Paskelbtas kandidatų į ministrus sąrašas: G. Landsbergis teikiamas užsienio reikalų ministru | kl.lt

PASKELBTAS KANDIDATŲ Į MINISTRUS SĄRAŠAS: G. LANDSBERGIS TEIKIAMAS UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRU

Kandidatė į ministrės pirmininkės pareigas Ingrida Šimonytė trečiadienį pranešė, kad konservatorių pirmininką Gabrielių Landsbergį siūlo skirti užsienio reikalų ministru, Laisvės partijos vadovę Aušrinę Armonaitę – ekonomikos ministre, o sveikatos apsaugos ministru siūlomas buvęs valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys.

I. Šimonytė kandidatus pristatė po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda. Ji sakė, kad dėl šių kandidatūrų galutinio sutarimo su prezidentu dar nėra.

„Kadangi dar neturiu oficialaus statuso, kuris man leistų formuoti Vyriausybę, tai galėjau tik paminėti pavardes, kurios, mano nuomone, būtų tinkamos užimti šias pozicijas“, – nuotolinėje spaudos konferencijoje žurnalistams sakė I. Šimonytė.

„Ar tos pavardės bus teikiamos tikrai, tai tą sužinosime tik tada, kai bus prezidento pavedimas man suformuoti Vyriausybę“, – pridūrė ji.

Ji pabrėžė, kad su prezidentu dėl kandidatūrų dar nėra sutarta.

„Tai nereiškia sutikimo iš prezidento pusės – tą norėčiau pabrėžti (...) Dėl jokios kandidatūros šiame etape nėra sutarta“, – teigė kandidatė į premjero postą.

Tai nereiškia sutikimo iš prezidento pusės – tą norėčiau pabrėžti.

Ji taip pat teigė pasitikinti pasirinktu kandidatu į sveikatos apsaugos ministrus A. Dulkiu.

„Mano pasirinkimas susijęs su situacija, kuri yra šiuo metu, taip pat su sisteminėmis problemomis sveikatos apsaugoje. Aš manau, kad A. Dulkys sukaupęs gerą patirtį būdamas valstybės kontrolieriumi, gerą išmanymą apie sistemines problemas“, – teigė I. Šimonytė.

Ji taip pat teigė esanti tikra dėl G. Skaistės kandidatūros į finansų ministro postą.

„Aš manau, kad G. Skaistė, kuri yra ekonomikos mokslų daktarė, tikrai apie finansus išmano pakankamai, kad galėtų dirbti Finansų ministerijoje, ji buvo Socialinių reikalų komiteto narė, buvo Biudžeto ir finansų komiteto narė, dirbo Kauno miesto savivaldoje – aš visiškai neabejoju Gintarės kompetencija ir atsakingumu“, – kalbėjo I. Šimonytė.

„Mano bus atsakomybė padėti vienam ar kitam ministrui, kuris norės iš manęs kokios nors paramos ar patarimo“, – pridūrė ji.

Kandidatė į premjero postą tvirtino, kad G. Landsbergio ryšiai gali padėti praturtinti užsienio politiką.

„Mano siūlymas turi nemažų motyvų. Mes turime daug žmonių, kurie galėtų pretenduoti į užsienio reikalų ministro postą (...) G. Landsbergis yra Europos liaudies partijos šeimos, vienos iš partijų pirmininkas. Aš manau, kad tai labai svarbus veiksnys, kuris galėtų dar labiau praturtinti mūsų užsienio politiką“, – teigė I. Šimonytė.

Paklausta dėl kandidato į aplinkos ministrus Simono Gentvilo, ji teigė sulaukusi iš aplinkosaugos bendruomenių ir palaikymo, ir abejonių.

„Yra normalu turėti įvairių abejonių, juoba, kad tikrai negyvenu vakuume. Turiu nemažai sulaukusi kreipimųsi iš bendruomenių, susijusių su aplinkosauga, tiek tų, kurios palaiko S. Gentvilo kandidatūrą, tiek tų, kurios turi pastabų šitai kandidatūrai“, – kalbėjo I. Šimonytė.

„Aš manau, kad tai yra tolesnių diskusijų ir darbo planavimo klausimas, taip pat ir su prezidentu diskusijos, kaip suplanuoti pirmus žingsnius, jeigu kandidatūra būtų patvirtinta, kad visos abejonės būtų išsklaidytos ir ministras gautų pakankamą laiką įrodyti, kad jam labai rūpi aplinka ir aplinkosauga“, – teigė ji.

I. Šimonytė kol kas neįvardijo vienintelio kandidato į žemės ūkio ministro postą.

„Truputėlį užtruko derinimas“, – sakė būsima Vyriausybės vadovė.

Pirmoji užduotis – suvaldyti koronaviruso plitimą

Prezidento vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis teigė, kad naujai Vyriausybei pirmoji užduotis bus suvaldyti koronaviruso plitimą ir iš to kylančias pasekmes.

„Prezidento nuomone, pirmoji užduotis naujai Vyriausybei – suvaldyti koronaviruso plitimą bei minimalizuoti jo poveikį šalies ekonomikai ir darbo rinkai“, – teigė P. Mačiulis.

Anot jo, prezidentas I. Šimonytei pabrėžė, kad „visų Lietuvos žmonių gerovė priklausys ir nuo sutelktų valdžios pastangų naikinti socialinę atskirtį“.

P. Mačiulis taip pat teigė, kad su naująja Vyriausybe G. Nausėda pasiruošęs, siekti sinchronizacijos su kontinentinės Europos elektros tinklais.

Be kita ko, šalies vadovas išskyrė ir nacionalinio susitarimo dėl švietimo svarbą.

„Prezidento nuomone, inovatyvios Lietuvos siekį įgyvendinsime pagaliau pasiekę nacionalinį susitarimą dėl švietimo, didindami mokslo, tiriamosios ir ekspertinės plėtros finansavimą bei orientuodamiesi į skaitmeninės ir aukštos pridėtinės vertės ekonomiką“, – kalbėjo patarėjas.

Jis taip pat teigė, kad, prezidento nuomone, Lietuvos gerovę lems ir aukšta politinė kultūra.

„Būtina kelti aukštus politinės kultūros standartus sau ir formuoti tokius lūkesčius politiniams partneriams, orientuotis ne į konfliktą, o į sutarimo ir sprendimo paiešką“, – sakė P. Mačiulis.

***

Visas kandidatų sąrašas:

Kasparas Adomaitis (LP) - susisiekimas

Aušrinė Armonaitė (LP) - ekonomika ir inovacijos

Arvydas Anušauskas (TS-LKD) - krašto apsauga

Agnė Bilotaitė (TS-LKD) - vidaus reikalai

Evelina Dobrovolska (LP) - teisingumas

Arūnas Dulkys (TS-LKD) - sveikatos apsauga

Simonas Gentvilas (LRLS) - aplinkos apsauga

Simonas Kairys (LRLS) - kultūra

Dainius Kreivys (TS-LKD) - energetika

Gabrielius Landsbergis (TS-LKD) - užsienio reikalai

Monika Navickienė (TS-LKD) - socialinė apsauga

Gintarė Skaistė (TS-LKD) - finansai

Jurgita Šiugždinienė (TS-LKD) - švietimas

Kandidatas į žemės ūkio ministrus kol kas nepaskelbtas.

GALERIJA

  • Paskelbtas kandidatų į ministrus sąrašas: G. Landsbergis teikiamas užsienio reikalų ministru
  • Paskelbtas kandidatų į ministrus sąrašas: G. Landsbergis teikiamas užsienio reikalų ministru
  • Paskelbtas kandidatų į ministrus sąrašas: G. Landsbergis teikiamas užsienio reikalų ministru
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (167)

nuomonė

spektaklis tęsiasi. Valstybę valdo tie patys komunistai ir jų palikuonys.

Istorijos spiralė

Šaukštams: gal tokia geriau, nei marginalinė, žirinovskinės ideologijos puoselėtoja?

Šaukštai po pietų

Pamažu vyriausybė tampa vaginaline... Gal taip ir geriau?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS