Europos Vadovų Taryboje – vienybė dėl paramos Baltarusijai | kl.lt

EUROPOS VADOVŲ TARYBOJE – VIENYBĖ DĖL PARAMOS BALTARUSIJAI

  • 0

Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį dalyvavo nuotolinėje Europos Vadovų Tarybos (EVT) konferencijoje, skirtoje Baltarusijos krizės sprendimo būdams aptarti.

Nuotolinėje konferencijoje, kurioje vyravo vienybė dėl paramos Baltarusijos žmonėms kelyje į laisvę, ES vadovai griežtai pasmerkė rinkimų rezultatų klastojimą ir smurto naudojimą, ragino paleisti suimtuosius ir pasisakė už nešališką įvykdytų nusikaltimų tyrimą, informuoja Prezidento komunikacijos grupė.

Lietuvos vadovas ES lyderius paragino ryžtingai siekti taikaus valdžios perdavimo dialogo būdu, siekti nedelsiant surengti naujus sąžiningus ir demokratinius prezidento rinkimus, dalyvaujant tarptautiniams stebėtojams.

ES lyderiai vieningai pabrėžė būtinybę deeskaluoti situaciją Baltarusijoje ir visomis priemonėmis remti šios šalies nacionalinį dialogą. Taip pat buvo priimtas sprendimas dėl skubaus ES tikslinių sankcijų įvedimo.

Prezidentas konferenciniu skambučiu kitiems ES valstybių narių lyderiams akcentavo, kad Baltarusijos ateitis neturėtų priklausyti tik nuo geros Rusijos valios.

„Pasaulis nebėra suskaidytas į įtakos sferas. Rusija turėtų gerbti Baltarusijos nepriklausomybę ir suverenitetą. Lygiai taip pat ir ES turi sudaryti sąlygas Baltarusijos ateities klausimus spręsti patiems Baltarusijos žmonėms“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas ES lyderius ragino sustabdyti nesaugios Astravo AE paleidimą Baltarusijoje ir būti solidariems, neimportuojant elektros į ES.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS