G. Nausėda: Lietuva pasiruošusi įgyvendinti ES kovos su antisemitizmu strategiją | kl.lt

G. NAUSĖDA: LIETUVA PASIRUOŠUSI ĮGYVENDINTI ES KOVOS SU ANTISEMITIZMU STRATEGIJĄ

  • 6

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį Tarptautiniame Malmės Holokausto atminimo ir kovos su antisemitizmu forume kvietė ugdyti jaunąją kartą ir nenusileisti neapykantos kalbai ir mėginimams klastoti istoriją.

Pasak prezidento, didžioji Lietuvos žydų tragedija palietė beveik visus šalies miestus ir miestelius bei paliko tuštumą. Nors jos užpildyti neįmanoma, būtina siekti, kad Holokausto pamokos nebūtų pamirštos.

„Turime užtikrinti, kad būsimos kartos prisimintų ir apmąstytų tai, kas įvyko. Nėra kito būdo laiduoti, kad siaubingi praeities įvykiai daugiau niekada nepasikartotų. Mūsų šiandienos įsipareigojimai turi virsti konkrečiais veiksmais, nutaikytais į jaunąją kartą ir visą plačiąją visuomenę“, – sakė šalies vadovas.

Pristatydamas Lietuvos įsipareigojimus Holokausto atminimui ir kovai su antisemitizmu, prezidentas pabrėžė visuomenės švietimo, stiprių akademinių tyrimų ir Lietuvos žydų palikimo išsaugojimo svarbą. Šiuo tikslu plečiamas Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus padės geriau atskleisti turtingą Lietuvos žydų istoriją.

Šalies vadovas kvietė netoleruoti antisemitizmo, Holokausto neigimo ir bandymų klastoti istoriją bei paragino plėtoti atvirą dialogą, besiremiantį istoriniais faktais. Pasak prezidento, atremti naujoms radikalizacijos apraiškoms skaitmeninėje erdvėje reikės tarptautinių pastangų. Pirmoji ES kovos su antisemitizmu ir žydų gyvenimo puoselėjimo strategija yra viena iš tokių iniciatyvų, prie kurių Lietuva norėtų prisidėti.

Švedijos premjero Stefano Löfveno kvietimu Tarptautinis Malmės forumas turėjo įvykti praėjusių metų spalį, praėjus 75 metams nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, tačiau koronaviruso pandemija privertė renginį atidėti metams.

Forume dalyvavo daugiau nei 30 valstybių, taip pat daugelio tarptautinių ir nevyriausybinių organizacijų atstovai, tarp jų Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles‘is Michelis, Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, Latvijos prezidentas Egilas Levitas, Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kalllas, Rumunijos prezidentas Klausas Iohannis ir Suomijos prezidentas Sauli Niinistö.

GALERIJA

  • G. Nausėda: Lietuva pasiruošusi įgyvendinti ES kovos su antisemitizmu strategiją
  • G. Nausėda: Lietuva pasiruošusi įgyvendinti ES kovos su antisemitizmu strategiją
  • G. Nausėda: Lietuva pasiruošusi įgyvendinti ES kovos su antisemitizmu strategiją
  • G. Nausėda: Lietuva pasiruošusi įgyvendinti ES kovos su antisemitizmu strategiją
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Leiskite paklausti?

Tau jau nebus galima užduot klausimų dėl NKVD, MGB, KGB ir kitus vykdytus nusikaltimus prieš kitas tautas?

Anonimas

dabar sunku lietuvoje antisemitu būtį,nes reikia gerai pasistengti Lietuvos provincijoje semitą rasti.KUR kas paprasčiau buvo mūsų proseneliams,kur spjausi ant žydo pataikysi ir dėl to jie žydus taip mylėjo.

00

Tėvas pasakojo kai rusai trėmė į Sibirą,tai jei vagonesėdėjo žydas ir pakišdavo kareiviui aukselio, tai iškart būdvo pakeičiamas kitu,nuo gatvės
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS