G. Nausėda: veikdami kartu su Ukraina stipriname visos Europos saugumą | kl.lt

G. NAUSĖDA: VEIKDAMI KARTU SU UKRAINA STIPRINAME VISOS EUROPOS SAUGUMĄ

  • 0

Mūsų šalis vienija tas pats tikslas – sustiprinti NATO rytinės sienos apsaugą, padidinant sausumos, oro ir jūros gynybinius pajėgumus, pažymėjo prezidentas Gitanas Nausėda, ketvirtadienį Vilniuje, po dujų jungties GIPL atidarymo, susitikęs su Lenkijos ir Latvijos prezidentais Andrzejumi Duda ir Egilu Levitu.

Trišaliame susitikime prezidentai aptarė regiono saugumo situaciją, bendradarbiavimą NATO, stiprinant rytinį flangą ir pasirengimą NATO viršūnių susitikimui Madride, taip pat poreikį plėsti Europos Sąjungos (ES) sankcijas Rusijai, planus užtikrinti dujų tiekimo alternatyvas regione, Baltijos šalių elektros sistemų sinchronizacijos spartinimą.

Susitikime didelis dėmesys buvo skirtas paramos Ukrainai klausimams. „Rusijos karo mašina, nors ir stringa, tačiau nestoja, todėl turime būti ryžtingi ir toliau aktyviai teikti karinę paramą Ukrainai. ES turi nepaliaujamai spausti agresorę ir taikyti jai griežčiausias įmanomas sankcijas. Lietuva pirmoji Europoje atsisakė pirkti naftą ir dujas iš Rusijos ir kviečia visas ES šalis pasiryžti šiam svarbiam žingsniui“, – teigė šalies vadovas.

Rusijos karo mašina, nors ir stringa, tačiau nestoja, todėl turime būti ryžtingi ir toliau aktyviai teikti karinę paramą Ukrainai.

„Turime izoliuoti Rusiją visuose sektoriuose: finansų, energetikos, prekybos, kultūros, sporto. Sankcijos turi būti skirtos ir Baltarusijai už jos pagalbą agresorei“, – sakė prezidentas. Šalies vadovas pažymėjo, kad būtina plėsti sankcijas Rusijos propagandos kanalams, eliminuoti jos dalyvavimą visose tarptautinėse organizacijose, politinėse bei finansų institucijose.

Prezidentas pabrėžė būtinybę nedelsiant suteikti Ukrainai šalies kandidatės į ES nares statusą ir sutelkti tam visokeriopą politinę paramą. Lietuvos vadovas akcentavo poreikį ES lygiu telkti naujus finansinės paramos Ukrainos atstatymui instrumentus, įvertinti galimybes panaudoti įšaldytas Rusijos lėšas.

Prezidento įsitikinimu, būtinos vieningos tarptautinės pastangos, siekiant nustatyti visus karo nusikaltimų Bučos ir kituose miestuose vykdytojus bei patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn. „Nė vienas neturi išvengti atpildo, lygiai taip pat kaip pati Rusija neturi išvengti prievolės pilnai atlyginti Ukrainai už padarytą žalą“, – teigė šalies vadovas.

Gairės: prezidentai, trišalis susitikimas, Latvija, Lenkija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS