G. Nausėda: EK patikslins sankcijų įgyvendinimą dėl Kaliningrado tranzito | kl.lt

G. NAUSĖDA: EK PATIKSLINS SANKCIJŲ ĮGYVENDINIMĄ DĖL KALININGRADO TRANZITO

Europos Komisija (EK) patikslins išaiškinimą, kaip įgyvendinti ribojimus, susijusias su Europos Sąjungos (ES) sankcionuotų prekių gabenimu tranzitu tarp pagrindinės Rusijos dalies ir Kaliningrado srities, ketvirtadienį pranešė prezidentas Gitanas Nausėda.

„15.30 valandą lankausi pas Europos Komisijos prezidentę, pamatysiu projektą ir tikiu, kad tas išaiškinimas bus paskelbtas pačiu artimiausiu metu. Jo turinio nekomentuosiu, nes nenoriu komentuoti dokumentų turinio, kurie dar nėra paskelbti ir aptarti“, – žurnalistams Briuselyje ketvirtadienį sakė G. Nausėda, atvykęs į ES šalių lyderių susitikimą.

„Aš tiesiog norėčiau vadinti tai patikslinimais dėl prekių tranzito, kurios eina iš pagrindinės Rusijos teritorijos į eksklavą, į Kaliningrado sritį. Kuomet aš tai pamatysiu, tuomet bus galima apie tai kalbėti“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę įsigaliojus Europos Sąjungos (ES) sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą, ir nurodė tai padariusi remdamasi EK išaiškinimu.

Maskva pirmadienį pareiškė, kad tranzito ribojimais pažeidžiami tarptautiniai susitarimai ir pagrasino atsaku.

Svarbu, kad jie patikslino ir pasakė, kad ne Lietuva sudžiazavo, ir Lietuva nėra kalta.

Apie ES aktualijas rašantis portalas „Politico“, cituodamas EK atstovą Ericą Mamerį (Eriką Mamerį) ir neįvardijamus šaltinius, ketvirtadienį taip pat pranešė, jog Komisija pateiks papildomų nurodymų dėl sankcijų taikymo, reikšiančių laisvą Rusijai sankcionuotų prekių judėjimą tranzitu.

G. Nausėda pabrėžė, kad kovą, kai buvo tvirtinamas ketvirtasis sankcijų Rusijai paketas dėl jos invazijos į Ukrainą, Lietuva pasisakė už jas.

„Tačiau jau kuomet eina kalba apie sankcijų realų praktinį pritaikymą, mes kalbame apie Europos Komisijos atsakomybę tai padaryti. Ji tai daro ir tikiu, kad tai bus netrukus paskelbta“, – sakė Lietuvos prezidentas.

R. Juknevičienė: atsitraukimas būtų klaida

Prezidentui G. Nausėdai pranešus, esą EK patikslins išaiškinimą, kaip įgyvendinti ribojimus, susijusius su ES sankcionuotų prekių gabenimu tranzitu tarp pagrindinės Rusijos dalies ir Kaliningrado srities, europarlamentarė, buvusi Lietuvos krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė teigia, kad atsitraukimas būtų klaida.

„Manau, kad dabar tai būtų klaida. Čia galima buvo taisyti iki to, o dabar tai būtų atsitraukimas“, – Briuselyje žurnalistams teigė R. Juknevičienė.

Europarlamentarė pažymi, kad Lietuvos taikomi apribojimai per jos teritoriją į Rusijos Kaliningrado eksklavą gabenti prekes yra Rusijai taikomų sankcijų įgyvendinimas, todėl svarbu, kad paaiškinimą pateiks pati EK.

„Svarbu, kad jie patikslino ir pasakė, kad ne Lietuva sudžiazavo, ir Lietuva nėra kalta“, – komentavo R. Juknevičienė bei pridūrė, kad EK išaiškinimas parodys ES lankstumą.

Gairės: karas Ukrainoje, Kaliningrado tranzitas, tranzitas, Gitanas Nausėda
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS