G. Nausėda: desperacijos apimtas V. Putino režimas peržengė dar vieną raudoną liniją | kl.lt

G. NAUSĖDA: DESPERACIJOS APIMTAS V. PUTINO REŽIMAS PERŽENGĖ DAR VIENĄ RAUDONĄ LINIJĄ

Aneksuodamas Ukrainos teritorijas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „peržengė dar vieną raudoną liniją“, tai palaidojo taikaus konflikto sureguliavimo viltis, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Pasak prezidento, daugiau nei aštuonerius metus „stebime nusikalstamus Rusijos veiksmus prieš Ukrainą“, o daugiau nei pusmetį Maskva vykdo „atvirą, didelio masto karinę agresiją, pareikalavusią dešimčių tūkstančių gyvybių“.

„Šiandien Rusija dar kartą pažeidė tarptautinę teisę ir palaidojo taikaus konflikto sureguliavimo viltis. Šiandien desperacijos apimtas Putino režimas peržengė dar vieną raudoną liniją. Paskelbtas sprendimas aneksuoti Ukrainai priklausančias Chersono, Donecko, Luhansko, ir Zaporižios sritis yra neteisėtas ir niekinis“, – penktadienį išplatintame kreipimesi pareiškė G. Nausėda.

Jis pridūrė, kad Lietuva „niekada ir jokiomis aplinkybėmis nepripažins nei suklastotų vadinamųjų „referendumų“ okupuotose srityse, nei jų rezultatų“, kaip nepripažįsta ir anksčiau įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos.

„Krymas, Chersonas, Zaporižia, Doneckas ir Luhanskas yra Ukraina!“, – pabrėžė prezidentas.

G. Nausėda taip pat teigė, kad „anksčiau ar vėliau Rusija turės už tai sumokėti“.

Šiandien Rusija dar kartą pažeidė tarptautinę teisę ir palaidojo taikaus konflikto sureguliavimo viltis.

„Atsakyti reikės ir už Bučą, Irpinę bei Iziumą. Už bėgančių civilių žudynes Kramatorske ir kruviną naujausią ataką prieš humanitarinės pagalbos konvojų Zaporižioje. Ir už branduolinį bei energetinį šantažą taip pat“, – sakė šalies vadovas.

Jis akcentavo, kad Ukraina niekada nepamirš šių nusikaltimų.

„Ir mes, lietuviai, jų nepamiršime. Turime aiškiai suprasti, kad Ukrainoje šiandien sprendžiamas mūsų šalies likimas. Ukrainoje šiandien sprendžiamas visos Europos likimas. Nesustabdę agresoriaus šiandien, rizikuotume ilgainiui prarasti viską, ką per daugiau nei tris dešimtmečius sukūrėme atkakliu kasdieniu darbu“, – tvirtino G. Nausėda.

Anot jo, Lietuva „iki galutinės Ukrainos pergalės“ teiks jai ekonominę, karinę, socialinę ir finansinę paramą, taip pat toliau sieks, kad Rusijai būtų taikomos griežčiausios įmanomos tarptautinės sankcijos.

„Tai yra mažiausia, ką galime padaryti. Šią tamsią valandą, kuri visada būna prieš aušrą, mes tvirtai žinome, kad Ukrainos kova už laisvę yra mūsų kova ir mes ją laimėsime“, – kalbėjo G. Nausėda.

Nepaisant tarptautinės bendruomenės pasmerkimo, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį per ceremoniją Kremliuje aneksavo okupuotas Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sritis, pasirašydamas sutartis dėl „regiono priėmimo į Rusiją“.

Apie aneksiją paskelbta po praėjusią savaitę prasidėjusių ir antradienį pasibaigusių pseudoreferendumų, per kuriuos keturi rusų okupuoti Ukrainos regionai esą triuškinama persvara nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.

Šiuos veiksmus pasmerkė Vakarų lyderiai, Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas), reaguodamas į aneksiją, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį sušaukė skubų nacionalinio saugumo tarybos posėdį.

Lietuvos URM smerkia Rusijos vykdomą Ukrainos regionų aneksiją

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) penktadienį pasmerkė Rusijos vykdomą Ukrainos Donecko, Chersono, Luhansko ir Zaporižios regionų neteisėtą aneksiją.

Pareiškimą ministerija išplatino netrukus po to, kai Rusijos prezidentas pasirašė sutartis dėl „regiono priėmimo į Rusiją“ su keturiais šiems okupuotiems regionams Maskvos primestais vadovais.

„Lietuvos užsienio reikalų ministerija griežtai smerkia rugsėjo 30 dieną Rusijos prezidento paskelbtą neteisėtą sprendimą aneksuoti Ukrainos Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sritis, kurių dalys yra laikinai okupuotos Rusijos“, – rašoma ministerijos pranešime.

„Tai dar vienas Rusijos bandymas jėga perbraižyti tarptautinės bendruomenės pripažintas Ukrainos sienas ir įteisinti neteisėtą Ukrainos Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios teritorijų kontrolę grubiai pažeidžia tarptautinės teisės normas, Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą, todėl yra niekinis, neturi jokios teisinės galios ir nebus pripažintas, lygiai kaip niekada nepripažinsime ir neteisėtos Krymo aneksijos“, – skelbia ministerija.

Ji pabrėžia, kad Lietuva ir tarptautinė bendruomenė nepripažįsta „pseudo-referendumų Ukrainos Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios srityse“, kurių suklastoti rezultatai, pasitarnavę pretekstu šiai Rusijos įvykdytai aneksijai, niekaip neatspindėjo Ukrainos žmonių, ryžtingai besipriešinančių Rusijos okupacijai, valios.

Lietuva kviečia tarptautinę bendruomenę dar labiau stiprinti sankcijas Rusijai už neteisėtų pseudoreferendumų organizavimą okupuotose Ukrainos teritorijose ir jų aneksiją, o aktyviai šiuose neteisėtuose veiksmuose dalyvavusius asmenis patraukti atsakomybėn, rašoma ministerijos išplatintame pranešime.

Jame reikalaujama, kad Rusija nedelsiant nutrauktų agresiją Ukrainoje ir atitrauktų savo karines pajėgas iš visos Ukrainos teritorijos.

Ministerija skelbia, jog „kartu su partneriais ir toliau visomis priemonėmis remsime Ukrainą ir jos žmones, kovojančius už savo laisvę ir demokratinę šalies ateitį“.

Gairės: karas Ukrainoje, Gitanas Nausėda, Vladimiras Putinas, aneksuotos teritorijos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS