G. Nausėda kalba apie referendumą: dvigubą pilietybę reikia įteisinti | kl.lt

G. NAUSĖDA KALBA APIE REFERENDUMĄ: DVIGUBĄ PILIETYBĘ REIKIA ĮTEISINTI

Dvigubą pilietybę reikia įteisinti ir yra visos galimybės referendumą dėl dvigubos pilietybės surengti 2024 metais, kartu su prezidento rinkimais, sako šalies vadovas Gitanas Nausėda.

„Mes tikrai turime įteisinti mūsų žmonių, kurie yra priėmę kitų valstybių pilietybes, galimybę išsaugoti Lietuvos pilietybę, manau, kad yra visos galimybės 2024 metais tai padaryti kartu su prezidento rinkimais“, – penktadienį žurnalistams Klaipėdos rajone sakė G. Nausėda.

Jis taip pat teigė, kad reikia įdėti daug pastangų, kad referendumu pavyktų priimti Konstitucijos straipsnio dėl pilietybės pakeitimą.

„Tai neįvyks savaime, reikia padėti labai daug pastangų ir darbo, kad referendumas būtų sėkmingas, nes mūsų Referendumo įstatymo nuostatos labai griežtos ir jos padaro teigiamą sprendimą ganėtinai sunkiai įmanomą“, - pažymėjo šalies vadovas.

Tai neįvyks savaime, reikia padėti labai daug pastangų ir darbo, kad referendumas būtų sėkmingas.

„Bet šiandien aš matau visuomenėje sutarimą ir ganėtinai platų sutarimą, ir netgi kintantį į gerąją pusę, ir suvokimą, kad mes turime branginti kiekvieną Lietuvos pilietį, nesvarbu, kokioje šalyje ir kaip toli nuo Lietuvos jis begyventų“, – sakė prezidentas.

Referendumas dėl dvigubos pilietybės išplėtimo jau vyko 2019 metų gegužę kartu su prezidento rinkimais, tačiau tuomet nepavyko priimti Konstitucijos 12 straipsnio pataisos.

Nors už dvigubos pilietybės galimybę balsavo 73 proc. dalyvavusiųjų referendume arba daugiau kaip 900 tūkst. rinkėjų, Konstitucijos pataisai priimti pritrūko apie 300 tūkst. balsų.

Kad Konstitucijos straipsnis dėl pilietybės būtų pakeistas, pataisą privalėjo palaikyti daugiau kaip pusė visų rinkėjų, t. y. ne mažiau kaip 1,23 milijono.

Emigravusieji po nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų kovo 11 dieną šiuo metu, išskyrus kai kurias išimtis, negali turėti dvigubos pilietybės.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad tik referendumu pakeitus Konstituciją galima atverti galimybę turėti dvigubą pilietybę po nepriklausomybės atkūrimo kitų šalių pilietybę įgijusiems Lietuvos piliečiams. 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Tik UZ DVIGUBA

Tik UZ dviguba pilietybe ! Isvyko ,nes neimanoma buvo pragyventi,juk paliko ir tevus ir senelius,kiti ir brolius ir seseris,kuriems SIUNTE pinigus,sau mazai pasilikdami,kad tik padeti isgyventi saviesiems Lietuvoje. Musu like tiek mazai,..bukime vienybeje,draugiski..bukime UZ DVIGUBA PILIETYBE.pamatysite,praturtes Lietuva po dvigubos pilietybes.Su Dievo pagalba.

kaunas kaunas

Pilieciai ,kurie yra isvyke ,jie ishlaiko finansishkai[[ nuskurdintas]] Lietuvos pilieciu sheimas /Tie lietuviai nera ushsienio valstybiu shnipai ar Lietuvos ishdavikai. Tai lietuviai [[kurie NENUSIZUDE vykstant finansiniai krizei subyrejus SSSR ekonominiams ryshiams,bedarbystei ubagystei prie shiukshliu konteineriu ir kt.]]tai lietuvos pilieciai ,kurie rado galimybe gelbeti savo artimuosius nuo ATSIVERUSIOS ubagystes===jie ishvyko ,kad nenusizudyti ,o ISHLIKTI,,Tie musu pilieciai ,turi tureti Lietuvos pilietybe[[[..jie nepadaugino Lietuvos SAVIZUDZIU grupes ]]] jie remia Lietuvoje likusius tokius pat Lietuvos piliecius..Dviguba pilietybe!!

Įdomu

Ar ir "litvakams" numatyta taikyti "dvigubą" pilietybę?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS