G. Landsbergis: Vokietijos pareiškimas dėl brigados atitinka tai, kas buvo sutarta | kl.lt

G. LANDSBERGIS: VOKIETIJOS PAREIŠKIMAS DĖL BRIGADOS ATITINKA TAI, KAS BUVO SUTARTA

Berlynui paskelbus apie pasirengimą Lietuvoje nuolat dislokuoti karių brigadą, Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad toks pareiškimas atitinka tai, kas buvo tarp šalių sutarta.

„Tai labai tvirtas Vokietijos vyriausybės pareiškimas, (...) atitinkantis tai, kas buvo sutarta anksčiau“, – britų leidiniui „Financial Times“ Liuksemburge sakė Lietuvos ministras.

„Mus labai domina detalės, kaip greitai įmanoma (dislokuoti pajėgas). Labai vertiname Vokietijos įsipareigojimą ir pripažinimą, kad reikia stiprinti rytinį (NATO) flangą“, – pridūrė jis.

Lietuvos žiniasklaidai G. Landsbergis Vokietijos sprendimo kol kas nekomentavo.

Mus labai domina detalės, kaip greitai įmanoma (dislokuoti pajėgas).

Abiejų šalių vadovai dėl Lietuvos gynybai skirtos vokiečių brigados sutarė pernai. Vis dėlto vėliau paaiškėjo, kad valstybių pozicijos skiriasi – Vilnius siekė, kad šis karinis vienetas šalyje būtų dislokuotas nuolat, o Berlynas manė, jog dalis pajėgų turi būti Lietuvoje, o dalis – Vokietijoje.

Šiuo klausimu ypač aktyvus buvo užsienio reikalų ministras G. Landsbergis, viešai spaudęs Berlyną ir netgi tvirtinęs, jog galbūt Vokietija gailisi davusi tokį įsipareigojimą. Tokią retoriką kritikavo šalies vadovas Gitanas Nausėda, opozicinės partijos.

Galiausiai pirmadienį Lietuvoje apsilankęs Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius (Borisas Pistorijus) paskelbė, jog jo šalis yra pasirengusi Lietuvoje nuolat dislokuoti karių brigadą, reaguojant į šalyje vystomą infrastruktūros plėtrą.

Vilnius brigados buvimo siekia 2026-aisiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

onute

O KUR NAUSĖDOS CHEBRANTAS ZELĖ KOSTIUMA SIUVASI I NATO SPEKTAKLI PATARČIAU NEVAŽIUOT NES PRIGOŽINAS DABAR LABAI ARTI PAMATYS TAVE IR TAVO VĖLIAVAS UŽPULS SU JUO MENKI JUOKAI

JONAS

Su kuom sutarė su tavim gabry tai svetimos kariuomenės isibrovbimas i lietuva Vieni išėjo jau kiti taikosi O Gabrys čia nenorėtu paskaityti konstitucijos jei jau sėdi durneli tokioje kėdėje

Šaunuolis G. Landsbergis

o visi kremliniai dabar lokite. Trejetas komentarų jau tokie
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS