Grupė parlamentarų registravo pataisas, reikalingas komendantūrų sistemos veikimui | kl.lt

GRUPĖ PARLAMENTARŲ REGISTRAVO PATAISAS, REIKALINGAS KOMENDANTŪRŲ SISTEMOS VEIKIMUI

  • 3

Grupė parlamentarų penktadienį registravo teisės aktų pataisas, reikalingas atnaujintos komendantūrų sistemos veikimui.

Pataisomis numatoma sudaryti galimybę šaukti į pratybas ir mokymus karo prievolininkus iš parengtojo rezervo, kurie nėra paskirti į aktyvųjį rezervą, ir neparengtojo rezervo – t. y. pilietiškai ir patriotiškai nusiteikusius asmenis, kurie nori prisidėti prie valstybės gynybos konkrečiose, jiems pažįstamose gyvenamosiose vietovėse.

Pagal kiek anksčiau Krašto apsaugos ministerijos (KAM) pristatytą planą, šios asmenų grupės – parengtojo rezervo kariai ir patriotiški žmonės – kartu su Lietuvos šaulių sąjungos komendantiniais šauliais būtų integruojamos į komendantinius vienetus. Taikos metu jų karinį rengimą užtikrintų Krašto apsaugos savanorių pajėgos. Lietuvoje planuojama įsteigti 27 komendantūras.

Aktyvūs žmonės registruotis į komendantūras kviečiami nuo gegužės.

Iš viso numatyta, kad komendantūrose bus 10,6 tūkst. parengtojo rezervo karių, apie 2 tūkst. šaulių, 800 KASP savanorių. KAM tikisi, kad į kvietimą atsilieps ir apie kelis tūkstančius aktyvių piliečių.

Komendantiniam vienetui yra numatytos šios funkcijos: kova su nelegaliomis ginkluotomis grupėmis, svarbių objektų ir infrastruktūros apsauga, kontrolės postų įrengimas ir evakuacijos procesų užtikrinimas, informacinės aplinkos stebėsena.

Komendantūras komplektuoti ketinama pradėti nuo spalio. Krašto apsaugos ministerija nurodo, kad kol kas papildomo finansavimo šiam projektui nereikės, jis bus vykdomas iš vidinių resursų.

„Visuotinė gynyba prasideda ir baigiasi kiekvieno piliečio įsitraukimu. Todėl kiekvienas savo valstybę ginti norintis žmogus turi žinoti savo vietą krašto gynyboje ir įgyti praktinių gebėjimų, įgūdžių“, – pranešime teigia krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Pasak jo, tiek parengtasis, tiek neparengtasis kariuomenės personalo rezervas bus šaukiamas į mokymus priskirtoje karo komendantūroje. Tai ateityje padės didinti ginkluotai valstybės gynybai pasirengusių, karinių įgūdžių turinčių piliečių skaičių ir taikos metu paruošti pilietinę visuomenę.

Minėtos pataisos skirtos Seime jau svarstomiems projektams.

Jas inicijavo konservatorius L. Kasčiūnas, pakeitimus parėmė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas konservatorius Arvydas Pocius, „darbietis“ Andrius Mazuronis, socialdemokratė Dovilė Šakalienė, demokratas Saulius Skvernelis, liberalas Virgilijus Alekna, konservatorius Valdas Rakutis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kaimo bernas

Tegul komandiruojasi ir dirba su žemės druska, ne popieriais slapstosi - 24/7

kaimo bernas

Tai kad kol tos komendantūros grožio konkursą savivaldybėse praėjusius komendantus jiems priskirtose teritorijoje ras - ir karas pasibaigs Ir dar karksės iš kokio tipo smetoninio štabo - per vėlykas per kalėdas

Priminkite,

ar tik ne nuo to pradejo Adolis 1939 aisiais? Kad tokius ginkluotu zeku burius,plesti ir zudyti taikius piliecius,sudare Zelenskis - pats maciau. Priminti nebereikia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS