I. Šimonytė: JAV karinis buvimas Lietuvoje – viso regiono saugumo garantas | kl.lt

I. ŠIMONYTĖ: JAV KARINIS BUVIMAS LIETUVOJE – VISO REGIONO SAUGUMO GARANTAS

  • 5

Regiono ir globalūs saugumo iššūkiai, Lietuvos ir JAV bendradarbiavimas gynybos ir karinėje srityje, atgrasymo priemonių įgyvendinimas aptarti ketvirtadienį įvykusiame ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės susitikime su JAV sausumos pajėgų vadavietės Europoje ir Afrikoje vadu generolu Christoferiu G. Cavoliu.

„JAV yra ir išliks svarbiausia mūsų sąjungininkė. Visų pirma, kaip NATO ir tas pačias vertybes ginanti sąjungininkė. Šiuolaikiniame iššūkių ir grėsmių pilname pasaulyje labai svarbus sąjungininkų bendradarbiavimas“, – sakė I. Šimonytė.

Pasak pranešimo, Lietuvos premjerė padėkojo už JAV karių nuolatinį rotacinį dislokavimą Lietuvoje.

„JAV karių buvimas Lietuvoje, treniravimasis su mūsų kariais ir su NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės kariais yra geriausia atgrasymo priemonė ir saugumo garantas visam regionui. Dėkoju už glaudų Lietuvos ir JAV karinių pajėgų bendradarbiavimą, kurį esame pasiryžę ir toliau plėtoti. Vyriausybė savo ruožtu padarys viską, kad sukurtų tinkamas sąlygas JAV kariams treniruotis ir gyventi Lietuvoje“, – sakė ministrė pirmininkė.

Premjerė pabrėžė JAV paramos svarbą ir naudą Lietuvos pajėgumų plėtojimui. Su JAV parama, kuri ateina ne tik per įvairius fondus, bet ir pratybų, karininkų mainų metu, gerinamas Lietuvos karių pasirengimas, sąveika su JAV pajėgomis, stiprinamas regiono pajėgumas atgrasyti.

Lietuvos ministrė pirmininkė pabrėžė, kad Lietuva tęs savo įsipareigojimus sąjungininkams ir įneš savo indėlį į transatlantinės bendruomenės saugumo užtikrinimą. Lietuva skiria 2 proc. BVP gynybos išlaidoms, o iki 2030 m. numatyta skirti 2,5 proc. Taip pat Lietuva daug investuoja į pajėgų modernizavimą.

Susitikime buvo aptartos ir pasibaigusios „Zapad“ pratybos, Rusijos ir Baltarusijos keliami saugumo iššūkiai bei globalūs iššūkiai, iškylantys NATO sąjungininkams.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Skaitytoja

Šimonyte, tu ten, o čia jau ,,rusai puola,,!

Senolis

Sena tiesa: nešersi savos armijos - šersi svetimą

Tiksliau būtų

Ne regiono, o visų parazitų veikiančių musų regione, saugumo garantas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS