G. Landsbergis: neleisime, kad Talibano auka taptų sąjungininkų vienybė | kl.lt

G. LANDSBERGIS: NELEISIME, KAD TALIBANO AUKA TAPTŲ SĄJUNGININKŲ VIENYBĖ

  • 72

Talibanui sugrįžus į valdžią Afganistane, Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Europos Sąjunga (ES) ir transatlantiniai sąjungininkai neleis, jog Talibano auka taptų sąjungininkų vienybe.

Pasak ministro, Talibanui užėmus Kabulą, tarptautinė bendruomenė susidurs su nauja geopolitine realybe ir naujais iššūkiais.

„Antra auka po humanitarinės bus sumažėjusi sąjungininkų vienybė. To negalime leisti. Kaip niekada svarbu išlaikyti transatlantinę vienybę“, – Užsienio reikalų ministerijos išplatintame pranešime antradienį sakė G. Landsbergis.

„Kartu su JAV ir kitais mūsų partneriais būtina sutarti dėl tolesnių veiksmų bei būsimų santykių su naująja Talibano dominuojama administracija Afganistane, stengiantis atsverti autoritarinių valstybių įtaką regione“, – pabrėžė jis.

Taip Lietuvos diplomatijos vadovas kalbėjo po antradienį vykusios ES užsienio reikalų tarybos, skirtos aptarti situaciją Afganistane.

Antra auka po humanitarinės bus sumažėjusi sąjungininkų vienybė. To negalime leisti.

Pasak ministro, ES skubiai reikia naujo strateginio požiūrio į išorės migraciją ir ES išorės sienų apsaugą, nes yra didelė tikimybė, kad išaugs migracijos ir pabėgėlių srautai iš Afganistano.

„Viena vertus, turime aktyviai padėti žmonėms, kuriems reikia pagalbos, kita vertus, turime ryžtingai saugoti savo išorės sienas, kai neteisėta migracija yra naudojama kaip politinis ginklas prieš vertybinę ES vykdomą užsienio politiką. Turime būti pasiruošę atremti tokias hibridines atakas“, – sakė G. Landsbergis.

Į Lietuvą šiais metais jau yra atvykę daugiau kaip 80 migrantų iš Afganistano. Ministras teigia, kad Lietuva, solidarizuodamasi ir koordinuodama veiksmus su partneriais, yra pasirengusi priimti afganistaniečių vertėjų ir jų šeimos narių.

Užsienio reikalų ministerija renka duomenis apie šiuo metu Afganistane esančius Lietuvos piliečius, jiems rekomenduota susisiekti su artimiausia ES atstovybe šalyje.

Savaitgalį Talibanas įžengė į Kabulą – paskutinį neužimtą šalies didmiestį – ir perėmė šalies kontrolę. Iš Afganistano pabėgęs šalies prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) pareiškė, kad sukilėliai laimėjo 20 metų karą.

Rašyti komentarą
Komentarai (72)

čempionas ,

gana pamokslu, visu pirma išmok gyventi tikra gyvenimo eigos kelia, tapk tikru diplomatu iki kurio tau vaike truksta žiniu ir amžiaus nugyvento, o ne ant senelio sprando užsikabinusio ka tata pasakė tas bus, ka neleisime kad talibano auka taptu sajungininku vienybe juk to nebus niekados nelauk dar visai žalias esi tos reikalus spresti tau per anksti, iškylai tik per tata ne tata būtųm mažas sraigtelis ir sedėtum su tuščia kešene nebūtų milijonu prikrauta tokio metu bemokslo jokio komisiniu, ka esi baiges vaiku teatro buratino auksinio raktelio aibes žodžius o kur dingo karabasas barabasas, tau parodytu alionuška kaip moka verkti, susirinko seime hitra hebra sudainavo linksma daina ir toliau kutena bebrai himna traukia, užsipiles akis haros užtai mes taip blogai gyvename kad tie seimunai juk mūsų nemato, o tos daininkes alibabkes ministres tik burjoja ir meloja va jau laikas būtų seima visa keisti ir visa aplinka išvalyti, užtenka minkštu kiaušiu , pasiilgome tikro vedlio, ir tvarkos,

nesupratau

Kaip galima neatsistatydinti, kai piliečiai aiškiai pasakė, kad nenori tokių asmenų valdžioje. Kodėl sėdima įsikibus posto, aiškiai išreikšta žmonių valia, jog tokios valdžios nenori, jų vykdoma politika netenkina. Ne, vis tupi ir tupi. Jau nebejuokinga. Reikia kažkokio mechanizmo, kaip atstatydinti ir taikyti jiems atsakomybę už valstybei ir žmonėms padarytą milžinišką žalą.

Klausimas

Ar Kremliaus šunauja iš viso tokia kvaila, ar tik tada sukvailėja kai pasirodo Landsbergis?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS