Federacija siūlo Lietuvoje nepageidaujamais skelbti Rusijos, Baltarusijos tenisininkus | kl.lt

FEDERACIJA SIŪLO LIETUVOJE NEPAGEIDAUJAMAIS SKELBTI RUSIJOS, BALTARUSIJOS TENISININKUS

Lietuvos teniso sąjunga (LTS) siūlo į nepageidaujamų asmenų sąrašą įtraukti reitinguotus Rusijos bei Baltarusijos sportininkus, besivaržančius po neutralia vėliava, ir taip atverti kelią varžybų organizavimui Lietuvoje.

„Mes esam sustabdę bet kokių profesionalių teniso turnyrų organizavimą Lietuvoje, nes tarptautinės federacijos neleidžia daryti turnyrų nepriimant po neutralia vėliava sportininkų“, – trečiadienį Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos posėdyje kalbėjo LTS prezidentas Ramūnas Grušas.

„Mūsų yra prašymas, galbūt iniciatyva, pavadinkime, kuri galbūt vienintelė tikriausiai galima išimtis, kalbant su tarptautinėmis federacijomis, tai įtraukti į galbūt nepageidaujamų asmenų sąrašą visus reitinguotus Rusijos ir Baltarusijos tenisininkus ir tokiu atveju gauti išimtį iš Teniso profesionalų asociacijos, kadangi tai būtų priimtas sprendimas valstybės lygiu, o ne federacijos“, – sakė jis.

R. Grušo teigimu, turnyrai Lietuvoje yra pasaulinio turo dalis, tad LTS nekoordinuoja registracijų ir išbraukimo iš jų.

„Mūsų vienintelis įrankis – tai turėti draudžiamąjį raštą, kad jie tiesiog negali atvykti į mūsų šalį dalyvauti šitam turnyre, ir tada Profesionalų teniso asociacija daro išimtį leisti organizuoti šitą turnyrą be Rusijos ir Baltarusijos neutralių sportininkų“, – nurodė prezidentas.

Pasak vadovo, panašias tvarkas įsivedusios ir Lenkija bei Čekija.

Anot R. Grušo, į turnyrą Lenkijoje su Prancūzijoje išduota Šengeno viza vykusi Rusijos sportininkė neįleista, nes buvo įtraukta į nepageidaujamų asmenų sąrašą, tuo metu, Čekijoje sprendimus dėl rusų sportininkų neįleidimo yra priėmusi Vyriausybė.

Už sporto sritį atsakinga švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Aistė Zedelytė-Kaminskė pažymėjo, jog Lenkija dėl kiekvieno sportininko sprendžia individualiai.

„Iš esmės pasiūlymai įdomūs, gali būti naudojami. Tarkime, Lenkijos atveju matome, kad federacijos užregistruoja sportininkus, atvykstančius iš Baltarusijos, Rusijos, bet po neutralia vėliava, ir tuos duomenis perduoda pasienio tarnybai, o pasienio tarnyba neįleidžia“, – kalbėjo Užsienio reikalų ministerijos (URM) Rytų kaimynystės politikos departamento Rusijos ir Vidurinės Azijos skyriaus vedėjas Tomas Sikorskis.

Mes esam sustabdę bet kokių profesionalių teniso turnyrų organizavimą Lietuvoje, nes tarptautinės federacijos neleidžia daryti turnyrų nepriimant po neutralia vėliava sportininkų.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Migracijos politikos grupės patarėja Ona Aleksiejūnienė teigė, jog tam, kad žmogus būtų įtrauktas į nepageidaujamų asmenų sąrašą jis turi viešai, aktyviai remti, dalyvauti užsienio valstybės vykdomoje tarptautinės teisės normas pažeidžiančioje veikloje, arba gali būti įtrauktas į kitos Europos Sąjungos valstybės narės ar NATO valstybės nacionalinį sąrašą. Pasak jos, jei URM siūlys įtraukti tam tikrus asmenis į sąrašus VRM tai padarys.

Nacionalinė sporto agentūra šiuo metu leidžia federacijoms savarankiškai nuspręsti dėl dalyvavimo tarptautinėse varžybose, kuriose kaip neutralūs dalyvauja Rusijos ir Baltarusijos sportininkai.

Jeigu varžybos yra olimpinės ar paralimpinės atrankos dalis, ministerija ir agentūra rekomenduoja dalyvauti varžybose.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras BNS yra sakęs, jog dabartinės nacionalinės rekomendacijos Lietuvos federacijoms yra pakankamos, jų griežtinimas nesuderinus to su kitomis valstybėmis nieko nepasiektų, o, jei Lietuvos sporto federacijos individualiai priimtų griežtesnius sprendimus, jos atsidurtų blogesnėje padėtyje, nei kitos šalys bei „prisidarytų sau problemų“.

Pati LTS sportininkams rekomenduoja nežaisti vienoje komandoje ar poroje, nesitreniruoti su Rusijos ar Baltarusijos sportininkais bei treneriais, taip pat nedalyvauti turnyruose, kurie yra rengiami minėtose valstybėse.

Vis dėlto pastaruoju metu pranešta apie kelis atvejus, kuomet lietuvių tenisininkai žaidė poroje su rusais.

LRT naujienų portalas rugpjūtį skelbė, kad R. Grušo sūnus turnyre Taline žaidė poroje su rusu, anksčiau rugpjūtį portalas taip pat pranešė, jog savo porininku turnyre Ispanijoje rusą Andrėjų Čepelevą pasirinko ir tenisininkas Vilius Gaubas.

Teniso federacija be kita ko nurodo, jog rekomendacijų nesilaikantiems klubams ar sportininkams gali stabdyti paramą, pagalbą bei neleisti dalyvauti tarptautiniuose turnyruose.

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) dar nėra priėmęs galutinio sprendimo dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo Paryžiaus olimpinėse/paralimpinėse žaidynėse po neutralia vėliava.

Tokiomis TOK rekomendacijos susirūpinimą yra išreiškusios Baltijos šalys.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

TFUuuu

Ot Debilai

TEMIDE

o vietinius banditus dvokiancius ssr ir belarus dvoku,kurie neaisku kam tarnauja gal reikti isguiti arba kazkaip juos izoliuoti nuo federaciju?pvz svinius,viniu karalius is pluges t.t.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS