I. Šimonytė: klausimus dėl VSD verta užduoti, bet yra įvairių formų, ne tik komisija | kl.lt

I. ŠIMONYTĖ: KLAUSIMUS DĖL VSD VERTA UŽDUOTI, BET YRA ĮVAIRIŲ FORMŲ, NE TIK KOMISIJA

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad klausimus dėl knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ aprašytų Gitano Nausėdos komandos ir galimų rėmėjų tikrinimo aplinkybių Valstybės saugumo departamente (VSD) verta užduoti, bet tam yra įvairių formų – ne tik speciali Seimo komisija.

„Man atrodo, kad nebuvo kitos nuomonės kaip tai, kad klausimus verta užduoti, nes klausimų yra, bet kokia forma – Seimo statutas formų numato įvairių“, –  ketvirtadienį žurnalistams Vilniuje sakė premjerė.

Pasak jos, Seimas gali atsakingus pareigūnus kviesti atsakyti į klausimus iš tribūnos posėdžių salėje, taip pat pavesti tyrimą atlikti komitetui ar dalį tyrimo pavesti atlikti žvalgybos ombudsmenams, kuriuos tikimasi paskirti pavasario sesijoje.

„Kokiu keliu eiti, manau, kad parlamentas laisvas apsispręsti, sakyčiau, niekas koalicijoj nepasakė, kad jokių klausimų nėra, o kaip juos užduoti, jau Seimo valia“, – teigė premjerė.

Taip ji reagavo į liberalo Raimondo Lopatos pasisakymą, kad valdančiųjų lyderiai pritaria jo idėjai imtis parlamentinio tyrimo minimu klausimu.

Kokiu keliu eiti, manau, kad parlamentas laisvas apsispręsti, sakyčiau, niekas koalicijoj nepasakė, kad jokių klausimų nėra, o kaip juos užduoti, jau Seimo valia.

Valdančiųjų paramą tyrimui I. Šimonytė pavadino „pono Lopatos interpretacija“.

Klausiama, ar valdantieji nesilaiko dvejopų standartų, kai patys atmetė siūlymą aiškintis, kas galėjo nutekinti buvusiam konservatorių frakcijos nariui Kristijonui Bartoševičiui žinią apie jo atžvilgiu atliekamą tyrimą, I. Šimonytė teigė, kad tai yra visiškai skirtingos situacijos.

„Visiškai kita situacija, tuo atveju kalbama apie baudžiamąją bylą ir ikiteisminį tyrimą, kurį vykdo atsakingos institucijos, ir Seimas nebūtų galėjęs aiškintis bylos jokiomis aplinkybėmis, nes tai baudžiamasis nusikaltimas, o čia mes kalbame apie instituciją, kuri tiesiogiai atskaitinga Seimui“, – kalbėjo premjerė.

Vasarį išleistoje žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ pateikiamas aukštas pareigas VSD užėmusio pareigūno liudijimas, jog jis 2018 metų liepą iš departamento direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio gavo kelis popieriaus lapus su daugybe pavardžių ir žodinį pavedimą „patikrinti vieno kandidato rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą“.

Nors VSD Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pateikė raštą, kad buvo tikrintos visų kandidatų į prezidentus komandos ir rinkiminiai štabai, žurnalistai savo knygoje cituoja minėtą pranešėją, kuris tvirtina, jog tikrintas buvo tik G. Nausėdos štabas ir galimi rėmėjai.

Pranešėjas taip pat knygai liudijo, jog VSD direktoriaus pavaduotojas R. Bridikis patvirtino, kad sąrašai buvo gauti iš paties G. Nausėdos.

Komentuodamas knygoje minimas aplinkybes, VSD vadovas Darius Jauniškis televizijai TV3 antradienį teigė, jog tikrintos buvo ne tik G. Nausėdos, bet ir kitų kandidatų komandos, nors apie „politikos senbuvius“ informacijos turėta ir iš anksčiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS