G. Landsbergis: ESBO turi atsakyti, ar palaiko Rusijos interesus, ar Europos saugumą | kl.lt

G. LANDSBERGIS: ESBO TURI ATSAKYTI, AR PALAIKO RUSIJOS INTERESUS, AR EUROPOS SAUGUMĄ

  • 0

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) turėtų apsispręsti, ar ji siekia palaikyti Rusijos interesus, ar Europos saugumą, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsberigs.

„Organizacija (ESBO – BNS) turi sau atsakyti, kokia jos pozicija kaip organizacijos. Ar ji palaiko Rusijos interesus? Ar ji remia Europos saugumą? (...). Deja, ji to nebedaro, nes Rusija viską blokuoja, nes Rusija yra trikdytojas. Turime labai aiškiai ir tiesiai pasakyti: mums reikia saugumo nuo Rusijos, o ne su Rusija“, – antradienį prieš NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje sakė G. Landsbergis.

Tai ministras teigė reaguodamas į pranešimus, kad Šiaurės Makedonijoje vyksiančiame ESBO susitikime dalyvaus Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. Baltijos šalys, Kyjivas jau anksčiau pareiškė boikotuosiantys renginį.

„(...) Rusija pradėjo karą ne tik prieš Ukrainą, ji pradėjo karą prieš mus visus, prieš vertybes, kuriomis tikime. Dabar, kai matome visą kontekstą, matome, kad Lavrovas vėl sodinamas prie ESBO stalo ir mes bandome apibrėžti Europos saugumą su Rusija? Kiek kartų mums reikia daryti šią klaidą?“– klausė G. Landsbergis.

Anot jo, tokiu būdu „kviečiame Rusiją diskutuoti ne tik apie tai, kas yra prieš mūsų interesus, bet ir tai, kas yra nukreipta prieš mūsų egzistenciją.“

„Mes grįšime, kai Rusija pasikeis“, – pridūrė ministras.

Kaip rašoma bendrame trijų Baltijos šalių ministrų pareiškime, S. Lavrovo dalyvavimas kelia riziką „legitimizuoti agresorę Rusiją kaip teisėtą laisvų šalių bendruomenės narę“, tokiu būdu sumenkinant jos nusikaltimus.

„Mes, Estijos, Latvijos ir Lietuvos ministrai, nebūsime to dalimi ir nesidalinsime atsakomybe už pasekmes, kurias tai sukels“, – rašoma pareiškime.

Mes grįšime, kai Rusija pasikeis.

Baltijos šalių ministrų pareiškime teigiama, kad tarptautinė bendruomenė paskutinius dvejus metus stebėjo, kaip viena ESBO narė bandė „aktyviai ir brutaliai sunaikinti kitą narę“. Jie pabrėžia, kad Rusijos veiksmai Ukrainoje šiurkščiai pažeidžia tarptautinę teisę, taip pat ir Jungtinių Tautų chartiją, todėl yra išpuolis prieš pamatinius ESBO principus.

S. Lavrovas pirmadienį pareiškė, kad Šiaurės Makedonija, prisijungusi prie Vakarų sankcijų Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą, leis jam dalyvauti kasmetiniame ESBO susitikime. Rusija yra šios tarptautinės organizacijos narė.

Rusijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad Europos Sąjungos narė Bulgarija informavo Maskvą, jog leis S. Lavrovo lėktuvui kirsti jos oro erdvę.

ESBO susitikimas Makedonijoje vyks šios savaitės antroje pusėje. Jame taip pat turėtų dalyvauti JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

Nepaisant to, kad Rusijos ir Jungtinių Valstijų atstovai ruošiasi dalyvauti tame pačiame renginyje, skelbiama, kad jų susitikimas nėra numatytas.

JAV pareigūnai nuo plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios neįsitraukia į aukšto lygio kontaktus su rusais, nors A. Blinkenas kovą buvo trumpai susidūręs su S. Lavrovu per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimą Indijoje.

Gairės: Gabrielius Landsbergis, ESBO, trijų Baltijos šalių ministrų pareiškimas, Rusija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS