G. Landsbergis: ES ministrai sutarė dėl Rusijos bankų atjungimo nuo SWIFT | kl.lt

G. LANDSBERGIS: ES MINISTRAI SUTARĖ DĖL RUSIJOS BANKŲ ATJUNGIMO NUO SWIFT

Į neeilinį posėdį susirinkę Europos Sąjungos šalių diplomatijų vadovai sekmadienį sutarė dėl pasirinktų Rusijos finansinių institucijų atjungimo nuo tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Toks sprendimas priimtas, Kremliaus pajėgoms ketvirtą dieną veržiantis į Ukrainą.

„Iš esmės principinis sprendimas yra priimtas. SWIFT apribojimai bus įgyvendinti. Rytoj bus pristatytas paskutinis teisinis dokumentas, pagal kurį žinosime galutines apimtis viso to sprendimo“, – BNS sekmadienio vakarą sakė Lietuvos ministras.

Kiek anksčiau šią savaitę pranešta, kad dėl dalies bankų atjungimo nuo SWIFT sutarė Jungtinės Valstijos, Europos Sąjungos lyderiai, Jungtinė Karalystė ir Kanada.

Lietuvos diplomatijos vadovo teigimu, bene svarbiausias sekmadienį priimtas sprendimas – skubios papildomos ES paramos paketas Ukrainai.

„Tai yra 500 mln. eurų, iš tos sumos didžioji dalis galės būti panaudota letaliniams ginklams, – kalbėjo jis. – Dabar įsisuka visas mechanizmas.“

Pasak G. Landsbergio, susitikime taip pat pritarta sprendimui apriboti Rusijos centrinio banko galimybes prieiti prie savo didžiulių užsienio valiutos atsargų, uždaryti ES oro erdvę Rusijos oro vežėjams ir uždrausti valstybinės žiniasklaidos priemonių transliacijas Bendrijoje.

LNK reportažas:

„Veidrodinės sankcijos“

Uždarius ES oro erdvę Rusijos oro vežėjams, Bendrijos ministrai turėtų pereiti prie jūrų transporto ribojimų.

„Mes pateikėme naują pasiūlymą Komisijai, kad analogiškos sankcijos, kurios pritaikytos avialinijoms, būtų pritaikytos jūrų transportui, kad uostai ir ES teritoriniai vandenys būtų neprieinami Rusijai“, – kalbėjo ministras.

Jis taip pat teigė, kad susitikime aptartos sankcijos Rusijos sąjungininkei Baltarusijai.

„Turi būti įvestos veidrodinės sankcijos Baltarusijai. Visa tai, kas yra įvesta Rusijai, turi būti pakartota ir Baltarusijai. Ši šalis yra tolygus agresorius. Matome, kas dabar darosi, kad kariai yra visiškoje parengtyje, iš Baltarusijos teritorijos vykdomi apšaudymai į Ukrainą“, – teigė G. Landsbergis.

Pasak jo, ribojimai turėtų būti susiję tiek su SWIFT, tiek su sektorinėmis sankcijomis, įskaitant ribojimus kalio produkcijai.

Ministras taip pat nurodė, kad „jau yra pradėtas darbas dėl kito paketo Rusijai“.

Kremlius ketvirtadienį įsakęs įsiveržti pajėgoms į Ukrainą pradėjo karą, sukėlusį pasibaisėjimą ir įtūžį visame pasaulyje.

Rusijos sausumos pajėgos veržiasi į Ukrainą iš šiaurės – per Baltarusiją, taip pat rytų ir pietų, bet sulaukia įnirtingo ukrainiečių pajėgų pasipriešinimo.

Vakarai į tai atsakė įvesdami du sankcijų paketus, kuriuose daugiau nei 600 žmonių ir juridinių asmenų, taip pat įšaldytas prezidento Vladimiro Putino ir užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo turtas.

Ribojimai įvesti ir Rusijos finansų, energetikos, susisiekimo sektoriams, pritaikyti prekybos suvaržymai.

Gairės: karas Ukrainoje, swift, Rusija, sankcijos, Gabrielius Landsbergis, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS