G. Landsbergis: mums kaip niekada svarbūs konkretūs NATO sprendimai dėl Rytų flango gynybos | kl.lt

G. LANDSBERGIS: MUMS KAIP NIEKADA SVARBŪS KONKRETŪS NATO SPRENDIMAI DĖL RYTŲ FLANGO GYNYBOS

  • 0

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis Liuksemburge susitiko su Liuksemburgo užsienio reikalų ministru Jeanu Asselbornu, Deputatų Rūmų pirmininku Fernandu Etgenu, Užsienio reikalų, Europos, bendradarbiavimo, imigracijos ir prieglobsčio komiteto nariais.

Susitikimų metu daugiausia dėmesio skirta Rusijos karinei agresijai Ukrainoje bei pagalbai Ukrainai, pasiruošimui NATO viršūnių susitikimui Madride, aptarti bendradarbiavimo Europos Sąjungoje, dvišaliai santykiai, paminėta 30-ies metų diplomatinių Lietuvos ir Liuksemburgo santykių atkūrimo sukaktis.

Ministras G. Landsbergis susitikimų metu pabrėžė būtinybę maksimaliai didinti bendrą spaudimą Rusijai ir jau dabar padėti Ukrainai visomis įmanomomis priemonėmis.

„Turime aiškiai įvardinti tai ką matome: Rusija Ukrainoje vykdo prieš civilius gyventojus nukreiptą genocidą, tad ir mūsų reakcija turi būti atitinkama. Kad karas Ukrainoje pasibaigtų, Rusija turi pralaimėti“, − tvirtino ministras - Tuo pat metu, jau dabar laikas pradėti galvoti apie Ukrainos atstatymą. Toji civilizacijos dalis, kuri buvo sunaikinta Mariupolyje, negali būti sugrąžinta, tačiau turime padėti ukrainiečiams kurti naują gyvenimą”.

G. Landsbergis padėkojo Liuksemburgo užsienio reikalų ministrui ir Deputatų Rūmų atstovams už šalies karių dalyvavimą NATO priešakinių pajėgų batalione Lietuvoje, pabrėždamas, jog būtina keisti NATO Rytinio flango gynybos koncepciją, atsižvelgiant į po karo Ukrainoje pradžios reikšmingai pasikeitusią realybę.

„Anksčiau mes galėjome tik nujausti ar spėlioti, jog Rusija gali imtis brutalių karinių veiksmų prieš kaimynines šalis, šiandien visos raudonos linijos yra peržengtos. Atsižvelgiant į tai, mums kaip niekada svarbūs konkretūs NATO sprendimai dėl Rytų flango gynybos, būtina nauja saugumo architektūra Europoje“, − sakė ministras, pabrėždamas, kad Lietuva tikisi atitinkamų sprendimų NATO viršūnių susitikime Madride.

„Lietuvos žmonės itin susitelkę, pagalbai Ukrainai aukojamos didžiulės lėšos, darome viską, kad priimami Ukrainos pabėgėliai galėtų Lietuvoje jaustis saugūs“, – pabrėžė G. Landsbergis.

1992 metų liepos 2 dieną buvo de facto atkurti Lietuvos ir Liuksemburgo diplomatiniai santykiai, Lietuvos ambasadoriui Pranui Kūriui, rezidavusiam Briuselyje, įteikus skiriamuosius raštus Liuksemburgo Didžiajam Hercogui Jeanui.

Gairės: Gabrielius Landsbergis, NATO, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS