I. Šimonytė: Lietuvos narystė NATO yra milžiniškas valstybės pasiekimas | kl.lt

I. ŠIMONYTĖ: LIETUVOS NARYSTĖ NATO YRA MILŽINIŠKAS VALSTYBĖS PASIEKIMAS

  • 8

Lietuvai minint 20-ąsias narystės NATO metines, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sveikina šalies žmones. Pasak jos, narystė Aljanse yra milžiniškas valstybės pasiekimas.

„Tik po saugiu dangumi gali klestėti demokratija, bręsti ir gyvuoti pilietinė visuomenė. (...) Visa tai turime, ir didele šios sėkmės dalimi yra narystė stipriausiame gynybiniame aljanse, kurios kryptingai ir atkakliai siekė daugybė valstybei atsidavusių žmonių, jos vadovų ir diplomatų“, – savo sveikinime teigė premjerė.

„Ši privilegija, kurios, deja, neturi užpulta Ukraina, ginanti save, laisvąjį pasaulį ir jo vertybes, vis dėlto nepaverčia saugumo savaimine duotybe, leidžiančia pamiršti, kad už saugų rytojų esame atsakingi ir mes patys“, – pridūrė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovės teigimu, vienybė yra saugumo pagrindas.

„Ukrainiečiai mums kasdien primena, kokia jėga glūdi vienybėje ir valioje gintis. Ugdykime, puoselėkime šią jėgą, kuri kartu su NATO stiprybės principu – vienas už visus, visi už vieną – yra tvirčiausi, nepalaužiami mūsų saugumo pagrindai“, –  akcentavo I. Šimonytė.

Lietuvos narystės NATO 20-mečio išvakarėse dalyvaudamas minėjime Šiauliuose prezidentas Gitanas Nausėda sakė, kad šalies sprendimas prisijungti prie Aljanso buvo geriausia investicija.

„Europoje naujai apsireiškęs kruvinas Rusijos teroras prisideda prie nestabilumo ir grėsmių augimo visame pasaulyje. Tačiau mes Lietuvoje esame ramūs, nes žinome, kad daugiau niekada nebūsime vieni. Šalia visada turėsime tvirtą, palaikančią Aljanso šeimą ir bet kokius iššūkius priimsime kartu“, – ketvirtadienį teigė šalies vadovas, pažymėdamas, kad šiuo metu pagrindinė NATO užduotis yra padėti Ukrainai.

ELTA primena, kad kovo 29-ąją sukanka 20 metų, kai Lietuva tapo visateise NATO nare.

1994 m. sausio 4 d. Lietuvos prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas nusiuntė NATO Generaliniam Sekretoriui Manfredui Verneriui laišką su Lietuvos pageidavimu tapti NATO nare. Laiške išdėstyta pozicija, pagrįsta visų parlamentinių partijų atstovų pasirašytu susitarimu dėl Lietuvos siekio tapti NATO nare. Tą pačią dieną A. M. Brazauskas paskelbė pareiškimą dėl Lietuvos narystės NATO.

2002 m. lapkričio 21 d. Prahoje septynios NATO kandidatės – Bulgarija, Estija, Latvija, Lietuva, Rumunija, Slovakija ir Slovėnija – pakviestos pradėti derybas su NATO dėl narystės.

2004 m. kovo 10 d. Lietuvos Seimas ratifikavo Šiaurės Atlanto sutartį (Vašingtono sutartį).

2004 m. kovo 29 d. ministras pirmininkas A. M. Brazauskas, lankydamasis Vašingtone, kartu su Bulgarijos, Estijos, Latvijos, Rumunijos, Slovakijos ir Slovėnijos premjerais įteikė JAV Valstybės Sekretoriui Kolinui Pauelui Vašingtono sutarties ratifikacinius raštus. Šią istorinę dieną Lietuva tapo visateise NATO nare.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Kvaile, tai ne pasiekimas, nes NATO to reikejo

kitaip butu parode rura… jeigu butu noreje Rusai 1990 lietuvos puca butu nupute. Sistema norejo keisti, beje siandien irgi keicia… nebesvaikite narkotikais ir skolintu pinigu kvapais

ai

o konservai valdzioj : milziniskas putino pasiekimas

Girinis

Vienintelis pagirtinas darbas, kurį seimo dykaduonis padarė per 34 metus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS