Įstatymo pataisos: siūlo sveikatos ministrui suteikti naujus įgaliojimus | kl.lt

ĮSTATYMO PATAISOS: SIŪLO SVEIKATOS MINISTRUI SUTEIKTI NAUJUS ĮGALIOJIMUS

Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymą siūloma papildyti nauja sąvoka – pandemija, o sveikatos apsaugos ministrui siūloma suteikti naujus įgaliojimus – nustatyti privalomus asmeninės apsaugos priemonių naudojimo reikalavimus.

Pagal sveikatos apsaugos ministro, Seimo nario Aurelijaus Verygos įregistruotas tai numatančias įstatymo pataisas, „pandemija – neįprastai didelis užkrečiamosios ligos išplitimas valstybėse pasauliniu mastu, kurį skelbia Pasaulio sveikatos organizacija.“

Šiuo metu nei Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatyme, nei kituose teisės aktuose nėra įtvirtinto sąvokos pandemija apibrėžimo, nors pati sąvoka labai plačiai naudojama.

„Taip pat pandemiją būtina įtraukti į ypatingųjų epideminių situacijų sąrašą, nustatytą Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatyme. PSO paskelbus pandemiją, o šalyje nesant patvirtintų užkrečiamųjų ligų atvejų, atsakingos institucijos turėtų pagrindą inicijuoti pasiruošimo konkrečių užkrečiamųjų ligų valdymui procedūras, įsigyti reikiamas priemones bei imtis kitų reikalingų išankstinių veiksmų. Tęsiantis pandemijai (ypatingajai epideminei situacijai), būtų išlaikomas atitinkamas institucijų parengties valdyti epidemiologinę situaciją lygis, kas leistų operatyviai reaguoti į iškylančias situacijas“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Įstatymą taip pat siūloma papildyti nauju straipsniu, numatančiu, kokiais atvejais ir koks subjektas gali nustatyti privalomus asmeninės apsaugos priemonių naudojimo reikalavimus bei kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos ir higienos sąlygas.

Kadangi tai yra visuomenės sveikatos priežiūros sritis, tokie įgaliojimai turėtų būti suteikti sveikatos apsaugos ministrui.

Pagal siūlomą projektą, „kai iškyla pavojingų ir ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų išplitimo pavojus, sveikatos apsaugos ministras Nacionalinio visuomenės sveikatos centro teikimu turi teisę nustatyti fiziniams ar juridiniams asmenims privalomus asmeninės apsaugos priemonių naudojimo reikalavimus, taip pat būtinas visuomenės sveikatos saugos ir higienos sąlygas.“

„Atsižvelgiant į dabartinę praktiką COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) pandemijos atveju, privalomus asmeninės apsaugos priemonių naudojimo reikalavimus bei kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos ir higienos sąlygas (pvz., viešosiose vietose dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, prekybos bei paslaugų vietose valdyti lankytojų srautus, užtikrinti būtinų atstumų tarp lankytojų ir darbuotojų laikymąsi ir kt.) nustato arba Vyriausybė, arba jos pavedimu valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas savo sprendimais, kas nesuteikia teisinio aiškumo ir dažnai kelia abejonių dėl legitimumo“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Jame pažymima, kad teisės aktuose būtina numatyti, kokiais atvejais ( t. y., kai iškyla pavojingų ir ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų išplitimo pavojus) ir koks subjektas gali nustatyti privalomus asmeninės apsaugos priemonių naudojimo reikalavimus.

„Kadangi tai yra visuomenės sveikatos priežiūros sritis, tokie įgaliojimai turėtų būti suteikti sveikatos apsaugos ministrui. Kad sveikatos apsaugos ministro sprendimas būtų pagrįstas, numatomas Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (kaip kompetentingos užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės srityje) teikimas, kuriame, atsižvelgiant į konkrečią epidemiologinę situaciją, būtų siūlomi atitinkami asmeninės apsaugos priemonių naudojimo reikalavimai ar kitos būtinos visuomenės sveikatos saugos ir higienos sąlygos“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

Šiuo metu Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatyme nėra sąvokos „pandemija“ apibrėžimo. Taip pat nėra nuostatų, numatančių fiziniams ar juridiniams asmenims privalomus asmeninės apsaugos priemonių naudojimo reikalavimus bei kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos ir higienos sąlygas bei įgalioto subjekto, galinčio jas nustatyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

tai ten smegenu NERA tik margarinas pas JI !

Anonimas

Kodėl jūs norit durniui atiduoti tokią svarbią lietuvių tautai funkciją ir atitinkamų veiksmų organizavimą? Aš pvz. žinau kad jam jau pačioje kadensijos pradžioje nuolat buvo siūloma (prašoma-rašoma) užsiimti ne daržovių valgymo mokyklose diegimu, o higienos ir sanitarijos nebuvimo Lietuvoje šalinimu. JAM BUVO PO'HUM. Netikiu kad ir dabar su savo plika ir minkšta smegeune sugebės kažką ta linkme padaryti - ne tas tokiam rūp

Štai ir

prasideda tautos genocidas!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS