Tai idėja yra visiškai ne tokia. Idėja buvo tokia, kad tiktai tuo atveju, jeigu šitie prietaisai būtų užregistruoti kaip pagalbos metantiems rūkyti priemonė – tokių mes jau ir dabar galim rasti vaistinėse, tiesa, jie nėra elektroniniai, tai yra inhaliatoriai, pleistrai, guma, juose yra nikotinas, bet dozė yra kontroliuojama, jie paskiriami gydytojo – tokiu atveju galima būtų įsigyti vaistinėje. Tai, manau, kad mes projektą šiek tiek pakoreguosim, kad šito neaiškumo neliktų. Nes iš tos išvados aš supratau, kad pačiai idėjai prieštaravimo kaip ir nėra“, – LNK reportaže teigė Seimo narys Aurelijus Veryga.

– Bet žiūrėkit, tai skamba kaip kvailystė nuo pat pradžių. Jūs dovanokit, jei tai skamba kažkaip labai grubiai. Bet jūs nežinote, ar elektroninės cigaretės kenkia ar nekenkia žmonių sveikatai, niekas nežino iki šiol. Kodėl jūs sakote, kad jas būtų galima pardavinėti vaistinėje, kaip pagalbą metantiems rūkyti? Nes niekas nežino, kas atsitiks po 10-15 metų tiems žmonėms, kurie jas rūko.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Mes žinom, kad jos kenkia. Nėra taip, kad nežinotum. Bet supraskim, kas yra elektroninė cigaretė – tai viso labo prietaisas, kuris skirtas kažką išgarinti. Ir šiandien tas prietaisas yra niekaip nevaldomas, nekontroliuojamas, ten galima prisipilti, ko tiktai nori, galima prisidėti. Ir užtai net pačios žalos įrodymai tampa tokiais beveik neįmanomais, nes norint įrodyti aiškiai, kokia yra žala, kiek jos kyla, turėtum turėti labai standartizuotą, vienodą prietaisą, kurį reiktų tirti. Dabar gamintojai, žinodami, kad tokio vieno prietaiso nėra, jie tiesiog manipuliuoja, sakydami, kad čia yra galbūt mažiau pavojinga ar panašiai, apgaudinėja visuomenę. Bet patį prietaisą kaip tokį garinimo prietaisą teoriškai būtų galima padaryti standartiniu, paversti medicinos prietaisu su visais saugumo reikalavimais, įdėti ten tik tą, kas turėtų būti žmogaus gauta. Aš čia minėjau, yra tokie purškalai, tiesa, be elektronikos pagalbos. Dabar tiesiog kaip toks purškiklis, tie, kas yra gydęsi slogą arba kitas problemas, gali įsipurkšti į nosį. Ir tokių prietaisų jau dabar vaistinėje yra su nikotinu, bet dozė yra kontroliuojama, ją paskiria gydytojas. Man pačiam yra tekę skirti tuos nikotino pakaitalus žmonėms, kurie turi priklausomybę nuo nikotino. Ir tada šitie pagalbos elementai, guma, purškalas arba pleistras, yra naudojami tam, kad nutraukti vartojimą, palaipsniui mažinant nikotino dozę.

Ir aš prognozuočiau, kad šitie prietaisai iš paprastos prekybos anksčiau ar vėliau turėtų dingti.

– Bet ar tai reiškia, kad tų cigarečių, dėl kurių dabar yra problema mokyklose, gatvėse ir su vis jaunesniais žmonėmis, nebebūtų galima įsigyti niekur kitur, tiktai vaistinėse, tiktai tuos aparatus, kurie, kaip jūs sakote, yra kontroliuojami ir įvertinti net mediciniškai ir moksliškai?

– Šiandien dienai, jeigu būtų toks sprendimas priimtas, jų Lietuvoje įsigyti nebūtų galima niekur, nes nėra nė vieno prietaiso Lietuvoje registruota, o gal net ir pasaulyje nėra registruota tokių prietaisų, kurie būtų įrodyti, patikrinti, saugūs, tinkami priklausomybei nuo tabako gydyti. Tai yra viso labo teorinė galimybė ir šiandien dienai, jeigu toks sprendimas įsigaliotų, nė vienas iš tų gaminių, kurie dabar yra pardavinėjami parduotuvėse ar degalinėse, vaistinėje atsidurti negalėtų. Todėl, kad nė vienas iš jų nėra nei saugus, nei įrodytas kaip tinkamas pagalbai mesti rūkyti. Tai tiesiog pats projektas, matyt, yra nepakankamai aiškus, jį, manau, kad mes pakoreguosim, kad tas neaiškumas iš jo dingtų tiesiog.

– Kas bus tuomet ateityje, jeigu dabar yra tokia didelė problema, kurios net ir Seimo nariai nežino kaip išspręst? Ką jūs prognozuojat?

– Na, aš manau, kad kuo toliau, tuo labiau valstybė ieškos panašių sprendimų, kurių mes dabar ieškom, nes tai tapo visiškai nenumatytu, neprognozuotu reiškiniu, kuris kelia labai dideles rizikas. Tai ne tik šiaip nikotino priklausomybės, bet jūs puikiai žinot, dėl ko tos istorijos kilo. Dėl to, kad ten bet kas gali būti dedama. Ir aš prognozuočiau, kad vis daugiau ir daugiau šalių elgsis taip, kaip elgiasi australai, ką mes čia bandom kopijuoti, taip, kaip bando elgtis Lietuva. Ir aš prognozuočiau, kad šitie prietaisai iš paprastos prekybos anksčiau ar vėliau turėtų dingti, nes kaip juos sukontroliuoti aš neįsivaizduoju – net kaip techniškai tai padaryti.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ekspertas

Dirbti reikia,o gal dauguma nenori tos problemos spresti,todel ir neišeina priimti . Viskas yra imanoma,nepakeičiamu niera. Kam per sunku dirbti seime,teina dirbti i vičiunus,kaip,kad sake meras Matijošaitis.

Kaip nežino?

Reikia tik uždraust tai daryti visose viešose vietose ir visose viešose ir valdiškose institucijose.

Hara

Politikams daugiau neliko problemu?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS