G. Landsbergis apie rinkimus: tai – vienareikšmiška opozicijos pergalė | kl.lt

G. LANDSBERGIS APIE RINKIMUS: TAI – VIENAREIKŠMIŠKA OPOZICIJOS PERGALĖ

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis pirmadienį pareiškė, kad pastangos per savivaldos rinkimus susidoroti su tradicinėmis partijomis rezultatų nedavė.

„Vienareikšmiška opozicijos pergalė, jeigu mes skaičiuotume merus, tai opozicinių frakcijų TS-LKD, socialdemokratų ir liberalų, šiandien esančių Seime, merų skaičius yra 32. Tuo tarpu valdančiųjų, jeigu skaičiuotume „valstiečius“, „tvarkiečius“, „socdarbiečius“, vienaip ar kitaip remiančius valdančiuosius, tai jie turi 11 mero postų“, – savivaldos rinkimų rezultatus komentavo G. Landsbergis. 

Vis dėlto jis pripažino, kad partija turės keisti strategiją didžiuosiuose miestuose, kur nebuvo išrinktas nė vienas jos kandidatas į merus.

„Visos pastangos, kurias dėjo komitetai, kurias dėjo ypač „valstiečiai“ susidoroti su tradicinėmis partijomis, vis dėlto tos pastangos rezultatų neatnešė“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Vilniuje sakė G. Landsbergis.

„Tradicinės partijos – Tėvynės sąjunga, socialdemokratai bei liberalai ne tik atlaikė savo pozicijas, bet jas ir sustiprino“, – pridūrė jis.

Tradicinės partijos – Tėvynės sąjunga, socialdemokratai bei liberalai ne tik atlaikė savo pozicijas, bet jas ir sustiprino.

Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai rinkimuose iškovojo 274 savivaldybių tarybų narių mandatus, dar penkis jie prisidūrė dalyvaudami koaliciniuose sąrašuose. Tai geriausias rezultatas Lietuvoje.

Partija taip pat iškovojo 11 merų postų – tiek pat, kiek 2015-ųjų savivaldos rinkimuose.

„Kukli pergalė, kuria mes džiaugėmės prieš dvi savaites, liko kukli, liko pergale“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Konservatorių rinkimų štabo vadovas Andrius Vyšniauskas teigė, kad socialdemokratai pagal tarybos narių skaičių Lietuvoje nepirmavo nuo 1997-ųjų savivaldos rinkimų.

G. Landsbergis taip pat pasidžiaugė socialdemokratų rinkimų rezultatais – ši partija gavo keliais mandatais mažiau nei konservatoriai, bet laimėjo 15 merų postų – daugiausia šalyje.

„Tie, kurie jiems žadėjo blogus rezultatus ar net žadėjo partijos nuosmukį, turėtų savo žodžius arba atsiimti, arba atsiprašyti“, – sakė konservatorių lyderis.

Keis strategiją didžiuosiuose miestuose

G. Landsbergis paskelbė, kad konservatoriai keis strategiją didžiuosiuose miestuose, kur neiškovojo nė vieno mero posto.

„Permainos yra neišvengiamos, jeigu mes norime tvirtai pasirodyti ne tik po ketverių metų, (...) bet vis dėlto ir Seimo rinkimuose“, – sakė politikas.

Jis pabrėžė, kad nacionalinei partijai reikalinga ir parama regionuose, ypač siekiant pergalių vienmandatėse apygardose Seimo rinkimuose.

„Ten, kur anksčiau turėjome iššūkius, antrieji turai nebuvo tokie sėkmingi, (...) mes dėjome nuoseklias pastangas įtvirtinti savo pozicijas“, – kalbėjo konservatorius.

Politikas pranešė, kad Vilniaus mero rinkimus laimėjęs Remigijus Šimašius pakvietė konservatorius derėtis dėl valdančiosios koalicijos sostinėje. Čia partija iškovojo devynis mandatus 51-os vietos taryboje.

G. Landsbergis pripažino, kad konservatoriai didžiuosiuose miestuose iš dalies susiduria su asmenybių problema, pavyzdžiui, Vilniuje, kur politikus vilioja kitos pareigos.

„Vilniaus savivaldybė yra per arti Seimo. Žmonės, kurie galėtų daryti karjerą ir matytų savo politinį kelią Vilniaus mieste, jie sako, kam čia vargi su Vilniaus miestu, jeigu galima vienmandatėje ar kažkur kitur, ar eiti į kitas pareigas“, – kalbėjo Tėvynės sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas.

Džiaugiasi padėję nuversti A. Margelį

G. Landsbergis pasidžiaugė „valstietės“ Ausmos Miškinienės pergale Lazdijų rajone, čia ji nugalėjo prieš buvusį konservatorių Artūrą Margelį.

Konservatoriai rėmė A. Miškinienės kandidatūrą per antrąjį turą.

„Ten, kur skaidrumas yra esmė, nors kai kuriais atvejais labai retai sutariame su oponentais, vis dėlto randame bendrą kalbą. Aš nematau, dėl ko čia reikėtų teisintis“, – tvirtino G. Landsbergis.

„Man šiandien būtų daug nesmagiau, jeigu nebūtume radę bendros kalbos ir tas meras būtų išrinktas“, – pridūrė jis.

Pasak politiko, konservatoriai taip pat rėmė daug socialdemokratų kandidatų per antrąjį merų rinkimų turą, o tai skatino „valstiečių“ puolimas prieš pamatines politines vertybes ir tradicines partijas.

„Nori nenori, netgi politiniai oponentai pradeda ieškoti bendrystės“, – kalbėjo konservatorių pirmininkas.

„Ar ateitis parodys kažkokio galimo tolesnio bendradarbiavimo galimybes, aš to neatmesčiau“, – tvirtino jis, paklaustas apie galimybes konservatoriams ir socialdemokratams bendradarbiauti per Seimo rinkimus.

G. Landsbergis apgailestavo dėl Panevėžio mero rinkimų rezultatų, kur laimėjo korupcija įtariamas Rytis Račkauskas, nurungęs konservatorių remtą parlamentarą Povilą Urbšį.

Rašyti komentarą
Komentarai (38)

Rimante

Taip nori , kad net vemti vercia. Jokios kulturos. Per kitu galvas, bile tik p o s t a s. Geda.Pletku lygis. Net ,,bobos,, taip nedaro. O cia ,,vyras,, v a d i n a s i.

O ko toks susitampes?

Gal paruge triufeliai pasitaike, ar brendziuko per mazai atnese?

Ona

Nors kartą teisingai pasakė.Tikrai,tai ne jo partijos,o opozicijos pergalė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS