Prezidentas S. Cichanouskajai: tikiu demokratiška Baltarusijos ateitimi | kl.lt

PREZIDENTAS S. CICHANOUSKAJAI: TIKIU DEMOKRATIŠKA BALTARUSIJOS ATEITIMI

  • 37

Prezidentas Gitanas Nausėda sako tikintis demokratiška Baltarusijos ateitimi ir tikina, kad Lietuva ir toliau rems žmones, norinčius gyventi laisvėje ir demokratijoje.

Šalies vadovas taip sakė po trečiadienį vykusio susitikimo su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja.

„Simboliškas susitikimas su Baltarusijos demokratinės visuomenės lydere Sviatlana Cichanouskaja Sausio 13-osios išvakarėse. Lietuva jau laimėjo savo kovą už laisvę ir demokratiją, o mūsų kaimynai baltarusiai vis dar ją kovoja“, – feisbuke rašė prezidentas.

„Aš tikiu, kad Baltarusijos žmonėms pavyks, tikiu demokratiška Baltarusijos ateitimi. Ir toliau visomis priemonėmis remsime žmonių troškimą gyventi laisvėje ir demokratijoje“, – pridūrė jis.

Prezidentūros teigimu, per susitikimą G. Nausėda ir S. Cichanouskaja aptarė pilietinės visuomenės situaciją ir žmogaus teisių padėtį Baltarusijoje.

G. Nausėda pabrėžė, kad nerimą kelia pilietinės visuomenės persekiojimas ir represijos, blogėjanti žmogaus teisių padėtis Baltarusijoje, taip pat – Baltarusijos ir Rusijos integracija įvairiose srityse.

Lietuviai žino laisvės ir demokratijos kainą.

Šalies vadovas išreiškė paramą Baltarusijos demokratinei visuomenei ir pabrėžė, kad Vakarų demokratijų parama baltarusių kovai už demokratiją, pagalba pilietinės visuomenės organizacijoms, nepriklausomai žiniasklaidai ir režimo represijų aukoms yra nepaprastai svarbi.

Prezidentas taip pat išreiškė palaikymą ir paramą S. Cichanouskajai dėl jos vyro Siarhejaus Cichanouskio įkalinimo.

„Vilnius tapo vienu Baltarusijos pilietinės visuomenės centrų. Lietuviai žino laisvės ir demokratijos kainą. Patys ėjome šiuo keliu dar visai neseniai ir jaučiame pareigą remti Baltarusijos žmones, siekiančius kurti laisvą, demokratišką, pliuralistinę visuomenę“, – teigė G. Nausėda.

Šalies vadovas su S. Cichanouskaja taip pat aptarė baltarusių diasporai Lietuvoje aktualius klausimus, Pranciškaus Skorinos metams skirtus projektus bei iniciatyvas.

S. Cichanouskaja 2020 metų rugpjūtį dalyvavo Baltarusijos prezidento rinkimuose, nusprendusi mesti iššūkį paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamam Aliaksandrui Lukašenkai.

Tokį žingsnį politikos naujokė žengė Minskui užblokavus jos vyro kandidatūrą ir jį suėmus.

Rinkimus oficialiai laimėjus A. Lukašenkai, Baltarusijos opozicija jo pergalės nepripažino. Šalyje daugiau nei pusmetį tęsėsi beprecedenčiai masiniai protestai, tačiau režimas demonstracijas nuslopino.

Europos Sąjunga ir JAV nepripažįsta A. Lukašenkos teisėtu prezidentu, Vakarai yra paskelbę Minskui sankcijų.

Baltarusijos teisėsauga savo ruožtu iškėlė S. Cichanouskajai, taip pat opozicionieriui Pavelui Latuškai ir jų bendražygiams bylą dėl terorizmo.

GALERIJA

  • Prezidentas S. Cichanouskajai: tikiu demokratiška Baltarusijos ateitimi
  • Prezidentas S. Cichanouskajai: tikiu demokratiška Baltarusijos ateitimi
  • Prezidentas S. Cichanouskajai: tikiu demokratiška Baltarusijos ateitimi
Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (37)

Kestas

Jei į valdžią ateitų Svetlana, ar tada Astravo elektrinė taptu saugi? Pirktume elektrą? O trašų gabenimas nebekeltų pavojaus Lietuvai?

Labai žemas lygis

kalbetis su Svetka. Ji neturi ir niekada netures politinio svorio ...

Dar beliko tik

prižadėti Svetkai , kad Vilno gudiska kalba bus privaloma litvinams .......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS