I. Šimonytė: Lietuva pasirengusi stiprinti ekspertinę paramą Moldovai | kl.lt

I. ŠIMONYTĖ: LIETUVA PASIRENGUSI STIPRINTI EKSPERTINĘ PARAMĄ MOLDOVAI

  • 0

Lietuva pasirengusi stiprinti jau teikiamą ekspertinę paramą Moldovai, šiai gavus kandidatės į Europos Sąjungą (ES) statusą ir siekiant pilnateisės narystės, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Moldova pademonstravo didelį ryžtą, sunkiai dirbo ir nusipelnė šio istorinio sprendimo. Tai motyvuojanti ES žinia kartu su gairėmis konkretiems darbams, siekiant derybų dėl ES narytės pradžios. Lietuva pasirengusi sustiprinti jau teikiamą ekspertinę paramą tose srityse, kuriose Moldova matytų didžiausią poreikį“, – trečiadienį Vilniuje susitikusi su Moldovos prezidente Maia Sandu (Maja Sandu) sakė I. Šimonytė.

Birželio pabaigoje ES suteikė Moldovai ir Ukrainai kandidatės į Bendriją statusą.

Lietuvos premjerė ir Moldovos prezidentė aptarė dvišalį bendradarbiavimą, tolesnę Lietuvos paramą Moldovai įgyvendinant Europos Komisijos rekomendacijas, susietas su ES kandidatės statuso suteikimu, Rusijos karo prieš Ukrainą pasekmes Moldovos ir viso regiono saugumui bei ekonominei situacijai, pranešė Vyriausybė.

Pasak I. Šimonytės, Moldovos prezidentės vizitas Lietuvoje – proga ne tik kartu švęsti Lietuvos Valstybės dieną, bet ir paminėti liepos 8-ąją sukankančią 30 metų sukaktį nuo Lietuvos ir Moldovos diplomatinių santykių užmezgimo.

Kalbėdama apie Rusijos invaziją į Ukrainą Lietuvos premjerė įvertino itin sudėtingą Moldovos padėtį – nedidelei Ukrainos kaimynei tenka susidoroti su trigubu šoku: karo pabėgėlių antplūdžiu, ekonomine krize ir išaugusiomis saugumo įtampomis.

I. Šimonytė pasveikino principinę Moldovos laikyseną smerkiant Rusijos agresiją, svetingumą priimant karo pabėgėlius iš Ukrainos ir žingsnius stiprinant šalies nacionalinį saugumą bei energetinę nepriklausomybę.

„Solidarizuojamės su Moldova, norime stiprinti dvišalį bendradarbiavimą, padėti Moldovai atlaikyti ekonominės ir energetinės krizės pasekmes“, – teigė Lietuvos Vyriausybės vadovė.

GALERIJA

  • I. Šimonytė: Lietuva pasirengusi stiprinti ekspertinę paramą Moldovai
  • I. Šimonytė: Lietuva pasirengusi stiprinti ekspertinę paramą Moldovai
L. Penek / LRVK nuotr.
Gairės: karas Ukrainoje, Moldova, Europos Sąjunga
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS