G. Nausėda nori įtikinti Turkijos vadovą dėl Baltijos šalių gynybos plano | kl.lt

G. NAUSĖDA NORI ĮTIKINTI TURKIJOS VADOVĄ DĖL BALTIJOS ŠALIŲ GYNYBOS PLANO

Į NATO viršūnių susitikimą atvykęs prezidentas Gitanas Nausėda sako ketinantis susitikti su Turkijos vadovu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipas Erdoganu), siekdamas jį įtikinti neblokuoti atnaujinto Baltijos šalių ir Lenkijos gynybos plano.

„Šiuo metu yra derinamos galimybės susitikimą surengti šiandien arba rytoj. Jeigu jis įvyks (...) vienas iš klausimų bus būtent  gynybos plano patvirtinimas, pritarimas, nes mums tai yra labai svarbu“, – BNS antradienį sakė prezidentas.

„Kol jo nėra patvirtinto, jaučiame, kad darbas nėra padarytas iki galo“, – pridūrė G. Nausėda susitikime su Lietuvos žurnalistais Lietuvos ambasadoje Londone.

Turkija vienintelė iš NATO sąjungininkų atsisako patvirtinti Baltijos šalių gynybos planą, kol nebus sutarta, kaip patvirtinti panašų planą Turkijai.

Jame daugiausia ginčų kelia Turkijos siekis teroristinėmis grupėmis įvardyti šiaurės Sirijoje veikiančius kurdų kovotojus, kurie Vakaruose vertinami dėl kovos su „Islamo valstybės“ grupuote.

Gynybos planai gali būti patvirtinti ambasadorių lygiu, tačiau politiškai buvo sutarta sprendimo siekti iki viršūnių susitikimo – tokius lūkesčius išsakė ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

G. Nausėda sakė, kad pagal naujausius susitarimus iki gruodžio 13 dienos pratęsta vadinamoji „tylos procedūra“, kurios metu sąjungininkai gali iškelti savo prieštaravimus.

„Tyla yra numatyta iki gruodžio 13 dienos, tačiau šitas klausimas gali būti pakoreguotas ir datos taip pat gali būti pakoreguotos“, – kalbėjo prezidentas.

Susitikimo išvakarėse JAV gynybos sekretorius Markas Esperis „Reuters“ agentūrai pareiškė, kad nepritars Turkijos reikalavimui kurdų grupuotę YPG įvardyti teroristine organizacija.

Savo ruožtu R. T. Erdoganas patvirtino, kad kurdų kovotojų nepripažinus teroristais jis „prieštaraus bet kokiems žingsniams“ Londono susitikime.

G. Nausėda sakė tikįs, kad pozicijas vis dėlto pavyks suartinti.

„Prieš visus renginius visi sako, kad nepasitrauks nuo savo pozicijos, bet dažniausiai po derybų būtent atsitinka kitaip. Kol kas vertinčiau tai, kaip tam tikrus pareiškimus, kurie vyksta prieš derybas, bet tai nereiškia, kad tie pareiškimai bus galutiniai ir neginčijami. Mes esame suinteresuoti rasti sprendimą ir tikiuosi, kad tas sprendimas bus rastas“, – teigė šalies vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Turkams kurdai ,,tai ju dzipsiai-cigonai,,ir jie kratosi ir izoliuoja juos

...

Nelosi - kaulo negausi.

Norint

Kažką laimėt-reik liežuvį laikyt už dantų, o ne lot pagal seimininkus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS