EP rinkimuose balsuoti Lietuvoje ES piliečiai gali registruotis iki balandžio 10-osios | kl.lt

EP RINKIMUOSE BALSUOTI LIETUVOJE ES PILIEČIAI GALI REGISTRUOTIS IKI BALANDŽIO 10-OSIOS

  • 1

Europos Parlamento (EP) rinkimuose Lietuvoje balsuoti norintys Europos Sąjungos (ES) piliečiai iki balandžio 10 dienos turi registruotis Vyriausioje rinkimų komisijoje (VRK).

Lietuvoje balsuoti gali tie ES valstybių narių piliečiai, kurie turi leidimą gyventi Lietuvoje ir pageidauja balsuoti čia rinkdami į EP Lietuvos atstovus, antradienį išplatintame pranešime primena VRK.

Prašymo formą galima užpildyti elektroniniu būdu arba atsiųsti popierinę formą paštu VRK. VRK tuomet įrašys rinkėją į Lietuvos rinkėjų sąrašą ir jo valstybės rinkimų organizatoriams išsiųs prašymą išbraukti rinkėją iš tos šalies rinkėjų sąrašų.

Tokiu atveju, kai ES valstybės narės pilietis pasirinktų balsuoti EP rinkimuose už savo valstybės, kurios pilietis yra, kandidatus, jis turėtų kreiptis į savo šalies instituciją, atsakingą už rinkimų organizavimą.

ES direktyva ir Rinkimų kodeksas numato, kad visi ES valstybių narių piliečiai turi teisę pasirinkti, kurioje valstybėje balsuoti renkant EP narius: Lietuvoje ar valstybėje, kurios pilietybę turi. Tačiau negalima tuose pačiuose rinkimuose balsuoti skirtingose valstybėse, t. y. du kartus.

2019 metais vykusiuose rinkimuose į EP balsavimo teise Lietuvoje pasinaudojo apie 300 ES valstybių narių piliečiai.

Rinkimai į EP vyks birželio 6–9 dienomis. Lietuvoje rinkimai į EP vyks birželio 9 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tautos balsas

Už ką balsuoti, už komuniagas kgbistus?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS