G. Jakštas: manau, kad visi mazgai jau išrišti | kl.lt

G. JAKŠTAS: MANAU, KAD VISI MAZGAI JAU IŠRIŠTI

  • 11

Švietimo ministras Gintautas Jakštas antradienį paskelbė apie atsistatydinimą iš pareigų, o trečiadienio rytą premjerė Ingrida Šimonytė prezidentui Gitanui Nausėdai perdavė jo prašymą. Dėl ko švietimo ministras G. Jakštas nusprendė palikti ministeriją?

„Esmė yra ne pačios premjerės I. Šimonytės darbo kultūra, o jos komandos, kuri paskutinę minutę pasiūlo sprendimų, kurie yra ne kaip siūlymai, o pavedimai. Ten jau diskusijų nėra. Viskas būtų gerai, jeigu būtų diskusijų. Aš galiu prisiimti atsakomybę už save, galiu prisiimti atsakomybę už sprendimus, kurie buvo priimti iki manęs, bet aš nenoriu, kad tektų prisiimti atsakomybę už sprendimus, kuriais pats netikiu“, – teigė G. Jakštas.

– Jau ne kartą taip pasisakėte. Ar už tai buvote kaip nors baudžiamas, kritikuojamas? 

– Nebuvau. Nesakau, kad bloga kultūra. Galbūt ji taip ir turi veikti, bet man nepriimtina, kad patarėjai ateina su pavedimais viską įgyvendinti, o galimybės diskutuoti nėra.

– Ar naujų pokyčių įvedimas reiškia, kad šis eksperimentas su bandomaisiais tarpiniais egzaminais nepavyko?

– Tai nėra toks didelis skirtumas nuo to, ką siūlėme pačioje pradžioje. Liepos mėnesį pirmas sprendimas buvo, kad tie, kurie laikys tarpinį egzaminą vienuoliktoje klasėje, dvyliktoje klasėje turės antrą galimybę ir bus automatiškai parinktas geresnis rezultatas. Viena iš esminių tarpinių patikrinimų problemų, kad tai vyksta ugdymo metu, kad sunkiai suderinama su tvarkaraščiu, todėl mokykloms kilo daug iššūkių. Tai siūlymas ir yra, kad gali vienuoliktoje klasėje išsilaikyti dalį, o jeigu rezultatas netenkina, tada dvyliktoje klasėje viską. Tas buvo siūloma ir anksčiau.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Premjerė pareiškė, kad jeigu jau padarėte viską, ką galėjote, tai galite išeiti. Ko, anot premjerės, jūs nepadarėte? Ir kaip vertinate tokią I. Šimonytės reakciją?

– Korektiška reakcija. Visko padaryti neįmanoma. Tokioje pozicijoje turbūt niekada nesibaigs darbai. Anksčiau ar vėliau turi įvykti ta pabaiga. Jeigu būčiau matęs, kad galiu sėkmingai dirbti, tai būtų galima spręsti problemą, bet kaip ir minėjau, man būtų sudėtinga dėl premjerės komandos. Kai tokios rizikos, kitos išeities nematau.

– Nemanote, kad dabar tiek pačią Vyriausybę, tiek ministeriją paliekate tokioje sudėtingoje situacijoje? 

– Yra pasiūlyti visi sprendimai. Dėl likusių tarpinių, tai praktika yra suformuota, yra padaryta papildoma užduočių peržiūra. Visa tai – sudėliota, paruošti visi reikalingi sprendimai. Nematau didelės problemos, kad kažkas kitas eitų šias pareigas. Visi girdėjom, kai bus išrištas mazgas dėl tarpinių egzaminų, mano atsakomybė bus reikalinga, aš manau, kad visi mazgai jau išrišti. 

Planų ateičiai neturiu.

– O ar teisinga visą atsakomybę prisiimti tik jums ir viceministrui? Dirbo ir ekspertai, ir Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA), ir Vyriausybės vadovės komanda davė nurodymus. Jūsų išėjimas kaip ir nieko neišsprendžia.

– Iš viešosios erdvės matėme, kad išsprendžia. Ministerija ir NŠA yra atsakingos dėl įgyvendinimo nacionaliniu mastu. Atsakingi institucijų vadovai, tai aš ir prisiėmiau tą atsakomybę. Dėl NŠA, suprantame, kad ten nėra politikų, kurie galėtų prisiimti atsakomybę. Vyksta auditas ir tarnybinis patikrinimas, kuris įvertins, ar su procesais buvo padaryta klaidų, ar kažkurie darbuotojai nesilaikė nustatyto proceso. Aš jaučiuosi visiškai ramus, nesu priėmęs nė vieno sprendimo, kuriuo netikėjau. Yra sprendimų, kuriuos paveldėjau, aš tą suprantu, bet atsakomybės iš premjerės komandos nematau. Jeigu buvo kažkokie patarimai ir juos priėmiau, tai priėmiau tikėdamas jais. Tačiau gaudamas spaudimą, kad reikia priimti sprendimus, kuriais netikiu, atsistatydinau tą pačią dieną.

– Kokie jūsų planai ateičiai? Ką veiksite toliau?

– Planų ateičiai neturiu. Pagrindinis tikslas buvo sudėlioti planą švietimo sistemai. Išėjęs iš darbo galėsiu galvoti apie save.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Turbut,

neefektyviai buvo vagiamos svietimo lesos ir vienos superpedagoges saskaita prastai putesi? Juk net "kazino pralostieji" i ja patenka,o cia gi - svietimo ir ne!??

As

Vakar per zinias girdejau,kad užduotis ruošia du ekspertai,O dar trečias tikrina!!!!!Ir pridaro klaidų!Kasmet tas kartojasi!Tai jo majo,negi nėra gabių žmonių??!!Kas dėl Navickienes...Baigus ir VU.. Lietuvoje su reformomis taip: vežimą pastato prieš arklį..Prisigalvoja tūkstantmečio mokyklų,itraukusis ugdymas ir pan.,kur nepasiruosta!!!!Istasko pinigus ir tiek!

konservai ŠVIETIMO sistemą supainiojo voratinklyje ir

m a z g ą įkišo šuniui į užpakalį, kad niekas nežinotų , kaip išnarplioti -- toks konservų valdžios indėlis, tobulinant švietimo sistemą
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS