I. Šimonytė po pokalbio su EK vadove: pataikavimas Minskui paskatins nesąžiningą elgesį | kl.lt

I. ŠIMONYTĖ PO POKALBIO SU EK VADOVE: PATAIKAVIMAS MINSKUI PASKATINS NESĄŽININGĄ ELGESĮ

Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad pataikavimas Minskui tik paskatins nesąžiningą režimo elgesį.

Tą ji pareiškė trečiadienį po pokalbio telefonu su su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen (Urzula fon der Layen).

„Reikia vieningos ES pozicijos spaudžiant A. Lukašenką, kad šis sustabdytų migracijos srautus ir leistų tarptautinėms humanitarinėms organizacijoms atlikti savo darbą Baltarusijoje. Pataikavimas diktatoriui tik paskatins nesąžiningą elgesį“, – „Twitter“ rašė ministrė pirmininkė.

Kaip teigiama vėliau išplatintame Vyriausybės pranešime, I. Šimonytė pokalbyje akcentavo būtinybę ir toliau didinti tarptautinės bendruomenės spaudimą Minskui.

Premjerė taip pat išreiškė solidarumą su Lenkija.

Ji taip pat pabrėžė, kad nuolaidžiavimas tik padidina režimo politikos instrumentais verčiamų žmonių skaičių, nesprendžia susidariusios situacijos iš esmės ir atitraukia dėmesį nuo pagrindinio šios humanitarinės krizės kaltininko – A. Lukašenkos.

Kaip nurodo Vyriausybė, šiuo metu labai svarbus yra „ES institucijų darbas kilmės šalyse stabdant naujus skrydžius bei sprendžiant repatriacijos klausimą“.

Premjerė taip pat pažymėjo, kad ES sankcijos atsakingiems Baltarusijos pareigūnams ir fiziniams asmenimis, įskaitant oro vežėjus ir kitus nelegalios migracijos srauto organizatorius, turi būti nustatytos ir taikomos iki situacija pasikeis iš esmės.

I. Šimonytė ir EK vadovė kalbėjosi po to, kai trečiadienį antrąjį pokalbį su Baltarusijos autoritariniu lyderiu Aliaksandru Lukašenka surengė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Jos atstovas spaudai nurodė, kad krizė Baltarusijos pasienyje su ES gali būti sprendžiama ne tik su Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros ir Tarptautinės migracijos organizacijos parama, bet ir bendradarbiaujant su Europos Komisija.

Briuselis kaltina Minsko režimą migrantų srautų prie ES sienų organizavimu ir vadina tokius veiksmus hibridine agresija keršijant už ankstesnes bloko sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją po pernai įvykusių prezidento rinkimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Taigi

> Roka ....................Toks gamtos dėsnis - Merkel paseno o tu išdurnėjai.

Roka

Šuo loja o traukinys važiuoja. Visokios simonytes, lionsbergiai, dudos tik au au au. Mala is tuščio į kiaurą. O Merkelienė žiūri į esmę- yra problema reikia spręsti. Gabi politkė, gaila, kad anksti paseno.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS