I. Šimonytė: prezidentas ir premjeras EVT galėtų dalyvauti pakaitomis | kl.lt

I. ŠIMONYTĖ: PREZIDENTAS IR PREMJERAS EVT GALĖTŲ DALYVAUTI PAKAITOMIS

Atsižvelgiant į posėdžių turinį, premjeras ir prezidentas Lietuvai Europos Vadovų Taryboje (EVT) galėtų atstovauti pakaitomis, sako ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

„Ta schema, kuri galiojo kažkada, kai prieš Europos Vadovų Tarybą pagal darbotvarkę būdavo daugiau ar mažiau įvertinama, kokių klausimų krūvis yra didesnis, (...) ir būdavo sprendžiama, kas turėtų atstovauti Lietuvai – ar ministras pirmininkas, ar prezidentas, turbūt prie tokių diskusijų grįžti būtų galima“, – per spaudos konferenciją trečiadienį žurnalistams sakė premjerė.

„Ar bus noro prie jų grįžti iš prezidento pusės, aš atsakyti negaliu“, – pridūrė ji.

Anot I. Šimonytės, ji tokią poziciją išsakė per pokalbį su Gitanu Nausėda.

„Diskutavome apie EVT posėdžių turinį, apie tą praktiką, kuri buvo anksčiau susiklosčiusi. Nes viešumoje yra daug interpretacijų apie tai, kad yra kažkokie teisiniai režimai, kurie nustatė vienokį ar kitokį veikimo būdą“, – komentavo premjerė.

„Po Lisabonos sutarties buvo tuometinės prezidentės ir premjero susitarimas dėl dalijimosi atstovavimu EVT, priklausomai nuo darbotvarkės. Ir tai buvo tam tikras susiklostęs paprotys ir, kas vyksta šiuo metu, yra tam tikras paprotys“, – sakė ji.

Aš prezidentą supažindinau su savo matymu. Kaip atrodys toliau, laikas parodys.

Ministrės pirmininkės teigimu, EVT darbotvarkės atskirais atvejais yra labai glaudžiai susijusios su vyriausybių atsakomybėmis ir darbu.

„Ir sėkmingas ar nesėkmingas mandato įgyvendinimas gali priklausyti labiau nuo Vyriausybės veiksmų nei nuo prezidento veiksmų, bet aš prezidentą supažindinau su savo matymu. Kaip atrodys toliau, laikas parodys“, – sakė I. Šimonytė.

Anot jos, sprendimų gali būti įvairių.

„Yra šalių, kur šitie diskusiniai klausimai pasibaigė įstatymų keitimais. Aš nežinau, ar šituo keliu mus reikėtų eiti. Tiesą sakant, jokiame įstatyme nėra parašyta, kas atstovauja Lietuvai Vadovų Taryboje“, – kalbėjo premjerė.

Lietuvai įstojus į ES, kurį laiką į viršūnių susitikimus vykdavo tiek prezidentas, tiek premjeras, bet per prezidentės Dalios Grybauskaitės vadovavimo laikotarpį nusistovėjo tradicija, kad į EVT vykdavo prezidentė.

Idėją, kad ES viršūnių susitikimuose prezidentą G. Nausėdą pakeistų premjerė I. Šimonytė, pastarosiomis savaitėmis viešai iškėlė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Matas Maldeikis ir Jurgis Razma. Jie argumentuoja, kad Europos Vadovų Taryboje pandemijos metu dominuoja Vyriausybės kompetencijai priskirti klausimai.

Premjerė I. Šimonytė pernai lapkritį interviu BNS sakė, kad „artimiausiu metu nemato priežasties“ keisti Lietuvos atstovavimą ES, tačiau vėliau pakeitė poziciją sakydama, kad jos dalyvavimas EVT susitikimuose kai kuriais klausimais būtų praktiškesnis nei į ją vykstančio prezidento G. Nausėdos. Tačiau I. Šimonytė sako nereikalaujanti permainų.

G. Nausėda yra sakęs, jog ši pozicija jam svarbi, nes jo rinkėjai „išreiškė tam tikrą lūkestį, kad prezidentas bus aktyvus tiek užsienio, tiek vidaus politikoje“, kartu pabrėždamas, jog atstovauja ne asmeninei, o šalies pozicijai. Jis taip pat tikino, kad EVT šaliai šiuo metu gali atstovauti tik vienas vadovas, o ne prezidentas ar premjeras pakaitomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Diktatas

Panelė diktatorė jau ir diktuoja.. O jeigu "ne pakaitomis"- tai kas tada? Apkalta?

vatine matrioska Gitanas ...

jy net lezbes taso uz visu sniuriuku....

taip sakant ....sianakt as vyras busiu

rytoj jau tu.... SimoOnyte klausima sprendzia LGBT lygiu ,,,ruryk ruryk tu mane, kita savaite jau as taveeeee,,,... vienas -- suda mals nuvazeves ...antras pakaitinis nuvykes ta primalta suda islaizys.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS