G. Kirkilas ir G. Landsbergis siūlo plėsti sankcijas Baltarusijos režimui | kl.lt

G. KIRKILAS IR G. LANDSBERGIS SIŪLO PLĖSTI SANKCIJAS BALTARUSIJOS REŽIMUI

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas „socialdarbietis“ Gediminas Kirkilas ir opozicijos lyderis konservatorius Gabrielius Landsbergis siūlo Vyriausybei plėsti sankcijas Baltarusijos režimui ir uždrausti į Lietuvą įvažiuoti dar daugiau kaip 80 Baltarusijos valdžios pareigūnų.

Seimo nariai registravo rezoliucijos projektą su pavardėmis. Į „juodąjį sąrašą“ siūloma įtraukti gynybos ministrą Viktarą Chreniną, Baltarusijos saugumo tarybos sekretorių Andrejų Ravkovą,  Ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininką Aliaksandrą Volfovičių, Baltarusijos konstitucinio teismo teisėjus, viešojo saugumo policijos vadovus ir kitus asmenis.

Lietuva rugpjūčio pabaigoje dėl Baltarusijos prezidento rinkimų falsifikavimo ir smurto prieš protestuotojus sankcijas paskyrė 30-čiai Minsko režimo atstovų, tarp jų yra autoritarinis Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka bei jam artimi asmenys.

G. Kirkilas BNS patvirtino, kad parlamente registruotame projekte įtrauktos pavardės, kurios buvo įrašytos Užsienio reikalų ministerijos anksčiau pasiūlytame sankcijų sąraše. Jame iš viso buvo 118 pavardžių, tačiau Vidaus reikalų ministerija patvirtino trumpesnį sąrašą. Tai buvo grindžiama noru suderinti sankcijas su Latvija ir Estija.

Pagal G. Kirkilo ir G. Landsbergio projektą, Seimas rezoliucija taip pat kreiptųsi į užsienio šalių vadovus, parlamentus, vyriausybes ragindamas „nedelsiant įvesti sankcijas už smurtą ir represijas, rinkimų rezultatų klastojimą ir kitus žmogaus teisių pažeidimus atsakingiems ir juos vykdžiusiems Baltarusijos pareigūnams, o brutaliems režimo veiksmams nesiliaujant – sankcijas nuolat plėsti ir stiprinti“.

Seimo narių rezoliucijos projekte teigiama, kad „Lietuvos paskelbtas nacionalinis trisdešimties Baltarusijos režimo pareigūnų, kuriems taikomas draudimas atvykti į Lietuvą, sąrašas nėra baigtinis ir turi būti nuolat pildomas“.

Lietuvoje sankcijų sąrašą Užsienio reikalų ministerijos teikimu tvirtina Vidaus reikalų ministerija.

Baltarusiją jau mėnesį krečia protestai nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Kilę masiniai protestai šalyje malšinami jėga, ES svarsto įvesti sankcijas už smurtą ir rinkimų klastojimą atsakingiems režimo pareigūnams.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

deinis

Gali Gabrielius įvelti Kirkilą ,jei Lukašenka nukreips krovinius į UST LUGOS uostą ,tai žmonės gali pareikalauti atsakyti ir Kirkilas lieka kaltas,vot tep.

Pil.

Kertą šaką ant kurios sedit.Baltarusija, lietuvių maklerių šalis,ubagais taps ,jeigu su jais nedraugaus.Mat ubagai ,įvedinės Baltarusijai sankcijas.Visai anūkui proto neturi .Mat Kirkilo klause ,ką daryti, nori išvengti atsakomybę savo, paskiau sakys , paklausiau Kirkilo ,vyresnio politiko patarimo ,matai kas gavosi.

>du klounai

tavo smegenys jau nepagydomai persunktos kraugeriskos komunistines fasistu demagogijos...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS