Prezidentūra: pandemijos pikas gali būti praėjęs, bet situacija – dar sudėtinga | kl.lt

PREZIDENTŪRA: PANDEMIJOS PIKAS GALI BŪTI PRAĖJĘS, BET SITUACIJA – DAR SUDĖTINGA

Lietuvoje COVID-19 pandemijos pikas jau gali būti praėjęs, tačiau šalyje situacija vis dar išlieka sudėtinga, teigia prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta.

„Yra galimybė, kad pandemijos pikas praėjęs, bet esame vis dar sudėtingoje situacijoje“, – žurnalistams trečiadienį sakė patarėjas po prezidento susitikimo su sveikatos ekspertais.

S. Krėpšta pabrėžė, kad dar negalima daryti galutinių išvadų ir šią prielaidą reikės patvirtinti kitą savaitę.

„Be abejo, mes turėjome šventinį laikotarpį, kuris įveda papildomo, taip vadinamo, duomenų triukšmo (...) šventinėmis savaitėmis turėjome mažiau atliekamų testų ir tai lėmė tam tikrą naujų atvejų skaičiaus sumažėjimą“, – sakė jis.

Prezidento patarėjas pažymėjo, kad kol kas iki karantino reikalavimų švelninimo „dar yra labai toli“.

M. Stankūnas – nereikėtų manyti, kad laimėjome

Šalies vadovo suburtos Sveikatos ekspertų tarybos narys Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Mindaugas Stankūnas spaudos konferencijoje sakė, kad viltingas išvadas leidžia daryti pozityvesni pandemijos plitimo rodikliai.

„Pirmiausias dalykas, ką mes turėtume paminėti, iš tikrųjų, tikrai karantino priemonės stipriai sumažino Lietuvos gyventojų mobilumą“, – sakė jis.

Anot profesoriaus, per Kalėdas sumažėjęs gyventojų mobilumas buvo fiksuojamas ir pirmosiomis sausio dienomis.

„Tai yra vienas iš tokių teigiamų ženklų, kuris parodo, kad mūsų situacija gali gerėti“, – teigė jis.

M. Stankūnas taip pat teigė, kad pagal dabartinę naujų koronaviruso atvejų dinamiką, greičiausiai Lietuva nepasieks keturių tūkstančių atvejų per dieną.

Pasak jo, taipogi fiksuojamas ir teigiamų testų dalies „nežymus mažėjimas“. Be to, pagal naujausius duomenis, stebimas ir sumažėjęs viruso plitimo greičio rodiklis.

Labai noriu pabrėžti, kad mes padarytume pačią didžiausią klaidą, jei tuos mažus smulkius ženklus palaikytume mūsų pergale.

Visgi M. Stankūnas pabrėžė, kad nereikėtų manyti, jog Lietuva jau įveikė koronavirusą.

„Labai noriu pabrėžti, kad mes padarytume pačią didžiausią klaidą, jei tuos mažus smulkius ženklus palaikytume mūsų pergale“, – pažymėjo jis.

Posėdžiai vyks rečiau

Prezidento Gitano Nausėdos suburta Sveikatos ekspertų taryba keičia veiklos pobūdį, pereis prie ilgesnio laikotarpių klausimų ir susitiks rečiau, trečiadienį pranešė vyriausiasis šalies vadovo patarėjas S. Krėpšta.

„Ekspertų taryba atsitrauks nuo operatyvių veiksmų ir pereis daugiau prie mokslinio tipo, ilgesnio laikotarpio klausimų. Taip pat ji padės prezidentui rengtis Europos Vadovų Tarybos posėdžiams, kuriuose bus svarstomi pandemijos klausimai“, – sakė S. Krėpšta.

Anot jo, ekspertų taryba rinksis prieš kiekvieną Vadovų Tarybos posėdį.

Įprasti G. Nausėdos suburtos tarybos posėdžiai vyks kas antrą savaitę, o ne kiekvieną, kaip iki šiol.

Padėkojo ekspertams

Susitikimo pradžioje šalies vadovas padėkojo sveikatos ekspertams už per porą pastarųjų mėnesių nuveiktus darbus, visų pirma – už pateiktas 23 konkrečias rekomendacijas, kurių dalis jau buvo įgyvendintos kovoje su koronaviruso pandemija (COVID-19).

Pristatydami epidemiologinę situaciją Lietuvoje, sveikatos ekspertai konstatavo, kad šventiniu laikotarpiu koronavirusas plito lėčiau – pirmą kartą nuo lapkričio pradžios efektyvus viruso reprodukcijos dydis (Rt) ilgesnį laiką yra mažesnis už 1, taip pat stabilizavosi aktyvių užsikrėtusių asmenų skaičius. Pastaruoju metu mažėjantis teigiamų ir visų atliktų viruso testų santykis taip pat teikia vilčių dėl tolesnės pandemijos eigos. Tai lėmė sugriežtintos karantino priemonės ir gyventojų mobilumo pokyčiai.

Kita vertus, ekspertai pabrėžia, kad šventiniu laikotarpiu sumenkęs testavimas galėjo iškreipti duomenis, todėl ypač svarbios bus kelios artimiausios savaitės, kai testavimas turėtų suintensyvėti.

Taip pat atkreiptas dėmesys, kad per didžiąsias metų šventes hospitalizuojamų COVID-19 ligonių dalis sumažėjo nuo 5 iki 3,7 proc., tačiau tuo pat metu dar kiek išaugo dalis pacientų, kuriems prireikia deguonies kaukių ar dirbtinės plaučių ventiliacijos.

Susitikime taip pat aptartos problemos, susijusios su COVID-19 viruso laboratorine diagnostika. Sveikatos ekspertai pabrėžė, kad, išlaikant dideles testavimo apimtis, būtina užtikrinti jo kokybę, visų pirma – laboratorijose vykdomus diagnostinius protokolus verifikuoti iki pradedant juos taikyti praktikoje. Kaip nurodoma Prezidentūros pranešime, atkreiptas dėmesys, kad Lietuvoje verifikavimo procedūra iki šiol nėra detaliai reglamentuota, todėl tą būtina padaryti artimiausiu metu.

Sveikatos ekspertų tarybos vertinimu, taip pat reikalinga užtikrinti šalies laboratorijų išorinio kokybės vertinimo procedūrą, pasitelkiant tokios paslaugos teikėją iš užsienio. Tikslinga vykdyti nuolatinę testavimo rezultatų laboratorijose stebėseną, ieškant galimų nukrypimų, taip pat užtikrinti sklandų reagentų pirkimą ir viruso mėginių paėmimo kokybės kontrolę.

Ekspertai taip pat pakartojo rekomendacijas kiek galima skubiau pradėti naudoti greituosius antigeno testus, kurie galėtų užtikrinti žymiai operatyvesnį užsikrėtusių asmenų identifikavimą. Taip pat svarbu užtikrinti COVID-19 viruso pilno genomo analizę Lietuvoje, vykdyti plataus masto serologinį testavimą, siekiant įvertinti infekcijos išplitimo ir visuomenės persirgimo COVID-19 mastą.

Kalbėdamas apie būsimus SET veiklos pokyčius, prezidentas pabrėžė, kad būtina suderinti įvairių ekspertinių grupių kryptingas ir nesidubliuojančias pastangas siekiant vieno tikslo – pandemijos suvaldymo.

„Noriu pabrėžti, kad Jūsų indėlis priimant sprendimus yra be galo svarbus. Tarybos veiklą prasminga tęsti koncentruojantis į svarbius ilgesnio laikotarpio, strateginius pandemijos valdymo ir jos sąlygojamų nepageidaujamų pasekmių mažinimo klausimus“, – sakė šalies vadovas.

Sutarta, kad prezidento inicijuotos SET veikloje iki šiol spręstus operatyvius, einamuosius klausimus keis ilgesnės perspektyvos moksliniai klausimai. Ekspertai toliau teiks prezidentui nepriklausomą, su pandemija susijusią analizę, tačiau dirbs mažesniu intensyvumu – rinksis kas dvi savaites, taip pat prieš kiekvieną Europos Vadovų Tarybos susitikimą, kuriame bus diskutuojama COVID-19 klausimais. Numatyta ateityje derinti prezidento ir Vyriausybės ekspertų grupių darbotvarkes.

GALERIJA

  • Prezidentūra: pandemijos pikas gali būti praėjęs, bet situacija – dar sudėtinga
  • Prezidentūra: pandemijos pikas gali būti praėjęs, bet situacija – dar sudėtinga
  • Prezidentūra: pandemijos pikas gali būti praėjęs, bet situacija – dar sudėtinga
  • Prezidentūra: pandemijos pikas gali būti praėjęs, bet situacija – dar sudėtinga
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Svinius baisiau uz pragara

Padetis ne tik sudetinga,ji ubagiska,kaip tiek metu su svinium nesisitvarko!

Žilvinas Ručys

kavos tirščių nusiūskit kliukai nausėdai

Anonimas

GALI BUTI, o gali ir NEBUTI. Liberastinis sudo malimas. Zydu banku statytinis vaidina kad dirba
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS