G. Nausėda: korupcija Ukrainoje stabdo vakarietiškos ginkluotės tiekimą | kl.lt

G. NAUSĖDA: KORUPCIJA UKRAINOJE STABDO VAKARIETIŠKOS GINKLUOTĖS TIEKIMĄ

  • 0

Korupcija Ukrainoje turi didelės įtakos Vakarų šalims sprendžiant dėl ginkluotės tiekimo Kyjivui, sako Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Tai svarbi priežastis. Tai labai svarbi priežastis. Kadangi tos valstybės, kurios teikia paramą Ukrainai, yra demokratinės valstybės, reiškia, jos turi paisyti ir savo visuomenių nuotaikų, ir rinkėjų nuomonės“, –  LRT televizijos laidoje „Forumas“ pirmadienį sakė šalies vadovas.

„Įsivaizduokite, kad rinkėjai vienoje ar kitoje valstybėje mato, kad yra labai ryškūs korupcijos skandalai tokioje valstybėje, į kurią yra nukreipta parama. Tai suduoda didžiulį smūgį tos valstybės reputacijai“, – pridūrė jis.

Kadangi tos valstybės, kurios teikia paramą Ukrainai, yra demokratinės valstybės, reiškia, jos turi paisyti ir savo visuomenių nuotaikų, ir rinkėjų nuomonės.

Taip G. Nausėda kalbėjo Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui sekmadienį nusprendus gynybos ministrą Oleksijų Reznikovą pakeisti Rustemu Umerovu, kuris nuo praėjusių metų vadovauja Valstybės turto fondui.

Nors V. Zelenskis savo pranešime apie korupciją neužsiminė, pastaruoju metu Ukrainos gynybos ministeriją krečia tyrimai dėl piktnaudžiavimo, kyšininkavimo įsigyjant ginkluotę.

„Man visiškai suprantamas Ukrainos prezidento Zelenskio noras kiek galima apsivalyti nuo tų korupcijos apnašų, kurios vis dar egzistuoja, ir tuo pačiu apvalyti Ukrainos įvaizdį tarptautinės bendruomenės akyse. Kadangi nuo to tikrai priklauso ne tiktai dabartinė parama, bet ir ypatingai ta parama, kuri bus skirta dar ateityje“, – sakė G. Nausėda.

Jis tvirtino nemanantis, kad dėl to vėluoja amerikietiški naikintuvai F-16.

„Kai kada dalykai yra susiję ir su tuo, kad tiesiog vienas dalykas yra priimti sprendimą, kitas dalykas – įgyvendinti tą sprendimą“, – kalbėjo Lietuvos vadovas.

Prezidentas kritikavo diskusijas dėl galimų taikos derybų be Ukrainos.

„Mums nepriimtinas bet koks derybų modelis, jeigu jame nedalyvauja Ukraina, jeigu už nugaros Ukrainai kažkas derasi trečiasis su Rusija, tai kol pati Ukraina neapsisprendė, o, mano žiniomis, ji yra apsisprendusi atstatyti savo teritoriją tokią, kokia ji buvo, niekas negali prekiauti Ukrainos teritorijomis jos sąskaita“, – teigė G. Nausėda.

„Tokia yra mūsų pozicija, ir mes priešinsimės bet kokiai kitai pozicijai, kuria bus mėginta paminti – šį kartą jau galimai iš Vakarų pusės – Ukrainos suverenitetą ir nuspręsti, kiek teritorijos jai reikia palikti, o kiek teritorijos turėtų būti atiduota grobuoniui tam, kad jisai kuriam laikui nusiramintų. Visi puikiai suprantame, kad grobuonis nusiramins tol, kol jausis sotus, o po to eis toliau“, – pridūrė jis.

Lietuvos vadovas taip pat teigė, kad Ukraina stengiasi kontrpuolimą vykdyti išvengiant didelių aukų, todėl iš šalies šis procesas gali atrodyti per lėtas.

„Jisai duoda tam tikrų rezultatų, bet Rusijos pusė pasirengė tam kontrpuolimui. Jie nori padaryti taip kad tas kontrpuolimas Ukrainos pusėje kainuotų didelius žmogiškuosius praradimus. Ukrainos pusė nori, kad jie būtų kiek galima mažesni“, – kalbėjo prezidentas.

„Štai kodėl galbūt mums iš šalies žiūrint ir žiūrint per televizijos ekraną atrodo, kad puolimas galėtų būti ir drąsesnis, ir greitesnis. Bet tai būtų daroma didžiulių praradimų tiek technikos, tiek žmonių sąskaita, o tai yra Ukrainos prezidentui nepriimtina, ir aš visiškai jį suprantu šitoje vietoje“, – sakė G. Nausėda.

 

Gairės: karas Ukrainoje, korupcija Ukrainoje, Gitanas Nausėda, ginkluotės tiekimas, Volodymyras Zelenskis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS