Generalinė prokurorė: ekspertų vertinimu, R. Žemaitaičio pasisakymai kursto neapykantą | kl.lt

GENERALINĖ PROKURORĖ: EKSPERTŲ VERTINIMU, R. ŽEMAITAIČIO PASISAKYMAI KURSTO NEAPYKANTĄ

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė pirmadienį kreipėsi į Seimą prašydama panaikinti parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio teisinę neliečiamybę dėl jo antisemitinio pobūdžio pasisakymų.

„Turime Seimo nario viešus pasisakymus ir ekspertų, specialistų išvadas, kuriose konstatuota, kad šiuose pasisakymuose kurstoma neapykanta prieš žydų tautybės asmenis, todėl šiandien ir kreipiausi į Seimą, su prašymu leisti patraukti Seimo narį baudžiamojon atsakomybėn“, – sakė generalinė prokurorė.

Pasak jos, ikiteisminiame tyrime surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad R. Žemaitaitis praėjusių metų gegužės 8-ą, birželio 13-ą, birželio 14-ą ir birželio 15-ą dienomis socialinio tinklo „Facebook“  paskyroje paskelbė tekstus, kuriuose galimai viešai tyčiojosi, niekino ir skatino neapykantą prieš žydų tautybės žmonių grupę.

Todėl šiandien ir kreipiausi į Seimą, su prašymu leisti patraukti Seimo narį baudžiamojon atsakomybėn

Pasak N. Grunskienės, R. Žemaitaitis patvirtino pats paskelbęs minėtus įrašus feisbuke, tačiau nesutinka, kad jo pareiškimai vertintini kaip neapykantos kalba. Jis apklausoje teigė tokiu būdu viešai išsakęs savo nuomonę.

Pernai gegužės 8 dieną pradėtame ikiteisminiame tyrime R. Žemaitaitis praėjusių metų rugsėjį apklaustas kaip liudytojas, kuris gali duoti parodymus apie savo paties galimai padarytą nusikalstamą veiką, tačiau patraukti baudžiamojon atsakomybėn jį galima tik Seimui davus leidimą.

Po generalinės prokurorės kreipimosi Seime sudaryta komisija, kuri Seimo balsavimui teiks siūlymą, ar duoti sutikimą patraukti baudžiamojon atsakomybėn R. Žemaitaitį. Komisija išvadą turi pateikti iki trečiadienio, kai parlamente šiuo klausimu numatytas balsavimas.

R. Žemaitaitis savo teisinės neliečiamybės klausimą sieja su dalyvavimu artėjančiuose prezidento rinkimuose ir kartoja nemanantis, kad jo pasisakymai kursto neapykantą.

Prokurorai nori R. Žemaitaičiui pateikti įtarimus dėl viešo tyčiojimosi, žmonių grupės niekinimo ir neapykantos skatinimo prieš žydų tautybės žmones.

Dėl tų pačių įrašų tinkle „Facebook“ R. Žemaitaičiui pradėta ir apkaltos procedūra. Konstitucinis Teismas pernai gruodį priėmė nagrinėti Seimo kreipimąsi dėl galimo priesaikos sulaužymo ir šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo.

Šiuos įrašus R. Žemaitaitis skelbė pernai gegužę.

„Pasirodo be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS“; „Mes Lietuvių tauta niekada neturi(me) pamiršti žydų ir rusų, kurie labai aktyviai prisidėjo prie mūsų TAUTOS NAIKINIMO!“, „Gal kitą kartą Izraelis numes bombą ant Palestiniečių ligoninės su prierašu susprogdinome, nes bijojome, kad jie mus puls <...> AŠ JUMS NORIU SUTEIKTI ŠANSO MIELI IZRAELIO ŽYDAI ATSIPRAŠYTI PALESTINOS IR ES, UŽ JŪSŲ ŠLYKŠČIUS VEIKSMELIUS SVETIMOJE ŠALYJE Ir pasikartosiu „Po tokių įvykių, nelieka nuostabos, kodėl gimsta tokie pasakymai: Lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką“, – viename įrašų feisbuke teigė Seimo narys.

R. Žemaitaitis panašią poziciją socialiniame tinkle ir žodžiu yra ne kartą išsakęs ir vėliau, jis pirmadienį Seime pakartojo nemanantis, kad jo pareiškimai yra antisemitiniai.

„Tikrai ne. Jeigu pažiūrėsite šios nakties įvykius, Izraelis toliau bombarduoja Palestiną, 50 palestiniečių yra nužudyta nakties metu. Jeigu jūs galvojate, kad tokie parazitai ir barbarai kaip Izraelis gali vadovauti pasauliui ir gali toliau žudyti žmones, tai sėkmės. Nes Putinas yra toks pats“, – žurnalistams sakė R. Žemaitaitis.

Jeigu KT konstatuotų, kad Seimo narys pažeidė Konstituciją, parlamentas turėtų balsuoti dėl R. Žemaitaičio mandato panaikinimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Blinda

O kaip tautos išvadintas šunauja,runkeliais?

Prokurorų imuniteto tarnyba

Aš kol kas grąžiai prašau gen prokurorę baigti tą cirką. Nes įsijungs teisiniai mechanizmai..

Kestas

Prastas politikas jeigu negali valdyti liežuvį.Del to praras daug balsų per rinkimus.Keista,kad to nesupranta
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS