G. Nausėda: Lietuva iš NATO sąjungininkų gavo daugiau, nei galėjo tikėtis | kl.lt

G. NAUSĖDA: LIETUVA IŠ NATO SĄJUNGININKŲ GAVO DAUGIAU, NEI GALĖJO TIKĖTIS

  • 0

Lietuva iš NATO sąjungininkų gavo daugiau nei galėjo tikėtis, sako prezidentas Gitanas Nausėda, Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje minint 19-ąsias narystės Aljanse metines.

„Mūsų šalyje dislokuotos NATO priešakinės ir JAV rotacinės pajėgos, Aljanso oro policijos misija, Lietuvai priskirtos Vokietijos brigados elementai. Ruošiamės priimti dar didesnes Vokietijos pajėgas, užtikrinti sandėliavimo, apgyvendinimo ir treniravimosi pajėgumus. Tikimės Suomijos ir Švedijos visateisės narystės NATO, kuri gerokai sustiprintų viso Baltijos jūros regiono saugumą“, – trečiadienį teigė G. Nausėda.

„Tai yra, ko gero, netgi daugiau, nei galėjome tikėtis prieš 19 metų“, – pridūrė jis.

Anot jo, tinkamas karinis pasirengimas, tvirta motyvacija ir tarptautinė parama leidžia ne tik pasipriešinti didesnius išteklius turinčiai Rusijai, bet ir siekti lemiamos pergalės.

Lietuvos kariuomenė yra pasirengusi veikti išvien su sąjungininkų pajėgomis kaip integrali jų dalis.

Šalies vadovas sakė besidžiaugiantis, kad NATO šalys palaiko Ukrainą, o Aljansas skiria dėmesį rytinio flango saugumui.

„Kad ir kas nutiktų, turime išlikti kartu ir drauge stiprinti savo pajėgumus kaip patikimiausią atgrasymo priemonę“, – kalbėjo prezidentas.

Prezidentas teigė daug besitikintis iš NATO viršūnių susitikimo Vilniuje. Jis taip pat vylėsi, kad tai bus „istorinis įvykis ir visam Aljansui, kuriam reikalingi ilgalaikiai sprendimai dėl plėtros, pajėgumų stiprinimo, gynybos finansavimo“.

Anot G. Nausėdos, per 19 šalies narystės NATO metų, plėtėsi Aljansas, stiprėjo Lietuvos kariuomenė, kurios „kovinis pasirengimas, ginkluotė, amunicija, procedūros atitinka aukščiausius Aljanso standartus“.

„Lietuvos kariuomenė yra pasirengusi veikti išvien su sąjungininkų pajėgomis kaip integrali jų dalis“, – pridūrė jis.

Renginyje taip pat dalyvavo Vyriausiasis sąjungininkų pajėgų Europoje vadas Christopheris Cavoli (Kristoferis Kavolis). Jis pabrėžė, kad NATO narystė „buvo, yra ir bus pagrindinis jūsų saugumo garantas“.

Jis pabrėžė, kad Rusijos karas Ukrainoje parodė, koks pavojingas gali būti pasaulis.

„Dabar, labiau nei bet kada anksčiau, turime būti išvien, – sakė Ch. Cavoli. – Šie laikai bus įtempti, bet mes esame galingi, kai esame vieningi.“

Pilnateise NATO nare Lietuva tapo 2004 metų kovo 29 dieną. Tą pačią Šiaulių oro bazėje

Gairės: Gitanas Nausėda, NATO, Lietuva, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS