Prezidentas: verslo atstovų sulaikymai – dar ne pabaiga | kl.lt

PREZIDENTAS: VERSLO ATSTOVŲ SULAIKYMAI – DAR NE PABAIGA

Prezidentas Gitanas Nausėda tvirtina, kad stambaus masto kyšininkavimo byloje sulaikytas buvęs Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus susitikimuose jam spaudimo dėl jokių priimamų sprendimų nedarė.

Prezidentas penktadienį spaudos konferencijoje pakartojo, kad jam dar kandidatuojant į prezidentus V. Sutkus „kaip privatus asmuo“ tarpininkavo susitikimui su tuometiniu kariuomenės vadu, dabartiniu jo patarėju gynybai Jonu Žukumi, o prezidentūroje vėliau lankydavosi dėl įvairių iniciatyvų, kaip ir kitų asociacijų atstovai.

„Jo buvimas šiuose rūmuose lygiai toks pat dažnas, kaip ir visi kiti asociacijų vadovai. Jokių dvišalių susitikimų mes nesame turėję, mes esame aptarinėję įvairius klausimus, tarp jų – mokesčių politikos, naujausią iniciatyvą dėl GPM, katu su kitų asociacijų vadovais“, – sakė jis.

„Jokių dvišalių kontaktų, susitikimų mano niekada nėra buvę, taigi, ir jokio spaudimo nei dėl ministrų, nei dėl kitų klausimų aš nesu jautęs, nes neįmanoma daryti spaudimo, jeigu tu su žmogumi nebendrauji“, – tikino G. Nausėda.

Jokių dvišalių kontaktų, susitikimų mano niekada nėra buvę, taigi, ir jokio spaudimo nei dėl ministrų, nei dėl kitų klausimų aš nesu jautęs, nes neįmanoma daryti spaudimo, jeigu tu su žmogumi nebendrauji.

Prezidentūroje V. Sutkus lankėsi ir praėjusią savaitę, čia jis kaip Lietuvos verslo konfederacijos vadovas pasirašė memorandumą dėl atlyginimų nemažinimo.

G. Nausėda sako tuo metu dar nežinojęs apie teisėsaugos atliekamą tyrimą.

„Sužinojau apie tai išvakarėse“, – teigė prezidentas.

Jo manymu, patys sprendimai pareikšti įtarimus verslo ir bankų asociacijų vadovams yra teisingi, „nes tam tikrai yra pagrindo“.

Prezidentas: verslo atstovų sulaikymai – dar ne pabaiga

G. Nausėda taip pat teigė, kad pastaruoju metu stebimas Specialiųjų tyrimų tarnybos suaktyvėjimas yra „savalaikis“ ir dera su jo prioritetu „pasiekti kokybinį lūžį kovos su korupcija srityje“. Jis sako, kad galima tikėtis ir daugiau sulaikymų tyrimuose.

„Tą mes esame deklaravę ir dėl to aš sveikinu STT tyrimus, kurie, žinoma, turi būti pabaigti iki galo, turėti logišką pabaigą: arba tie tyrimai yra patvirtinami ir priimami atitinkami sprendimai, arba tie žmonės yra išteisinami, jeigu tikrai yra pagrindo juos išteisinti“, – pabrėžė jis.

„Tačiau galiu patikinti, kad tai – dar tikrai ne pabaiga ir kad tikrai pamatysite naujų sprendimų ir naujų įvykių šitoje srityje“, – pridūrė šalies vadovas.  

V. Sutkus antradienį buvo sulaikytas, teisėsaugai pranešus apie atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl įtariamo stambaus masto kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu, turto iššvaistymo ir dokumentų klastojimo. Teismas atmetė prokurorų prašymą jį suimti.

Tačiau galiu patikinti, kad tai – dar tikrai ne pabaiga ir kad tikrai pamatysite naujų sprendimų ir naujų įvykių šitoje srityje.

Byloje iš viso sulaikyti šeši asmenys, be V. Sutkaus – Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius, taip pat kelių tiesimo įmonės „Kauno tiltai“ vadovas Aldas Rusevičius ir „Šiaulių plentas“ vadovas Juozas Aleksa. Kitos bendrovės ir pavardės kol kas neatskleidžiamos.

M. Zalatorius ir V. Sutkus yra paleisti į laisvę.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) teigimu, V. Sutkus įtariamas gavęs kyšį iš M. Zalatoriaus ir kelių tiesimo bendrovių vadovų. STT įtaria, kad dviejų kelius tiesiančių bendrovių vadovai buvo suinteresuoti neigiamai paveikti tuometinio susisiekimo ministro Roko Masiulio karjerą ir todėl bendravo su V. Sutkumi bei, kaip įtariama, mokėjo už tai, kad jis tikslingai organizuotų, rinktų ir viešai teiktų tendencingai neigiamą informaciją apie ministrą.

Pasak tarnybos, V. Sutkus galimai susitarė ir priėmė kyšį iš M. Zalatoriaus už atstovavimą 2019 metų pabaigoje svarstant 2020 metų Lietuvos biudžeto įstatymų paketą, įstatymus dėl bankų turto ir pelno mokesčių.

Be kita ko, įtariama, kad įgyvendinant Europos Sąjungos lėšomis finansuojamą LVK projektą, V. Sutkus projekto partnere pasirinko vieną privačią konsultacijų bei mokymų bendrovę, kurios direktorius, veikdamas kartu su vienos privačios informacinių technologijų bendrovės direktoriumi, dalį projekto metu gautų lėšų kaip kyšį sumokėjo asmeniškai V. Sutkui.

Teisėsauga galimus nusikaltimus sieja su neteisėtai vykdoma lobistine veikla ir poveikiu teisėkūros procesams bei aiškinasi V. Sutkui priklausančių 400 tūkst. eurų kilmę.

V. Sutkus teisėsaugos įtarimus neigia ir tvirtina, jog kyšių nėra nei ėmęs, nei davęs.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Taigi Sutkus su juodom pirstinelem ir kauke sukinejosi prezidenturoje. Niekas nemate ir negirdejo.

Kažkaip sunku patikėti , kada

patarėjas Mačiulis dalyvauja verslininko Karpavičiaus laidotuvėse , o kitas patarėjas " artimas " studentas lyg bankrutavusiam verslininkui Ribkinui , nepamenu tiksliai jo pavardės :) Tas krikšto dukros tėtis

Anonimas

Kaip tie kurvos visi meluoja

SUSIJUSIOS NAUJIENOS