G. Landsbergis JAV: be pergalės nebus taikos ir teisingumo, Rusija pasitikėti negalima | kl.lt

G. LANDSBERGIS JAV: BE PERGALĖS NEBUS TAIKOS IR TEISINGUMO, RUSIJA PASITIKĖTI NEGALIMA

Ukrainai minint Rusijos sukelto karo metines, Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad tik Kyjivo pergalė gali užtikrinti taiką ir teisingumą, o Rusija pasitikėti negalima.

„Be pergalės negali būti teisingos taikos, be pergalės negali būti teisingumo, nes negalime tikėti, kad Rusija laikysis taikos, jei nebus Ukrainos pergalės“, – Niujorke penktadienį sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Taip G. Landsbergis kalbėjo po ketvirtadienį vykusio Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos (JT GA) posėdžio, kuriame didele balsų persvara nubalsuota už tai, kad Rusija „nedelsiant ir besąlygiškai“ nutrauktų karą.

Rezoliucija taip pat paragino užtikrinti „teisingą ir ilgalaikę“ taiką.

Be pergalės negali būti teisingos taikos, be pergalės negali būti teisingumo.

Kinija balsavime susilaikė, o vėliau paskelbė 12 punktų dokumentą dėl karo Ukrainoje „politinio sureguliavimo“ ir paragino Ukrainą bei Rusiją derėtis.

Savo ruožtu G. Landsbergis teigė, kad į šiuos pasiūlymus reikia žvelgti atsargiai.

„Viena vertus, plane kalbama apie pagarbą suverenitetui, kita vertus, jame maskuojamai teigiama, kad šalis negali užsitikrinti savo saugumo, negali pasirinkti, į kokias sąjungas įstoti, ir negali pasirinkti, ar išlikti nepriklausoma“, – kalbėjo Lietuvos ministras.

Savo ruožtu Latvijos diplomatijos vadovas teigė, kad Rusijos pajėgos pirmiausia turėtų palikti Ukrainą.

„Teisingą taiką ir tarptautinę tvarką galima atkurti tik remiantis JT Chartijos principais. Rusijos kariai turi pasitraukti iš Ukrainos ir tik tada galėsime pradėti kalbėti apie teisingą taiką“, – kalbėjo Edgaras Rinkevičius.

Pasak jo, vienintelis būdas pasiekti ilgalaikę taiką – padėti Ukrainai visais įmanomais būdais.

„Manau, kad kitas žingsnis po vakarykščio balsavimo GA yra būtinybė iš anksto pasirengti balsavimui dėl atskaitomybės, kad būtų galima balsuoti dėl specialiojo tribunolo“, – teigė Latvijos ministras.

Tuo metu Urmas Reinsalu teigė, kad Estija remia Volodymyro Zelenskio 10 punktų taikos planą.

„Visos Baltijos šalys pripažino šį agresyvų karą genocido aktu, ir aš raginu visas kitas šalis sekti šiuo pavyzdžiu“, – sakė Estijos ministras.

Ukraina yra paskelbusi 10 punktų taikos planą. Jame reikalaujama visiškai išvesti Rusijos karius iš šalies teritorijos ir įsteigti tarptautinį tribunolą, kuris patrauktų Rusijos politinę ir karinę vadovybę baudžiamojon atsakomybėn už agresiją.

 

Gairės: Gabrielius Landsbergis, karas Ukrainoje, Rusijos pajėgos, JT Generalinė Asamblėja
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS