G. Paluckas apie S. Skvernelio siūlymą dėl švietimo: tai – akibrokštas | kl.lt

G. PALUCKAS APIE S. SKVERNELIO SIŪLYMĄ DĖL ŠVIETIMO: TAI – AKIBROKŠTAS

Premjerui Sauliui Skverneliui, prabilusiam apie naują nacionalinį susitarimą dėl švietimo, gali būti sunku šį sumanymą įgyvendinti, mat jo autoritetas švietimo bendruomenėje yra susvyravęs, teigia opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas.

„Ne taip seniai, praėjusių metų žiemą, švietimo bendruomenė prieš šios Vyriausybės veiksmus protestavo, streikavo, buvo tūkstantinis mitingas. Nesu tikras, ar premjeras turi reikiamą autoritetą tokiam susitarimui. Mes palaikome prezidento Gitano Nausėdos iniciatyvą tokio susitarimo ruošimui“, – Eltai sakė socdemų lyderis G. Paluckas.

Premjero pareiškimą apie būtinybę tartis jis pavadino „akibrokštu“. Esą apie tokį susitarimą dar šių metų pavasarį pirmosios prabilo ir ėmėsi rengti švietimo organizacijos. Čia pat jis pabrėžė, kad tokia S. Skvernelio iniciatyva – nei nauja, nei netikėta.

Nesu tikras, ar premjeras turi reikiamą autoritetą tokiam susitarimui.

„Čia nematau jokio valdančiųjų geranoriškumo. Trejus metus pasitikėjimo saitai su švietimiečiais buvo plėšomi, sprendimai priimami nepasitarus, o dabar, likus 12 mėnesių iki rinkimų, valdantieji pareiškia: „Pamėginkim susitarti, turime kažkokį projektą“. Taip, toks susitarimas būtinas, tačiau abejoju, ar premjeras yra tas žmogus, kuris galėtų jo imtis“, – pridūrė G. Paluckas.

Pasak politiko, nacionalinis susitarimas dėl švietimo politikos yra būtinas, socialdemokratai yra įvardiję aktualiausias problemas ir tai, kaip jas spręsti, daug anksčiau.

G. Paluckas paminėjo, kad reikia imtis spręsti pedagogų ruošimo problemą, nes, „nepaisant kalbų apie mokytojo profesijos prestižą, jis „pakilo“ tiek, kad net neužpildomos valstybės finansuojamos vietos.“

Galiausiai, anot G. Palucko, reikia spręsti privačių ugdymo įstaigų finansavimo iš mokesčių mokėtojų pinigų klausimą.

„Privačių mokyklų finansavimas viešaisiais mokesčių mokėtojų pinigais yra neteisingas, sakyčiau, net visuomenei žalingas reiškinys. Skirdami biudžeto pinigus tokioms mokykloms ne viešajam interesui atstovaujame, o tik nedidelei grupei žmonių, kurie turi pakankamai pinigų susimokėti. Privatus mokslas turi būti apmokamas privačiomis lėšomis”, – sakė G. Paluckas.

Socialdemokrato teigimu, kokybišką išsilavinimą visiems turi užtikrinti valstybinis mokyklų tinklas, o pačioms ugdymo įstaigoms reikia suteikti didesnį savarankiškumą – dabar esą viską kontroliuoja ministerija, nors mokyklų uždarymas ar atidarymas, klasių formavimas – savivaldybės reikalas.

„Reikia pasitikėti pačiomis bendruomenėmis, leisti spręsti mokyklos bendruomenei, t. y. mokytojams ir mokinių tėvams”, – siūlo G. Paluckas.

ELTA primena, kad ministras pirmininkas Saulius Skvernelis išsiuntė kvietimą Seime atstovaujamų politinių partijų atstovams kartu parengti susitarimą dėl Lietuvos švietimo politikos. Seime atstovaujamos partijos raginamos iki rugsėjo 20 dienos deleguoti asmenį šio dokumento kūrimui.

Šis susitarimas užtikrintų, kad švietimo politika nebūtų keičiama po kiekvienų rinkimų, sakoma Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime. Kurti susitarimo tekstą taip pat pakviesta Prezidentūra, siekiama maksimalaus bendradarbiavimo tarp visų institucijų.

„Dėkoju Seime atstovaujamoms partijoms už supratimą, nes tik bendromis pastangomis galime parengti visos šalies ateičiai svarbų dokumentą, kurio švietimo bendruomenė laukia jau ilgą laiką. Kviečiu partijas aktyviai dalyvauti dokumento rengime. Kartu aptarsime visas idėjas ir priimsime svarbų sprendimą dėl Lietuvos švietimo ateities“, – sako premjeras.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jurgis

Kai mokytojai streikavo,premjero gražioji ministrė ir jis nieko nedarė, o dabar paragintas kitų , nori reabilituotis, taip ištęsdamas NEDARYMO procesą, o kadencijos pabaiga ne už kalnų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS