Energetikos ekspertas: A. Lukašenkos grasinimai dėl dujų – realūs | kl.lt

ENERGETIKOS EKSPERTAS: A. LUKAŠENKOS GRASINIMAI DĖL DUJŲ – REALŪS

  • 8

Ketvirtadienį Aliaksandras Lukašenka pagrasino užsukti dujas Europai, jos keliauja tranzitu iš Rusijos dujotiekio „Jamalas Europa“. Kremlius sako, kad laikysis įsipareigojimų, bet energetikos ekspertas, tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto lektorius Romas Švedas teigia, kad A. Lukašenkos grasinimai dėl dujų nėra blefas, bet reali grėsmė, informuoja LNK.

Anot R. Švedo, nutrauktas dujų tiekimas per Baltarusiją būtų netgi naudingas Kremliui.

„Visų pirma, tokia situacija būtų naudinga Kremliui. Kodėl? Todėl, kad per Baltarusiją tranzitu tiekiama nemažai dujų Europos Sąjungai. Jeigu tas tiekimas būtų nutrauktas, tai energetinė krizė Europos Sąjungoje būtų tik sustiprinta. Tai naudinga Kremliui, kadangi Kremlius dabar daro spaudimą Europos Sąjungai tam, kad savo veiklą pradėtų „Nord Stream 2“ projektas. Nes „Nord Stream 2“ dar nėra sertifikuotas ir licencijuotas. Jis yra pastatytas, bet dar neįjungtas“, – teigė ekspertas.

Pasak R. Švedo, kaltę už visa tai Kremlius nurašytų Baltarusijos prezidentui A. Lukašenkai. „Tokiu būdu nebūtų kažkokių sankcijų už kontrakto nevykdymą. Taip kad, mano vertinimu, tai tikrai realu“, – kalbėjo R. Švedas.

Kokios svarbos yra šis dujotiekis „Jamalas Europa“ Europos Sąjungai ir kas dėl to nukentėtų labiausiai? „To dujotiekio pajėgumai yra apie 33 milijardai kubinių metrų per metus. Palyginimui, sakykime, Vokietija suvartoja apie 90 milijardų, visa Europos Sąjunga apie 400 milijardų. Tai yra gan reikšmingas ir didelis kiekis. Būtų paveiktos tokios šalys, kaip Vokietija, Čekija, Slovakija. Taip kad iš tikrųjų tai yra gan veiksminga priemonė. Čia galima būtų iškart paneigti tokį argumentą, kad vis tik to nedarytų Rusija, nes kadangi dujos turėtų tekėti tranzitu į Kaliningradą, bet iš tikrųjų Rusija jau užtikrino Kaliningrado energetinę autonomiją, t. y. padarė, kad Kaliningradas galėtų funkcionuoti nepriklausomai. Dabar tas tranzitas per Baltarusiją, per Lietuvą į Kaliningradą taip pat jau nebėra Rusijai būtinas“, – situaciją komentavo ekspertas.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Gija

Jokios problemos nėra ,jeigu Lietuva nuperka rusiškų dujų.Jeigu Lukašenka užsuka dujas, tai nereiške ,kad turi jos brangti.Jų turės tiktai nebūti. O kokia Lietuvos valdžia durna tai trūksta žodžių apie tai išsakyti. Turėjo Ignalinoje atominę elektrinę ,galėjo ji stovėti ir veikti, po įvykio Černobylye buvo Ignalinos atominėje pastatytą papildoma apsauga ,todėl galėjo jį veikti. Lietuva galėjo atsisakyti dujų ,viską elektrifikuoti,būtų ekologiška ir nepriklausoma nuo kitų šalių.Jeigu elektros būtų buvę per daug galėjo Lietuva parduoti kitom šalim. Nebūtų buvusi kita statoma elektrinė, kuri dabar yra Astravos. Briuselis mat įsakė stabdyti,tai dabar Briuselis tegul ir aprūpina Lietuvą visokia energetiką nebrangiai.Pirmiausia turi būti atlyginimai ,socialinės išmokos ,pensijos tokios kokios yra Briuselyje.Kol nebus kaip minejau viskas vienodai, negali būti kalbos apie nurodymus Lietuvai.Nes gyvenymo kokybė visai skirtingą.

Tadas

na va dabar aišku kokie “egzpertai” kuria Lietuvos energetines strategijas…betcia turbut jis neiškirtinis, kitose srityse tokie patys susirinke.

Seime

pribezdės ir bus dujų. Sako, nuo ilgo ir dyko sėdėjimo, nuo kvailų nutarimų dujos kaupiasi. Ne tik žarnyne, bet ir smegenyse.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS